Slovenija
16682 ogledov

"Slovenija za zdaj molči o zvitem manevru hrvaške policije"

begunci Saša Despot
Hrvaška policija je glede migrantov uvedla povsem novo prakso, ki prišleke dobesedno spodbuja in jim celo s prevozi pomaga, naj jo čim prej pobrišejo prek meje v Slovenijo.

Pisali smo že o tem, kako zaostrene so razmere na obmejnem območju s Hrvaško, kjer mejo dnevno ilegalno prečka na desetine, če ne stotin migrantov. O tem smo se lahko sami prepričali in opisali tudi v reportaži, v kateri so svoj pogled na vsakodnevne prizore podali tudi lokalni prebivalci. 

Hrvaška pa se je v zadnjih dneh odločila še sprostiti 'zapornice' in migrantom pravno še olajšati pot v Slovenijo. Po novem jim namreč uradno spravijo z javnih površin in jih napotijo v Center za azilante. A v resnici jim odkrito sugerirajo, da jim dajejo 24 ur časa, da se poberejo iz hrvaškega ozemlja. Pri tem jim celo zagotavlja zastonj prevoz v bližino meje.

Jutarnji list je novo usmeritev označil za 'zvito' in se odkrito sprašuje, kako bo nanjo odgovorila Slovenija. 

begunci video Slovenija Župnik: "Huje je kot pred osmimi leti. Vsi bi morali vedeti, kaj se tu dogaja!"

Kako poteka v praksi?

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je pred dnevi napovedal, da bodo delo z migranti bolje organizirali. "Spoštovali bomo pravice migrantov, a pravila bomo postavljali sami. Organizirano jih bomo sprejemali in odvažali iz registracijskih centrov, to je v tem trenutku najbolj tako za državljane kot uslužbence policije."

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sosednja država je tako res ustanovila registracijske centre, s čimer naj bi migrante umaknili izpred oči javnosti, saj so se množično zadrževali po Zagrebu, Reki in drugih krajih, oblasti pa niso vedele, kam z njimi. Kot poroča Jutarnji, stvari v novi stvarnosti potekajo takole. Policija na območju Slunja v bližini meje z Bosno in Hercegovino zbere vse 'sveže' nelegalne prebežnike in jim izda potrdilo o registraciji. V tem potrdilu piše, da se morajo v roku 24 ur zglasiti v centru za prosilce za azil v Zagrebu.

Iz Slunja pa jih policija z 'maricami' takoj odpelje do Karlovca in torej opravlja nekakšno delo taksi službe. Tam jih izpustijo in jim ukažejo, naj se od tam sami odpravijo proti Zagrebu. Migranti imajo na razpolago, ali naj ubogajo ali pa se raje odpravijo proti dobrih 20 kilometrov oddaljeni slovenski meji, ki je bila tako ali tako prvotni cilj. Velika večina jih seveda izbere slednje.  

begunci fotoreportaža Slovenija "Marsikdo ne verjame, kaj se pri nas dogaja"

Jutarnji še piše, da velika večina migrantov odide proti Samoborju in Brdovcu, kjer poteka najbolj intenziven prehod meje s Slovenijo. Kar 80 odstotkov vseh migrantov, ki nelegalno vstopijo v Slovenijo, to napravi med reko Savo in železniškim mostom v Rigoncah, torej znotraj pasu, ki je širok le sedem kilometrov. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poklukar in Jušić obljubila več nadzora

Na obmejno območje sta se sicer v soboto odpravila slovenski minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić in se seznanila z vse bolj naraščajočo problematiko nezakonitih prehodov meje. Poklukar je domačinom vasi Rigonce, ki je ena najbolj obremenjenih, obljubil okrepitev navzočnosti policije, pa tudi, da bo panelna ograja pri njih ostala.

Lokalni župani so mu po poročanju STA pojasnili, da se ljudje počutijo nelagodno, ker v vseh urah dneva skozi naselja prehajajo skupine po 10 do 15 mladih fantov, včasih skupaj tudi do 1300 ljudi na teden. Incidentov sicer za zdaj ni bilo.

Poklukar je v izjavi za medije dejal, da preko območja občine Brežice, predvsem naselij Rigonce, Dobova in Obrežje, trenutno poteka več kot 90 odstotkov vseh nezakonitih prehodov meje v državi. Zaveda se, da domačinom to povzroča nelagodje in strah, zato jim je zagotovil, da bo policija okrepila nadzor na območju in zagotovila potrebno varnost, ostaja tudi panelna ograja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 69
  • libris5555 20:46 11.september 2023.

    Le kakšna bo po narodnosti Evropa čez 50, 100 let?

  • jezero 08:15 11.september 2023.

    V naših krajih rečejo: Hrvat ti naredi škodo, pa če ga v košu čez polje neseš!

  • Avatar pantani
    pantani 06:18 11.september 2023.

    Preprosto,vse tiste,ki podpirajo migracije,naj se jim naloži breme in vzdrževanje le teh, v nasprotnem primeru so grožnja državi in naj kazensko odgovarjajo!!!