Slovenija
54031 ogledov

"Marsikdo ne verjame, kaj se pri nas dogaja"

begunci
1/23
Saša Despot
Zgolj na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti s srede na četrtek (23. in 24. avgust 2023) obravnavali 350 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji. Zato smo se s fotografskim objektivom namenili v obmejni kraj Rigonce in preverili, kakšno je stanje tam.

Ob obisku obmejnega kraja Rigonce je bilo pasje vroče, vendar smo se temu na dosedanjih terenih že privadili. Kraj s približno 165 prebivalci leži v Občini Brežice in se nahaja nasproti hrvaškega naselja Harmica. Okoli pol desete ure zjutraj smo na ulicah srečali le malo ljudi, ki bi se izpostavljali vročini. Bilo je mirno in prav nič ni kazalo na to, da se predvsem v zgodnjih jutranjih in večernih urah tu odvijajo filmski prizori, o katerih ne vedo niti prebivalci v bližnjih Brežicah.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Domačini, s katerimi smo se pogovarjali, so bili vidno utrujeni in žalostni, saj se počutijo pozabljeni in sami. To je paradoks, saj nikoli niso sami. Potem ko se je Hrvaška pridružila Schengnu in je bila 1. januarja 2023 mejna kontrola po 32. letih ukinjena, se občani ponovno dnevno srečujejo z ilegalnimi prebežniki, ki prečkajo njihovo ozemlje.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V obdobju od 1. januarja do 23. avgusta so policisti obravnavali 33.333 migrantov, medtem ko jih je bilo lani v enakem obdobju trikrat manj (10.337). Večina jih je prišla prek Hrvaške, in sicer kar 31.750, lani več kot 10.000. Policisti večino tujcev obravnavajo na območju Posavja, v krajih Jesenice, Obrežje, Slovenska vas, Čatež ob Savi, Trnje, Brežice, Mala dolina, Veliki Obrež, Loče, Trnovec, Dobova in Rigonce. Zgolj na območju Policijske uprave Novo mesto so policisti s srede na četrtek (23. in 24. avgust 2023) obravnavali 350 tujih državljanov, ki so na nezakonit način prestopili notranjo mejo oziroma pri sebi niso imeli ustreznih dokumentov za bivanje v Republiki Sloveniji.

Migranti Slovenija V samo petih mesecih prek slovenske meje nezakonito več kot 15 tisoč migrantov

Rigonce so med evropsko begunsko krizo v oktobru 2015 postale ena od vstopnih točk, kjer v Slovenijo vstopajo begunci in drugi migranti na poti z Bližnjega vzhoda v Evropo. Če so se leta 2015, ko se je Evropa soočala z največjo migrantsko krizo doslej, tujci skrivali, domačini opažajo, da so sedaj manj previdni. Po njihovih pričevanjih naj bi določeni migranti celo sami poklicali slovensko policijo, s katero imajo boljše izkušnje kot s hrvaško. Policisti jih nato peljejo v azilne domove po Sloveniji, ki pa se soočajo s prenatrpanostjo, o čemer smo nedavno že pisali.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav se je takrat o omenjeni problematiki pogosteje poročalo, domačini Rigonc opozarjajo, da so razmere sedaj hujše. "Kamor koli pogledam, jih uzrem. To je postala vsakodnevna rutina, na katero se ne morem privaditi," razlaga domačinka Monika, ki jo zmotimo na dvorišču. S prstom pokaže na bližnjo makadamsko pot, ki poteka mimo njene hiše.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Poimenovala jo je "begunska pot", saj po njej dnevno v skupinah hodi več deset migrantov. Najpogosteje gre za mlade državljane Afganistana, Pakistana in Maroka, večina jih je stara od 15 do 20 let. Narašča tudi število državljanov Rusije.

"Počasi marširajo skozi vas in hodijo po glavni cesti. Dnevno pride k nam več skupin tujcev. V Brežicah jih ne vidijo, saj jih policisti že prej odpeljejo. Marsikdo niti verjame, kaj se pri nas dogaja," razočarano razlaga njena hčerka Jasmina.

Azilni dom Vič kaj se dogaja? Slovenija Azilni dom na Viču naj bi spet pokal po šivih, ležišča naj bi postavili celo izven stavbe

Žalosti jo, da za domače ljudi, kot so brezdomci in ostale ranljive skupine, ni tako dobro poskrbljeno, kot je za tujce. "Slabega se jim ne godi; v azilnih domovih imajo nastanitev in prehrano. Po drugi strani številni Slovenci ne dobijo zaposlitve. Dve leti sem pisala prošnje, in ker nisem imela vez, službe dolgo nisem dobila," je skeptična Jasmina. Doda, da jo čudi, ker nihče več ne urgira. "Pred tem je bila tu vojska, sedaj niti te ni več. Tukaj je le še policija, ki pa take mase ljudi ne more popolnoma nadzorovati. Kmalu jih bo več kot nas," meni.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čeprav jih tisti dopoldan nismo srečali, o njih pričajo smeti, ki jih puščajo za seboj. Ob žičnati ograji, ki je na določenih mestih že nekoliko zarjavela in ki naj bi jo policisti vestno popravljali, je v travi osamljeno ležal čevelj znamke DC.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Malo naprej so na ograji viseli kosi oblačil, s katerimi so se pri begu zapeli. Na sosednjem bregu reke Sotle je samevala še uporabna zapuščena rdeča spalka. Več odpadkov in oblek smo našli tudi ob poljih.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Številnim beguncem domačini ponudijo vodo ali hrano, saj se zavedajo, da so zgolj ljudje. Obenem pa opominjajo, da so tudi sami ljudje, ki si zaslužijo miru v večernih urah in občutek varnosti. "Nedavno je helikopter ponoči dve uri krožil nad našo hišo in osvetljeval koruzno polje. Vse se je treslo, psi so lajali, mi pa seveda nismo mogli spati. Ko sem poklicala policijo in vprašala, kaj se dogaja, so mi sprva dejali, da helikopterja sploh ni tam. Šele čez nekaj časa so mi povedali, da so imeli veliko iskalno akcijo, saj so iskali 17 migrantov. Ti so se skrivali na poljih," razlaga starejša domačinka. Pohvali slovensko policijo, ki se hitro odzove na klice občanov. Meni, da to ni rešitev. Skrbi jo, kaj prinaša prihodnost.

Zaradi omenjene problematike je 18. julija 2023 evropski poslanec Matjaž Nemec na hrvaškega ministra za notranje zadeve Davorja Božinovića podal pobudo za večjo pretočnost zunanje meje Schengena za prihod v ali skozi Republiko Hrvaško. Minister Božinović konkretnih rešitev v odgovoru ni podal. V pismu je poudaril, da Hrvaška uporablja vsa razpoložljiva sredstva za zagotavljanje "gladkega" prečkanje meja.

Med jutranjim sprehodom s kužkom Libertijem srečamo domačinko Ano. Preden zastavimo vprašanje, že ve, o čem bo tekla debata. Tudi ona izrazi zaskrbljenost nad trenutnim dogajanjem. Mnogi prebivalci Rigonc si ne upajo več sprehajati sami. Ani je pri tem v oporo devetletni pasji prijatelj, s katerim se počuti bolj varno. Ni edina, saj ima veliko domačinov pasje ljubljenčke. Slaba stran tega je, da imajo v nočnih urah na dvoriščih "pasji orkester", saj psi odganjajo nepovabljene goste.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Sosedje migrante srečujejo na dvoriščih, nek dan sem jih videla v trgovini. Veliko jih je. Na določenih mestih je žičnata ograja pretrgana in zato lahko lažje pridejo čez. Največ jih pride z vlakom. Znanec policaj mi je dejal, da to ne bo prineslo nič dobrega," nam pove. Slabih izkušenj s tujci sicer ni imela, kljub temu se raje zadržuje doma.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Policija stalno patruljira, zaradi česar se domačini počutijo bolj varne. V času našega obiska smo srečali dve policijski marici, ki sta krožili po naseljih. Pri delu si pomagajo s številnimi kamerami, ki so jih s soglasjem z domačini postavili na več mestih po naselju.

Med hojo ob železniški progi poleg smeti na tleh najdemo več listov in izkaznic o dovoljenju za začasno bivanje v Republiki Hrvaški.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ravno ko prispemo do meje s Hrvaško, na kar nas opozori tabla, za nami zakliče domačin, ki živi z ženo tik ob progi: "Ali iščeta migrante? Malo pozna sta, saj jih največ pride zjutraj ali ponoči." S fotografom prideva bližje in vidiva, da je postavil provizorično ograjo, ki je ne nekaterih delih že vidno dotrajana.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pojasniva mu, da preverjava, kako vzdušje vlada med domačini. Prav vsi, ki sva jih tisti dan srečala, so želeli predstaviti svojo plat zgodbe. "Porušili so ograjo in večkrat prišli na dvorišče, nakar so želeli vlomiti v avto. To jim na srečo ni uspelo. Ženske z otroki si ne upajo več hoditi naokoli. Srečamo jih ob šestih zjutraj, ob pol osmih, pol enajstih, nato imajo pavzo. Na pot gredo ponovno ob štirih oziroma petih popoldne in čez noč. Vsak drug dan jih s Hrvaške vozi tudi vlak. Občasno ustavi pred mejo in sprevodnik jih usmeri proti slovenski strani. Preden naši policaji uspejo urgirati, sprevodnik že pobegne nazaj na Hrvaško," razlaga domačin, ki se ne želi izpostavljati.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V času migrantske krize leta 2015 je bilo na njegovem dvorišču naenkrat 2300 posameznikov, ki so za seboj pustili pravo razdejanje. Letos so s strani občine prejeli zgolj navodila za samozaščitno obnašanje v stiku s prebežniki.

azilni dom Logatec Fotoreportaža Slovenija Tako poteka življenje za vrati azilnega doma Logatec

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 61
  • Sonja Gregorin 08:23 29.avgust 2023.

    JAZ VERJAMEM,SAJ SE MI V LJUBLJANI ZDI,DA JE IZ DNEVA V DAN VEČ TREMNOPOLTIH LJUDI-OD VZHODNJAKOV DO ČRNCEV. NE VEM,ČE SO RES VSI TURISTI.JA, NISO VSI SLABI,A PROBLEM JE,DA SE IZMUZNEJO TUDI KRIMINALCI IN USTRAHUJEJO DOMAČINE POVSOD PO EVROPI. PA ...prikaži več TUDI OBSTAJATI MORA DOBER SISTEM,KOLIKO IN KDO LAHKO DOBI STATUS BEGUNCA. SLOVENIJA JE PREMAJHNA ZA TAKE MIGRACIJE.

  • Naklonsky 15:39 26.avgust 2023.

    Kaj jokajo? Saj so volili mr. Taubija! Pa imejte odprto mejo!

  • munja 14:40 26.avgust 2023.

    In kako lahko narod ukrepa? Vsi se tukaj jezimo in bentimo, pa vemo, da ne bo nič drugače. Nekaj bo potrebno storiti, ker tako ne bo šlo več dolgo. Naši otroci lačni, migrantom se pa deli in deli vedno več, ...prikaži več to je katastrofa naše politike.