Slovenija
1323 ogledov

Slovenski policisti na meji zavrnili 20 oseb

mejni prehod kontrola policija Obrežje PMP Obrežje
Poostren nadzor na meji zaradi terorističnih groženj.

Policija vnovičen nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko opravlja dobro, vstop v Slovenijo je od sobote zavrnila 20 osebam, sta ob obisku mejnega prehoda Obrežje povedala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor policije Senad Jušić. 

Minister je ob tem namignil, da bo treba ukrep, ki je bil v soboto uveden za deset dni, zaradi terorističnih groženj podaljšati. "Konflikt na Bližnjem vzhodu je nepredvidljiv, ne vemo, kako se bo razvijal. In tudi zaradi tega smo še toliko bolj previdni. Verjamem, da so ti ukrepi pravilni, predvsem pa sorazmerni," je podčrtal.

V naslednjih dneh pričakuje intenzivno mednarodno sodelovanje na tem področju. V začetku novembra odhaja v Trst, kjer se bo sešel z italijanskim in hrvaškim kolegom, prav tako v začetku novembra pa bo sprejel tudi ministra za varnost Bosne in Hercegovine (BiH), s katerim bo spregovoril o možnostih misije Evropske mejne in obalne straže (Frontex) v BiH.

Nezakoniti prehodi se po njegovih besedah pojavljajo po celotni državi, na vseh mejah. Če bodo mejni prehodi bolj nadzorovani, bo teh prehodov več na zeleni meji, se zaveda, "saj tihotapci vedno najdejo svoje poti". "Tukaj bo policija še bolj aktivna, seveda v sodelovanju z ostalimi policijami," je napovedal.

Zavrnili 20 oseb z tretjih držav

Jušić je pojasnil, da je glavni poudarek slovenske policije na meji s Hrvaško in Madžarsko preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete, pri tem pa skrbeti za pretočnost prometa in lajšanje življenja ljudem na obmejnem območju.

Kot je navedel, so slovenski policisti od sobote vstop v Slovenijo zavrnili 20 osebam. "Gre za državljane tretjih držav, ki niso izpolnjevali pogojev," je pristavil.

Zatrdil je, da se aktivnosti policije na zeleni meji zaradi ukrepa niso zmanjšale, prav tako ne aktivnosti mešanih slovensko-hrvaških patrulj na zunanjih mejah schengenskega območja, ki bdijo nad organiziranimi kriminalnimi združbami oz. tihotapci.

Slovenija je nadzor notranje meje EU s Hrvaško in Madžarsko v soboto uvedla v luči povečanih terorističnih tveganj, trajal bo do 30. oktobra, nato ga lahko vlada podaljša. Italija je iz enakega razloga v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo.

Italijanska policija Svet Svet Italija krepi policijske in vojaške vrste na meji s Slovenijo begunci Slovenija Slovenija Tu so uradne številke: Velikansko povečanje nezakonitih prehodov meje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • Avatar Suli
    Suli 17:10 24.oktober 2023.

    Še malo bo treba potrpeti bo Šarec snemal vojaški resničnostni šov na meji in bo vsaj za nekaj časa mir.🤔

  • Kmodri 05:46 23.oktober 2023.

    A Pokljuko tudi? A ja, on je slamnati minister!

  • Avatar R_D
    R_D 22:28 22.oktober 2023.

    V samo letu dni je tej vladi uspelo iz ene najbolj varnih držav na svetu narediti raj za teroriste in posiljevalce, zvišati davke do neba, najvišjo inflacijo v EU, v tretjem četrtletju BDP minus 0,7%, ustaviti gradno infekcijske klinike, URI ...prikaži več soča, zmanjšati vpis na rač. in informatiko za 50, ustaviti gradnjo nove strojne fakultete, preusmeriti EU sredstva iz dolgotrajne oskrbe nevladnikom in migrantom itd. Za največji uspeh si pa štejejo, rekordne povišice za JS.