Slovenija
3432 ogledov

Slovenski župnik kritizira "gnilo" državo, posluje brez računov, ...

duhovnik Shutterstock
Župnik poziva ljudi, naj ne plačujejo davkovi in naj ne spoštujejo zakonov.

Ljubljanska nadškofija se od izjav župnika iz Grahovega pri Cerknici ograjuje.

Gre za zapis župnika Aleksandra Osojnika iz Grahovega pri Cerknici, v katerem med drugim poudarja, da ne plačuje davkov, posluje brez računov, k nepokorščini pa poziva tudi "vse dobronamerne Slovence".

Osojnik med drugim piše: "Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji: Šarec in Pahor, Kučan in Janković, Stanovnik in Zemljarič. In z njimi podaniki v državnem aparatu. In kaj je značilno za tovrstne gnile ljudi? Da se gniloba in iztrebki, ki se normalnim ljudem pretakajo po črevesju, njim pretakajo po možganih. Dokazov, ki to potrjujejo, je več kot preveč. Samo spomnim na najbolj vnebovpijoče: Adria, Jankovićevi miljoni, zdravstvo, zunanja politika, izkoriščanje obrobnih in revežev, bogatenje peščice mogočnežev, dedne borčevske pokojnine, beg strokovnjakov v tujino, razcvet kraje, gospodarski kriminal, izjave državnega sekretarja …"

Župnik nadaljuje: "Ponosen sem, da sem Slovenec, me je pa sram, da imamo Slovenci gnilo državo. Če je Shakespeare v Hamletu zapisal, da je na Danskem nekaj gnilega, bi za Slovenijo ugotovil, da je pa gnilega preveč."

Poziv k neplačevanju

Župnik Osojnik v zapisu deli mnenje, da je civilna družba v državi odpovedala, da so zatajile tudi katoliška cerkev in druge verske skupnosti. "Kdor podpira takšno državo, je isti lopov kot zgoraj našteti in je hudičev sodelavec. Kdor pa je ne upošteva, dela pošteno in po Božji volji. Mnogi posamezniki in skupine so se uprle nacističnemu, fašističnemu in komunističnemu režimu in so jih pobili. In danes ugotavljamo, da so bili vsi ti ljudje pošteni in so delali po svoji vesti. Zato pozivam vse dobronamerne Slovence in Slovenke, da ignorirajo to državo, ne plačujejo davkov in ne spoštujejo njenih gnilih zakonov."

Poudaril je še, da kot župnik sodeluje z mnogimi obrtniki, privatniki, delavci in posamezniki in da se v vseh primerih, ko ni nujno, "dogovorijo za plačilo brez uradnega računa in posledično brez davka". Dodal je, da nikoli ne bi nikogar od teh izdal, ker da ni "gestapovec".

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes Slovenija Finančna uprava lani pobrala za milijardo evrov več kot leto prej

Cerkev se ograjuje

Zapis župnika se kot požar širi po spletnih omrežjih, nanj se je odzvala tudi uradna Cerkev; Nadškofija Ljubljana in Salezijanski inšpektorat.

V odzivu med drugim izpostavljajo, da je župnik v članku izrekel pavšalne in žaljive trditve do nekaterih državnih voditeljev in javnih oseb ter da je pri tem uporabil nesprejemljiv in žaljiv jezik, ki ga obžalujejo in se od njega distancirajo.

"Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in smo zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 10:33 24.januar 2020.

    Škoda ke nismo 45. podrl tisto cerkev !

  • johan12 14:21 23.januar 2020.

    Tako to gre če ne smeš normalno f....

  • Janez 14:20 23.januar 2020.

    Ogabno razmišljanje človeka, ki ima veliko koristi od te po njegovem gnile države. Vzet mu vse privilegije pa naj živi tako kot večina državljanov te države. Tudi jaz nisem zadovoljen s to državo in bi si želel, da bi bilo ...prikaži več marsikaj drugače. Prav je da opozarja na revščino, ki je nesprejemljiva Lahko bi tudi sam k temu kaj prispeval, če bi cerkev plačevala davke in se odrekla privilegijem. Tip se ne zaveda, da je tudi cerkev takšna kakor je pri nas generator revščine in krivic! Pedofiliaja??