Slovenija
4378 ogledov

Finančna uprava lani pobrala za milijardo evrov več kot leto prej

razno 08.05.13. denar, euro, stetje, bankovci, A bank employee counts Euro notes
1/2
zurnal24.si
Po prvih znanih podatkih je Finančna uprava RS lani pobrala za 17,6 milijarde evrov prihodkov, kar je za 954 milijonov evrov oziroma za 5,7 odstotka več kot leto prej.

Prispevki za socialno varnost za zagotavljanje pravic iz pokojninskega, invalidskega in zdravstvenega zavarovanja, ki se pretežno vplačujejo v blagajno ZPIZ in ZZZS, v manjšem obsegu pa tudi v proračun države, so porasli za 470 milijonov evrov oziroma za 7,2 odstotka in so v skupnem znesku presegli sedem milijard evrov.

Davki na dohodek in dobiček so zrasli za 9,4 odstotka, dohodnine se je nabralo za 145 milijonov evrov več (+5,9 odstotka), davek na dobiček pa je zrasel za 17 odstotkov oziroma za 144 milijonov evrov.

DDV-ja se je nabralo za 104 milijone evrov več, trošarin pa za 16 milijonov evrov manj, kar je 1,1-odstotno znižanje.

Delež prostovoljno plačanih dajatev, pri čemer se za prostovoljna šteje vse poravnave obveznosti do začetka izvršbe, se namreč povečuje bolj kot je letni prirast plačanih prihodkov. Ob upoštevanju neplačanega aktivnega davčnega dolga za zadnjih 10 let in dolga, ki ga je izterjala v izvršbi, Finančna uprava ugotavlja, da je bilo v letu 2019 prostovoljno plačanih obveznosti več kot 95 %.

Davčni dolg je konec lanskega leta znašal 1,2 milijarde evrov, lani se je znižal za 38 milijonov evrov ali za dobre tri odstotke. V zadnjih petih letih se je znižal za skoraj 18 odstotkov oziroma za 254 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
Sorodne novice