Slovenija
9517 ogledov

Večina to pozabi sporočiti Fursu, globa je dva tisoč evrov

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Finančna uprava vse, ki nepremičnine oglašujejo prek Airbnb ali Bookinga opozarja, da so zavezanci za DDV.

"Če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej. Poostrene nadzore bomo izvajali v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam," svetujejo na finančni upravi.

Ugotavljajo, da se tisti, ki stanovanja oddajajo turistom čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti, a da hkrati ne plačujejo DDV.

"Številni zavezanci, ki oglašujejo dejavnost oddajanja stanovanj v turistični najem (npr. preko portalov kot sta Airbnb ali Booking), kot prejemniki od teh storitev ne obračunavajo DDV, se niso identificirali za namene DDV, posledično pa ne oddajajo mesečnih obračunov DDV," ugotavljajo dacarji.

Ne glede na promet je treba plačati DDV

Za te storitve po direktivi o DDV velja tako imenovana obrnjena davčna obveznost.

"Če oddajate sobe preko posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na spletnih straneh (Airbnb, Booking.com…), ki imajo sedež izven Slovenije, morate kot prejemniki storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve plačati 22 % DDV v Sloveniji. Zato se morate zaradi prejema teh storitev predhodno identificirati za namene DDV (tudi če niste identificirani za namene DDV, ker je obseg vašega opravljenega prometa pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV 50.000 eurov)," opozarjajo na finančni upravi.

Vsi, ki oddajajo nepremičnine turistom, bodo morali tako vsak mesec oddajati obračune DDV izključno pred eDavkov, pravice do odbitka DDV pa nimajo. Obračun je treba oddati vsak mesec, tudi če ni bila opravljena nobena storitev, od drugega (domačega) prometa pa se DDV ne plačuje, dokler zavezanec ne preseže 50 tisoč evrov prometa v zadnjih 12 mesecih. V tem primeru dobi zavezanec pravico do odbitka davka, ki jo lahko dobi tudi, če se prostovoljno identificira za namene DDV pri nižjem prometu, a mora nato ostati v sistemu DDV vsaj pet let.

Tako se lahko izognete globi

"Tisti, ki doslej še niso korektno izpolnili tovrstne davčne obveznosti, naj to storijo čim prej, saj se bodo lahko v tem primeru izognili globam," svetujejo na finančni upravi. "Morebitne napake iz preteklih obdobij lahko sami popravite tako, da jih vključite v prvi (tekoči) obračun DDV," svetujejo.

Kdor "pozabi" oddati mesečni obračun DDV dobi opozorilo v eDavke, kdor ga spregleda, pa mu grozi od dva tisoč evrov globe.

Na finančni upravi se zavedajo, da mnogi na ta opozorila niso pozorni, ponekod do eDavkov dostopa samo računovodja, zato ponovno opozarjajo vse zavezance, naj jim sporočijo elektronski naslov. To pa ni tako enostavno, saj je treba prek eDavkov oddati poseben dokument eVročanje-POS. Kako to storiti, si lahko preberete tukaj.

Tudi če nimaš nič z denarjem, moraš izdati račun

"Ne glede na to, kako ste identificirani za namene DDV, morate gostu, kateremu ste opravili storitev (oddaja nepremičnine v turistični najem), izdati račun in ga v primeru gotovinskega poslovanja davčno potrditi. Tudi, če vam je gost storitev plačal s kartico (mastercard, maestro, visa…) ali če je plačal ponudniku oglaševanja, od katerega ste posredno prejeli to plačilo na vaš transakcijski račun," še opozarjajo na finančni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 14:44 09.december 2019.

    Ko bi FURS dosledno izvajal nadzor samo tam kod so prijave, bi bilo v proračuni veliko več denarja na račun glob.

  • Avatar Leon
    Leon 14:39 09.december 2019.

    Kaj pa če pozabi prijaviti dohodek ministrica in potem gre na bolniško za leto dni ?

  • popokatopetl 13:37 09.december 2019.

    "Če oddajate sobe preko posrednikov oziroma ponudnikov oglaševanja na spletnih straneh (Airbnb, Booking.com…), ki imajo sedež izven Slovenije, morate kot prejemniki storitev posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve plačati 22 % DDV v Sloveniji."... ------------------------------------------- Kdo je tu ...prikaži veču nor??? Prvič da terjajo DDV od naročnika ne izvajalca storitve, drugič da bi se za to moral registrirat kot zavezanec za DDV.

Sorodne novice