Slovenija
13953 ogledov

Tako finančna uprava obdavči samostojne podjetnike, ki se zaposlijo

Denar Profimedia
Tiste, ki se upokojijo med letom, pogosto doletijo visoka doplačila dohodnine. Kako je z obdavčitvijo samostojnih podjetnikov, ki se med letom zaposlijo?

Vzemimo konkreten primer, da je nekdo od januarja do konca oktobra samostojni podjetnik, potem pa se zaposli.

V 60 dneh po zaprtju espeja mora oddati davčni obračun, iz katerega je jasno, koliko dobička je ustvaril. Potem pa se postopek razlikuje, če je kot samostojni podjetnik uveljavljal dejanske ali normirane stroške.

Tistim, ki uveljavljajo dejanske stroške, se dobiček iz dejavnosti všteva v letno davčno osnovo (v informativni izračun dohodnine). "Če se bo torej zavezanec v istem letu še zaposlil, se mu bodo v informativni izračun dohodnine za tisto koledarsko leto vključil tako dobiček iz dejavnosti, kakor tudi dohodki iz delovnega razmerja," pojasnjujejo na finančni upravi.

dohodnina 2017 Slovenija "Zakaj pri 600 evrih pokojnine doplačam dohodnino?"

Za normirance pa je zadeva drugačna, saj je dohodnina od dohodka iz dejavnosti dokončen davek. Normiranec tako posebej plača dohodnino od dohodka iz dejavnosti, prihodki iz zaposlitve pa se mu štejejo v informativni izračun.

Za dva meseca celotna olajšava

Tudi če bi bil zaposlen le en mesec v letu, mu pripada celotna splošna olajšava, mene dohodninskih razredov pa niso sorazmerno znižane.

"Tudi če je zaposlen le del leta, se mu pri letni odmeri dohodnine prizna celotna splošna olajšava (pod pogojem, da ga drug zavezanec ne uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana). Če nekdo do konca oktobra opravlja dejavnost, nato pa se dva meseca zaposli, se mu prizna splošna olajšava v celoti in drug zavezanec zanj ne more uveljavljati posebne olajšave za vzdrževane družinske člane," so pojasnili na finančni upravi. Izjema od tega pravila pa je, če zavezanca nekdo drug uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana. 

Meje dohodninskih razredov so določene glede na višino prejetih dohodkov, in to ne glede na to, koliko mesecev v letu je posameznik prejemal te dohodke.

"Če nekdo ni zaposlen, del leta pa opravlja dejavnost, se drugemu zavezancu zanj lahko prizna posebna olajšava za vzdrževane družinske člane za čas, ko ni opravljal dejavnosti (če so izpolnjeni vsi zakonski pogoji). V tem primeru se mu prizna le pripadajoči del splošne olajšave," so še pojasnili na finančni upravi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice