Slovenija
9291 ogledov

Samo obračun plače je dovolj, da delavec na sodišču vloži izvršbo

denar računalnik kalkulator Shutterstock
Kaj lahko stori več kot 80 tisoč delavcev, ki niso prejeli regresa.

Pred kratkim smo poročali, da v Sloveniji ogromno delavcev ne dobi regresa, čeprav je ta zakonsko predpisan. Poročali smo tudi, da inšpektor za delo podjetju ne more naložiti izplačila regresa, ampak lahko le izreče globo.

"Možnosti Inšpektorata RS za delo so določene s sistemskimi predpisi, ki se nanašajo tako na sistem upravnega odločanja kot na specifične posebnosti posameznih organov. Možnost, da inšpektorat delodajalcu odredi izplačilo določenega denarnega prejemka glede na obstoječ sistem pristojnosti sodnega odločanja ter izvršilnega postopka glede na dosedanjo prakso sodišč ni možna," so nam na vprašanja, ali nameravajo inšpektorjem dati pristojnost, da bi podjetju naložili izplačilo regresa, odgovorili na ministrstvu za delo.

So pa dodali, da se zavedajo problematike neplačila regresa in plač, zato so bile v zadnjih letih opravljene precejšnje spremembe zakonodaje.

Izvršba možna na podlagi obračuna plače

Tako je pisni obračun plače (tudi regres je del pisnega obračuna) izvršilni naslov, na podlagi katerega se lahko začne sodna izvršba, tako delavcu ni več potrebno vložiti tožbe, ampak lahko izvršbo sproži z obračunom plače.

S spremembami zakona o delovnih razmerjih leta 2013 so sankcije glede kršitev plačila za delo postale najstrožje zagrožene sankcije (prej so bile to blažje sankcije), izrek globe pa je možen v celotnem razponu, torej od treh do dvajset tisoč evrov.

Podjetje, ki ne plača regresa, je izločeno iz postopkov javnega naročanja, ne sme zaposlovati tujcev, lastnik pa ne sme ustanavljati drugih gospodarskih družb.

Poleg tega je bilo s spremembami kazenskega zakonika olajšano dokazovanje kaznivega dejanja, saj po novem ni treba dokazati direktnega naklepa, ampak samo eventuelni.

Lahko se izreče tudi maksimalna globa 

"S sistemom izreka globe v celotnem možnem razponu predpisane globe ter tudi možnosti izreka glob za nespoštovanjem odrejenih ukrepov inšpektorata v celotnem razponu na podlagi Zakona o inšpekciji dela ima Inšpektorat RS za delo že sedaj možnost izrekanja najvišje zagroženih glob ter tudi možnost stopnjevanja ukrepov," pravijo na ministrstvu za delo in dodajajo, da inšpektorat sodeluje tudi z drugimi organi, me drugim s finančno upravo.

Delavec Slovenija Šokantni podatki: toliko delavcev v Sloveniji ne dobi regresa

Kot smo poročali, je finančna uprava inšpektoratu za delo poslala seznam podjetij, kjer so imeli zaposlene, za katere ni bil izplačan regres. To je namreč razvidno iz obračunov socialnih prispevkov, ki jih dobiva finančna uprava.

Denar Slovenija Kdo bo moral od regresa plačati prispevke in davke

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jakec1575 15:51 30.julij 2019.

    Danes je toliko dela naokoli, da lahko vsi delavci hkrati zapustijo delodajalca, ker ne izpolnjuje obveznih zakonskih sestavin. kolketivna odpoved. pa da ga vidimo junaka. potem se ga pa caka samo, da se kaj grozi s tajnim policijskim snemanjem. Ene ...prikaži več dva tri pa bo hitro mir.

  • Ivo 10:34 30.julij 2019.

    Kakšna neumnost... Kot da bo delodajalec dal plačilno listo delavcu, če mu ne namerava izplačati regresa. Butaleee!

Sorodne novice