Avto
21438 ogledov

Konec zabave Slovencev z luksuzinimi avtomobili s tujimi registrskimi oznakami?

Porsche 911 kabriolet Porsche
Finančna uprava RS (FURS) je šele po sedmih letih veljavnosti DMV-ja kaznovala prvega lastnika luksuznega vozila, ki je vozilo registriral v tujini, da bi se izognil plačilu DDV in davka na motorna vozila.

* Fotografija je simbolna

Finančna uprava RS (FURS) je opravila nadzor pri zavezancih, ki luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji in se tako želijo izogniti plačilu davka v Sloveniji. Do sedaj so zaključili en postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem so zavezancu, ki je dve svoji vozili registriral v tujini, naložili za 219 tisoč evrov dodatnega davka, ki jih je zavezanec tudi že plačal, so decembra lani zatrdili na finančni upravi. Postopki pri ostalih odprtih zadevah se nadaljujejo, številne primere pa bodo še uvedli. 

Opel calibra Novi starodobniki Avto Seznam novih avtomobilskih modelov, za katere je registracija skoraj zastonj

Slavko Ažman, ki je vodja delovne skupine za davke pri Sekciji za osebna motorna vozila je za Žurnal24 komentiral, kako se mora državi zaradi novih emisijskih norm muditi s pripravo novega DMV-ja, hkrati pa se je obregnil tudi na to, da pri Sekciji od novega zakona, ki naj bi bil sprejet v letu 2020, pričakujejo tudi odpravo dodatnega davka na motorna vozila, ki se sedaj plačuje na vozila s prostornino motorja nad 2.500 ccm. "Dodatni DMV je bil uveden kot začasen proti krizni ukrep v okviru ZUJF-a, vendar pa v praksi ni prinesel želenih učinkov," pravi sogovornik in izpostavlja prav to, da so zaradi pretirane obdavčitve večjih vozil podjetja ta vozila v večjem številu registrirala v tujini, s čimer je slovenski proračun izgubil ne le dodatnega DMV, pač pa tudi redni DMV in tudi celoten DDV.

"Kot res nazorno kaže zadnji odmevni primer davčnega nadzora na področju luksuznih vozil, je preganjanje tovrstnih kršitev izredno zapleteno, dolgotrajno in na žalost tudi izredno neučinkovito. Po sedmih letih veljavnosti dodatnega DMV, s katerim so se začele tovrstne davčne utaje, je bil to očitno prvi uspešno zaključen davčni nadzor na tem področju. Eno samo podjetje in dve vozili …," še pravi Ažman in zaključuje, da je nujno, da dodatni DMV odpravijo in da ga ne nadomesti drug način pretirane obdavčitve večjih vozil, ki bi še naprej spodbujal davčne utaje in po nepotrebnem obremenjeval kapacitete FURS-a. "Obdavčitev naj bo torej pravična, ekološka in predvsem razumna."

FURS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

BMW i3 in i8 spletni nakupi Avto Prodaja avtomobilov preko interneta

Pri Fursu so v povezavi s prvo kaznijo, ki so jo izdali pojasnili, da so analizirali uporabo vozil s tujimi registracijami, ki se praviloma uporabljajo v Sloveniji, njihovi uporabniki pa so slovenski rezidenti. "Ugotavljamo, da je ena izmed oblik zlorab ta, da slovenski rezidenti (fizične osebe) ustanovijo družbo v drugi državi članici EU zgolj z namenom, da se preko družbe izvede nakup in registracija luksuznih vozil in na ta način izogiba plačilu dajatev v Sloveniji." 

Tablica za 25 km/h Avto Registracija mopeda: Na cesti že vsaj 2628 novih rdečih tablic

V nadzorih tako ugotavljajo, da se dejansko vozila uporabljajo v Sloveniji s strani slovenskih rezidentov, kar pomeni, da bi morala vozila biti registrirana v Sloveniji in da bi morale biti tudi vse dajatve plačane v Sloveniji. "Glavni namen navedenih transakcij je, da se doseže nižja obremenitev z dajatvami, ki so povezane z nakupom in registracijo vozil, kot bi bila obremenitev takšnih vozil v Sloveniji." "Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar vpliva na podaljšanje časa nadzora, je bil v tem času dokončan en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je zavezanec za davek (slovenska pravna oseba) pri dobavitelju/prodajalcu v Sloveniji nabavil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda in pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV. Na ta način je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila DDV in tudi oprostitev plačila DMV v Sloveniji," o konkretnem primeru pravijo na upravi.

Ferrari motor | Avtor: Ferrari Ferrari

Jeep Cherokee Avto Totalna razprodaja avtomobilov zaradi kopičenja zalog

"Ugotovljeno je bilo, da sta obe vozili sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94 tisoč evrov in davek na motorna vozila v znesku 125 tisoč evrov. Skupaj torej 219 tisoč evrov davka."
 

Komentarjev 7
  • jakec1575 10:38 04.januar 2020.

    Italija in druge države pocno enako. Folk opere mio cez svoje firme, skozi fiktivne stroske. ne placujejo davka na dobicek. ajde, recimo, da bi jim to orpostil, ce bi delavce redno zaposlili in jim dali dobre brutop place, da bodo ...prikaži več imeli tudi dobre penzije. NE. Vse multinacionalke placujejo 2% davek ali manj. pri tem, da v dobrsnem delu izkoriscjao delovno silo nekje na svetu. Jaz bi uvedel nic davka na dobicek, kdor delavcu da nadpovprecno placo.

  • Laznivi 10:38 04.januar 2020.

    A Furs kaj raziskuje koliko denarja Slovenija pokrade drugim drzavam z dovoljevanjem enodnevnih registracij ??? A to jih pa ne zanima.....balkane.

  • miho 09:47 04.januar 2020.

    Zakaj se DMV raje ne ukine? DMV vodi k raznoraznim malverzacijam in nič drugega. Po mojem mnenju bi država dobila več drugih davkov, če bi ukinila DMV, poleg tega pa bi lahko ukinila tudi nekaj delovnih mest na FURS in ...prikaži več bi bil rezultat nazadnje pozitiven.