Slovenija
8176 ogledov

SMC: Ne vtikamo se v delo programskega sveta RTV

Erika Žnidaršič Žurnal24 main
SMC zanika izjavo Erike Žnidaršič, da jo zaradi oddaje Tarča želi sankcionirati prek programskega sveta RTV.

V stranki SMC so se odzvali na včerajšnji zapis voditeljice oddaje Tarča Erike Žnidaršič, v katerem je trdila, da jo SMC zaradi načina vodenja oddaje Tarča želi sankcionirati prek programskega sveta RTV. 

"Ne vtikamo se v delo programskega sveta RTV, ki je neodvisen in strokoven organ. Izjava gospe Erike Žnidaršič, da stranka 'zdaj prek programskega sveta RTV zahteva sankcije', absolutno ne drži,"  sporočajo iz stranke SMC.

Žnidaršičevo je razburil zapis predsednika sveta SMC Dragana Matića, ki je med drugim ocenil, da je z načinom vodenja oddaje raziskovalno novinarstvo spreminjala v tendenciozno. 

"Gre za orkestriran pogrom nad SMC"

V SMC se od Matićevega zapisa distancirajo. "Stranka SMC uradna stališča medijem sporoča prek uradnih sporočil za javnost, na spletni strani stranke in prek strankarskih družbenih omrežij. Objave na Facebook profilih članov stranke niso uradna stališča stranke," so zapisali.

Se pa v stranki strinjajo z zapisanim. "Obžalujemo orkestriran medijski pogrom na stranko SMC. Polaganje stavkov poslancem SMC v usta, preprečevanje, da bi se na obtožbe odzvali in delanje zaključkov brez oprijemljivih dokazov, vse to za nas ni sprejemljivo."

RTV Slovenija: Gre za neposreden pritisk na Informativni program TVS

Na Matićev zapis se je odzvala tudi RTV Slovenija. "Kulturni in vsebinski nivo njegovega zapisa pomeni napad na svobodno novinarstvo in uredniško politiko javnega medija RTV Slovenija ter na novinarsko in uredniško avtonomijo nasploh. Iz njega lahko razberemo neposreden pritisk na Informativni program TV Slovenija. Prav od nekdanjega predsednika odbora DZ za kulturo bi pričakovali drugačen nivo komunikacije, višji od posameznikov, ki na spletu zbujajo sovraštvo in imajo ponižujoč odnos do novinarjev, s katerimi se morda ne strinjajo," so zapisali v odzivu. 

Oddaja je bila po njihovih besedah "vsebinsko pripravljena profesionalno, strokovno in v skladu z novinarskimi standardi, ki veljajo za oddaje na RTV Slovenija". Vsi sodelujoči imajo pravico vložiti zahtevek za popravek napačnih trditev, če so bile v oddaji izrečene napačne trditve. 

Jelinčič, ki je pozival k likvidiranju, ostal nesankcioniran 

Zmago Jelinčič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ob tem pa v SMC ne morejo mimo izjave Zmaga Jelinčiča, predsednika parlamentarne SNS, ki je v oddaji Tarča pozival k strelskemu likvidiranju nekaterih državljanov in državljank Slovenije. "Takšne izjave ne sodijo na javno televizijo in bi morale biti najostreje sankcionirane. To v prihodnje upravičeno pričakujemo. Tudi na podlagi številnih pisem zgroženih državljank in državljanov, ki smo jih v teh dneh prejeli."

"Ostro zanikamo tudi izjavo SMC, da voditeljica ni sankcionirala grobe izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, saj ga je na neprimernost takoj opozorila in od njega zahtevala kulturno raven pogovora," pa SMC odgovarjajo na RTV. 

Dodajajo, da je bila oddaja Tarča že mnogim trn v peti zaradi razkrivanja nepravilnosti. Kot pravijo, bodo s takim delom nadaljevali. So pa zaskrbljeni zaradi različnih napadov na javni medij, "ki kažejo na željo po diskreditaciji novinarskega in uredniškega dela iz političnih in osebnih interesov". "Vedno smo in bomo odprti za korektno in strokovno razpravo, ne pa tudi za komentarje na meji sovražnega govora brez vsake mere dostojanstva in s številnimi žaljivkami. Takšnemu načinu vpliva na delovanje RTV Slovenija se bomo odločno zoperstavili," so še zapisali.

Komentarjev 14
  • Thomas Bucher 16:46 12.marec 2019.

    erika ne se pusti je bat pokvarjenim komunistom,dokazala si,kaj so,ostalo mora napravit tožilstvo,ki pa tega ne bo storilo,ker so iz njihovega gnezda

  • dragec 16:34 12.marec 2019.

    ha ha, Erika Janšina prostitutka

  • mitja20 15:27 12.marec 2019.

    SMC propada vsak dan manj pristašev ima murgle jih izumil in od vrglo na smetišče 2tdk