Slovenija
4376 ogledov

Smo v Sloveniji že na pragu drugega vala okužb?

Tomaž Gantar Anže Petkovšek
Slovenija se sooča z naraščanjem okužb z novim koronavirusom. Smo že na pragu drugega vala?

V naši državi gre pri novih okužbah predvsem za vnesene okužbe iz tujine, ne pa za širjenje virusa znotraj države, zato o drugem valu epidemije minister za zdravje Tomaž Gantar še težko govori. Na novinarski konferenci je poudaril, da se v Sloveniji nanj pripravljamo. 

Tako Gantar kot direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta poudarila, da ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake, ki bi lahko delali na terenu in poskušajo s tem povečati kadrovske zmogljivosti.

Preveč smo sproščeni

Po Gantarjevih besedah opažajo, "da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo". Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov znova omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb, po potrebi pa bi to še stopnjevali.

Vlada sicer vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost omejitev in ravno danes se je seznanila s strokovno oceno skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje ter odločila, da se trenutne omejitve zbiranja uporabljajo še naprej.

koronavirus laboratorij Covid-19 Slovenija Od tu so nove okužbe pri nas

Poziv državljanom

Tako Gantar kot Krek sta pozvala k doslednemu izvajanju vseh priporočil NIJZ, namenjenih preprečevanju okužbe, torej k držanju medsebojne razdalje ali uporabi maske, kjer to ni možno, ter dosledni higieni rok, kašlja in kihanja.

Po Gantarjevih besedah pa ostaja v veljavi tudi navodilo, da je treba testirati vse z znaki respiratornega infekta, četudi nekatere informacije s terena pričajo, da se vsi osebni zdravniki ne odločajo za kaj takega.

Minister je sicer danes izpostavil, da se vzporedno pripravljajo tudi na morebitni večji obseg okuženih, predvsem v domovih za starejše in v zdravstvu, kjer je bilo v prvem valu epidemije največ težav.

Po ministrovih besedah iščejo za morebitni drugi val tudi rešitve, da ne bi bilo treba ustavljati gospodarstva.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Okužba pri zaposleni v kliničnem centru, tako se je okužila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Petea 21:48 18.junij 2020.

    V vrtcu manjka pol skupine pa noben otrok ni bil testiran na Covid 19.