Slovenija
20 ogledov

Sneg povzroča težave, reke naraščajo

sneg v Kranju
1/13
Bralka
Padavine s snegom so danes zajele velik del države. Do polnoči naj bi sneženje sicer večinoma ponehalo.

Po besedah dežurnega vremenoslovca na Agenciji RS za okolje (ARSO) Janeza Markoška je največ snega zapadlo v zahodni Sloveniji, na Notranjskem in deloma na Kočevskem. Padavine sicer počasi pojenjajo.

Kot je za STA povedal Markošek, debelina snežne odeje v Julijskih Alpah znaša od 20 do 40 centimetrov. V visokogorju pa je zapadlo od 50 do 70 centimetrov snega.

V višje ležečih predelih Primorske, Gorenjske, Notranjske, Štajerske in Koroške še sneži, čeprav padavine počasi pojenjajo in bodo po besedah Markoška tekom noči povsem ponehale. Rahlo bo deževalo še v Beli Krajini in njeni okolici ter na Kočevskem.

Na višjih območjih Koroške, to je nad 900 metri nadmorske višine, je danes zapadlo do 30 centimetrov snega, medtem ko je v dolinah večinoma deževalo. Cestna služba podjetja VOC Celje je ceste na višjih območjih Črne na Koroškem, Graške gore in proti Kopam plužila in posipavala. Če bodo temperature padle, bodo delavci začeli posipavati tudi ceste po dolinah, je popoldne povedal vodja vzdrževanja pri podjetju VOC Celje Matjaž Kapitler.

V prometu "hujšega ni bilo"

"Bilo je več manjših prometnih nesreč, ampak nič hujšega. To, kar je običajno prvi dan, ko jeseni sneži," nam je povedal Vasja Podkrižnik iz Prometno informacijskega centra za državne ceste.

Pravi, da bo po zadnjih podatkih nekje prenehalo snežiti že ob devetih, po večini države pa do polnoči. "Zimska oprema bo obvezna povsod, kjer bo še snežilo, kjer se bo sneg oprijemal cestišč in tam, kjer je sneg obstal."

Težave so imeli zaradi podrtega drevja na lokalnih cestih, ki pa jih ne bodo čistili, dokler ne bo varno, je še povedal Podkrižnik.

Ob 16.16 so gasilci v kraju Volčja Draga iz potoka Lijak rešili voznika, ki je z osebnim vozilom z mostu zapeljal v narasel potok. Nepoškodovanega in premraženega so oskrbeli reševalci Zdravstvenega doma Nova Gorica. Vozila niso našli, z iskanjem pa bodo nadaljevali tekom jutrišnjega dne, so sporočili iz centra za zaščito in reševanje.

Arso opozarja na naraščanje rek

Po podatkih Agencije RS za okolje (ARSO) reke v zahodni, severovzhodni in deloma osrednji Sloveniji od jutra naraščajo, pretoki rek so veliki, najbolj pa so narasle reke v Posočju, na širšem goriškem območju in v Vipavski dolini. Soča je v Solkanu presegla opozorilni pretok 840 kubičnega metra na sekundo. V naslednjih urah bo še nekoliko narasla predvidoma do okoli 900 m3/s. Zvečer bo pričela upadati.

Reka Vipava bo v srednjem in spodnjem toku, med Dornberkom in Mirnom, zvečer med 19. in 21. uro presegla opozorilni pretok in dosegla okoli 180 kubičnih metrov na sekundo.

Danes zvečer in ponoči bodo reke v večjem delu države še naraščale. Najbolj bodo narasle reke v svojem srednjem in spodnjem toku na območju zahodne, osrednje in jugovzhodne Slovenije.

Večina rek v osrednji Sloveniji bo dosegla velike letne pretoke. Narasle bodo tudi reke v južni Sloveniji povečini do srednjih, le ponekod do velikih pretokov. Povečana vodnatost rek v večjem delu države bo še v petek, ob koncu tedna pa bodo reke pričele upadati, so sporočili iz centra za obveščanje.

Dež bo prešel v sneg

S prehodom hladne fronte se bodo nižale tudi temperature. Popoldne naj bi bilo le od 0 do 5 stopinj Celzija, na Primorskem do 8 stopinj. Dež bo že v dopoldanskih urah na Gorenjskem in Koroškem začel prehajati v sneg.

V severovzhodni Sloveniji, Ljubljanski nižini, Posavju in po nižinah Primorske bo deževalo. Po nižinah Primorske bo do jutri zjutraj padlo od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Na Primorskem bo sredi dneva zapihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegla hitrost 100 km/h. Nekoliko bo oslabela šele jutri čez dan.

Drugod bo meja sneženja na okoli 500 metrih nadmorske višine, ob močnejših padavinah tudi nižje. Zaradi sneženja bo nevarnost lomljenja vej in drevja. Na Gorenjskem, Koroškem, v hribih zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem bo do sredine noči nad 700 metrov zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega.

Previdno na cestah

Zaradi napovedanega snega lahko pride tudi do težav v prometu. Ker je prvi sneg vedno "najhujši", so na Darsu uporabnike avtocest pozvali, "naj se na pot odpravijo z vozili z ustrezno zimsko opremo". Zaradi napovedanega snega bodo na direkciji za ceste začeli dežurstvo za izvajanje zimske službe na cestah, s katerimi upravlja.

Sneg so vremenoslovci napovedali že včeraj, zaradi česar so imeli veliko dela tudi nekateri vulkanizerji. Zimske pnevmatike so sicer obvezne od 15. novembra dalje. Če vas sneg ujame na poti, ko vaš konjiček še ni preobut, nujno prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti. Več nasvetov glede vožnje po snegu lahko preberete tukaj.

Sneži tudi pri vas?

Snežinke, ki bodo priplesale do vas, lahko delite tudi z nami. Fotografije nam lahko pošljete s pomočjo spodnjega obrazca.

Komentarjev 3
  • sasquatch 16:27 20.oktober 2011.

    važno, da so snežinke v ljubljani :)

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:14 20.oktober 2011.

    Pri nas je cel dopoldan snežilo,pa ni snega tut 1 cm,tko,da spet ustvarjanje panike za qurčevo zdravje,kanede!

  • Sauromon 13:53 20.oktober 2011.

    Zarad snega!?!? hjoj, par snežink je dovolj, da začnete trosit neumnosti..