Slovenija
32 ogledov

Sneži več tisoč družinam

Kot so povedali v RTV Slovenija, je prehod potekal v skladu z načrti, tako da za Žurnal24 main
Televizijske hiše so okrog 3. ure zjutraj izklopile analogne prizemne televizijske oddajnike in prešle na oddajanje televizijskega signala le v digitalni tehniki. Prehod je potekal v skladu z načrti.
Digitalni signal pokriva 97 odstotkov Slovenije. Tam, kjer tega še ni, bo do junija naslednje leto še vedno na voljo analogni signal.
Boštjan Blatnik

"Do zdaj nismo prejeli še nobenega klica, vendar moramo upoštevati, da je ura še zgodnja. Včeraj nas je klicalo kar nekaj uporabnikov, vprašanja pa se večinoma nanašajo na sprejem signala," nam je zatrdil operativec Boštjan Blatnik. "Poudariti je treba, da smo ponekod spreminjali določene kanale, kot recimo na Pohorju. Uporabnikom, ki se srečujejo s težavami, svetujemo, da še enkrat skanirajo sprejemnike, nakar bi moralo vse delovati nemoteno," dodaja.

Bele lise še naprej z analognim
Prehod v digitalno prizemno oddajanje televizijskega signala z letošnjim 1. decembrom je bil uzakonjen že proti koncu leta 2007 z zakonom o digitalni radiodifuziji. Večina analognih oddajnikov je bila izklopljenih danes, nekaj pa jih bo v skladu z letos sprejeto novelo zakona delovalo še najkasneje do sredine prihodnjega leta.

Ta izjema se nanaša na okrog tri odstotke prebivalstva, ki živijo na območjih, ki jih digitalni signal danes še ne pokriva. Za te tako imenovane bele lise bodo analogni oddajniki delovali še nekoliko dlje, da tamkajšnja gospodinjstva ob prehodu ne bi ostala brez možnosti sprejemanja nacionalnih televizijskih programov.

Televizijski mrk do 50 tisoč gospodinjstev
Digitalni prehod ne zadeva gospodinjstev, ki imajo kabelsko, satelitsko ali internetno televizijo, ampak le tista, ki televizijske programe sprejemajo prek sobne ali strešne antene. Takšnih naj bi bilo okrog 200 tisoč oziroma tretjina vseh.

Zaloga ni ogrožena
V zadnjih dneh smo zabeležili izreden porast prodaje digitalnih sprejemnikov, včeraj zagotovo največjega. Kakšne strašne gneče v trgovinah kljub temu ni bilo, tudi zaloga za zdaj še ni ogrožena, nam je povedala Nina Tadič, vodja komunikacije pri Big Bangu.

Ta gospodinjstva morajo za to, da bodo lahko sprejemala digitalne televizijske signale, imeti ali televizijski sprejemnik z vgrajenim ustreznim pretvornikom ali pa vsaj samostojen poseben pretvornik, ki se ga namesti med anteno in televizijskim sprejemnikom.


Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je sicer v torek za oddajo Odmevi na TV Slovenija pojasnil, da bi po nekaterih ocenah televizijski mrk lahko doživelo od 30 tisoč do 50 tisoč gospodinjstev. Mrk v tem primeru pomeni, da so gospodinjstva ostala tako brez analognega kot digitalnega sprejema programov, ker si niso pravočasno zagotovila ustrezne opreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.