Slovenija
593 ogledov

Sodišče: Odpoved je bila nezakonita

Policist Boštjan Tacol
Primer procesne napake. Napaka nas bo stala.

Odpoved pogodbe policistu je bila nezakonita, je sklenilo sodišče. Zdaj bo potrebno odločiti o denarnih zahtevkih.

Višje delovno sodišče je sklenilo, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi policistu Mihi Sakaču zaradi zadeve Koprivnikar nezakonita, ker mu vabilo na zagovor ni bilo vročeno pravilno. Sodišče je sklep o izredni odpovedi razveljavilo, prvostopenjsko sodišče pa bo moralo zdaj odločiti o reintegraciji in denarnih zahtevkih, poročajo mediji.

Sakač je izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi dobil zaradi vpletenosti v dogovarjanje o prometni kontroli nekdanjega ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja sredi policijske stavke novembra 2015. Zaradi te zadeve je bilo odpuščenih skupno pet policistov, tudi nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Boris Koprivnikar Policisti z zlorabo pooblastil nad ministra Slovenija Policisti so se dogovorili, da bodo ministra ustavili in ga poskušali ujeti pijanega

Vabilo ni bilo vročeno v skladu z zakonom

Leta 2016 je Sakač vložil tožbo zoper ministrstvo za notranje zadeve z zahtevo za vrnitev na delovno mesto in izplačilo plač za vmesno obdobje, a je delovno sodišče presodilo, da je bila odpoved zakonita.

Višje delovno sodišče je prvostopenjsko sodbo razveljavilo in dalo prav Sakaču v delu, kjer je trdil, da mu delodajalec v postopku izredne odpovedi ni pravilno vročil vabila na zagovor in mu je s tem kršil pravico do zagovora oziroma obrambe. V ponovljenem postopku je Delovno sodišče v Kopru presodilo, da je bila odpoved pravočasna in zakonita ter tožbo Sakača zavrnilo.

Tokrat pa je višje delovno sodišče razsodilo, da so policista marca pred dvema letoma s policije odslovili nezakonito, poročajo Delo, Primorske novice in Slovenske novice. Poskusi vročitve pisne obrazložitve izredne odpovedi in vabila na zagovor namreč po ugotovitvah sodišča niso bili opravljeni v skladu z zakonom o upravnem postopku. Delodajalec se po opozorilih višjega delovnega sodišča ne more sklicevati na izmikanje vročitvi in se s tem razbremeniti obveznosti omogočiti delavcu zagovor.

Policisti lovili Koprivnikarja vendarle odpoved? Slovenija V "Afero Koprivnikar" vpleteni policisti podali zagovor Boris Koprivnikar Nepravilnosti? Slovenija Koprivnikar izstopil iz SMC

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Janez_53 23:30 26.oktober 2018.

    A ni že čas, da nekdo, ki ima jajca, napravi red na naših sodiščih??? Kako dolgo se bodo še delali norca iz poštenih državljanov in iskali dlake v jajcih, da oproščajo barabine vseh vrst???