Slovenija
66 ogledov

Šola vrže stran 20 tisoč evrov

Tradicionalni zajtrk Saša Despot
S skrbnim ravnanjem s hrano bi lahko samo ena šola prihranila med šest in dvajset tisoč evrov.

Samo pri kruhu in mesnih jedeh v šolski prehrani je na letni ravni možno prihraniti 5880 evrov, skupaj s preostalo hrano in stroški odvoza pa celo 20.200 evrov.

Takšna je ugotovitev učencev OŠ Poljane, ki so v preteklem šolskem letu izvedli raziskovalno nalogo Varčevanje z energijo in dobrninami.

PREBERITE ŠE:

Nalogo bodo predstavili na današnji delavnici na temo zmanjšanja količin zavržene hrane v Sloveniji, ki jo pripravlja društvo Ekologi brez meja. "Učenci so se problematike potrošnje električne energije, vode in hrane lotili s kompleksno analizo celotnega življenjskega cikla," so zapisali na spletni strani društva Ekologi brez meja.

"Na področju hrane so si zastavili vprašanje, kaj vse je vzrok, da ne pojemo pripravljene hrane. V čem je razlika, če pustimo pol kosa kruha ali polovico zrezka? Da bi dobili odgovore na zastavljena vprašanja, so najprej anketirali učence v zvezi s šolsko prehrano, izmerili količino ostanka hrane v enem tednu in preučili celovito analizo okoljskega življenjskega cikla." Pri izračunu okoljskega odtisa so uporabili kompleksno medtodo, t. i. analizo LCA. 

Mladi bi uporabili mobilno aplikacijo

"Veliko pozornosti je bilo do sedaj gospodinjstvom, a obstaja še veliko stvari, na področju problematike zavržene hrane, ki jih je potrebno obdelati," pojasnjuje Katja Sreš z društva. Med njimi je vprašanje zavržene hrane na šolah.

Skupina gimnazijcev iz Gimnazije Celje, ki je dobila nacionalno nagrado Šola brez zavržene hrane, se je vprašanja lotila z informacijske plati.

"Kljub organizirani malici, v naprej znanimi jedilniki in možnostjo različnih menijev, se na šoli dnevno srečujejo z velikim številom neprevzetih obrokov, saj se dijaki zelo pogosto ne odjavijo od malice niti na šolskem terminalu niti preko šolske speltne strani," je bilo izhodišče projektne skupine. "To vodi v nepotrebne stroške staršev in velik delež odpadkov."

Problema so se lotili s spletno anketo, iz katere je bilo jasno razvidno, da si dijaki želijo mobilno aplikacijo. Gimnazijci so jo naredili in tako dijakom ponudili poenostavljeno odjavo od malice z uporabo pametnih telefonov, ki jih imajo dijaki vedno in povsod s seboj. Podobnih projektov so se lotili tudi na OŠ Vojnik, v Vrtcu Podbrežje Maribor ter na OŠ Bežigrad.

Zgled na Norveškem

Ekologi brez meja so si sicer pred kratkim ogledali tudi, kako problematiko zavržene hrane rešujejo na Norveškem.

"Zelo intenzivno delamo na nacionalni platformi, da bi povezali vse deležnike," pojasnjuje Sreševa z društva. "Bili smo tudi v Oslu, kjer smo si pogledali primere dobre prakse." Osrednji deležnik je nevladna organizacija, ki je povezala trgovine, proizvajalce in dobrodelne organizacije, ki razdeljujejo hrano, zbrano v t. i. banki hrane.

Raziskovalni inštitut Ostfoldforskning z okoli 20 zaposlenimi se ukvarja z analizami okoljskih sistemov, ocenami življenjskega kroga in študijami snovne učinkovitosti. "Na Norveškem imajo vse razščiščeno, kaj je zavržena hrana, ukrepi temeljijo na številkah, projekt podpira pet ministrstev," pravi Sreševa. "Pri nas še definicije, kaj je zavržena hrana, nimamo."

V Sloveniji 179 ton odpadne hrane letno

V Sloveniji po oceni EU letno pridelamo okoli 179.000 ton odpadne hrane ali 86 kilogramov na osebo, od česar je velika večina kuhinjskih odpadkov. Le desetino teh odpadkov predelamo, večina pa konča neobdelanih na odlagališčih.

Zato so Ekologi brez meja oblikovali idejo za Slovenijo brez zavržene hrane (Zero Foof Waste Slovenia). Z njo bi radi presegli sektorsko razpršenost in povezali deležnike področju odpadne in zavržene hrane ter dobrodelnosti.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • francl12 22:13 29.junij 2015.

    bogi lačni otroci.... PA JA DA, VČASIH JE BILA MALICA KOS KRUHA IN KOZAREC MLEKA, PA SMO Z VESELJEM POJEDLI. Sedaj pa ta razvajena fročovjad raje kupuje kinderlade za malico!!!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:12 29.junij 2015.

    Če bi se zorganiziral bi z to odvečno hrano vsaka družina in vsak brezdomec bili siti.

  • Papaja Popi 11:01 29.junij 2015.

    Otroci so bili in so razvajeni.Dandanašnji še bolj , kot včasih.Žal mi je samo tistih, ki doma nimajo in jim je hrana v šoli glavni obrok.