Slovenija
11977 ogledov

Zdaj je uradno: Tako bo potekalo vračanje dijakov v šole

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na novinarski konferenci vlade pojasnila, kako bo ob vračanju dijakov 1., 2. in 3. letnika v šole prihodnji teden potekal pouk.

"Naslednji teden se bo pouk v osnovnih šolah za vse razrede nadaljeval tako kot doslej, torej po modelu B. V ponedeljek pa se v šole vračajo srednješolci po modelu C," je povedala šolska ministrica. Ta model predvideva, da polovica dijakov 1., 2. in 3. letnika pouku prisostvuje fizično, v prostorih šole, polovica pa na daljavo. Dijaki se bodo v šolskih klopeh izmenjevali tedensko, odločitev, kateri razredi se bodo najprej vrnili v šole, pa je ministrstvo prepustilo vodstvom posameznih šol. Priporočilo ministrstva pa je, da se v prvem tednu da prednost dijakom prvih letnikov. 

V šolskih klopeh ne glede na izbiro ostajajo dijaki zaključnih letnikov. Kot je povedala Kustec, bodo pristopi in prakse posameznih ravnateljev najbrž različni, nekateri bodo vračali vse razrede 1. letnika ter del 2. letnika, drugi se bodo odločali drugače.

V karanteni približno odstotek otrok v državi

Tudi dijaki nižjega poklicnega izobraževanja in izobraževanja odraslih se sicer že izobražujejo v učilnicah, odprti so tudi dijaški domovi. Kot je povedala ministrica, je "stanje v šolah in vrtcih stabilno, model je odziven".

V osnovnih šolah je trenutno prisotnih 90 odstotkov otrok, v srednjih šolah 85 odstotkov dijakov zaključnih letnikov, v vrtcih pa 79 odstotkov otrok.

Odstotek aktivnih okužb v vseh treh segmentih je po zadnjih podatkih, ki jih je izpostavila ministrica, 0,16 odstotka, v karanteni pa je približno odstotek otrok v državi. "To je 56 oddelkov iz predšolskega izobraževanja, 85 oddelkov osnovnošolskega izobraževnja in 14 oddelkov v srednjih šolah," je pojasnila.

Dogovor o NPZ bo znan prihodnji teden

Kar se tiče mature, vse ostaja nespremenjeno, izvedba je še vedno predvidena, je povedala Kustec. Kako bo z NPZ-ji, pa bodo dorekli jutri in dogovor javnosti predstavili prihodnji teden. 

Kdaj se na fakultete vračajo študenti? "Že zdaj obstaja možnost, da se skupine do 10 študentov za seminarje in laboratorijske vaje družijo v prostorih fakultet in laboratorijev, ko bo epidemiološka slika stabilna, pa bomo lahko odprli vrata tudi za širše skupine," je povedala ministrica. 

Zaščitne maske obvezne za vse učence od 6. razreda naprej

Vlada je spremenila tudi odlok o nošnji zaščitnih mask - maska je tako obvezna za vse učence od 6. razreda napre in za vse učitelje. V veljavi ostaja obveznost tedenskega testiranja zaposlenih s hitrimi testi. Glede na informacije, s katerimi razpolaga ministrica, v šolah že zdaj niso zaznali pretiranih težav z nošenjem mask, nekateri učenci so po njenih besedah že zaradi lastne zaščite nosili maske, čeprav to ni bilo obvezno.

Prihodnji teden pa se bo hkrati že začelo prednostno cepljenje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Najprej bodo prišli na vrsto zaposleni, starejši od 50 let. Kot je povedala ministrica, bo protokol cepljenja sledil že utečenemu protokolu testiranja, podrobnosti pa bodo posamezne šole dorekle z lokalnim zdravstvenim domom. Za pomoč pri koordinaciji cepljenja so prosili tudi župane.

V primeru, da bo prišlo do individualnih zapletov, pa bodo po besedah ministrice zaposleni vzeli prost dan, medtem pa bo delo v šoli še naprej potekalo nemoteno.

 

Globe za dijake: "Gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjamem, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja"

Pisali smo tudi o dogajanju v Mariboru, ko so dijaki, ki so protestirali za odprtje šol, prejeli kazen v višini 400 evrov zaradi kršitev odloka o prepovedi zbiranja. Kot kaže, na pomoč ministrice dijaki ne morejo računati, saj je sprva dejala, da je "kar se tiče pristojnosti povezane z zbiranjem na prostem, je v pristojnosti drugega ministrstva", nato pa je dodala še, da je njeno osebno mnenje, da "gre za mlade odrasle ljudi, za katere verjamem, da razumejo in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar jezeran
    jezeran 13:52 04.marec 2021.

    SMC - Stranka Mongoloidnih Cepcev

  • Buča Pepa 13:27 04.marec 2021.

    Ministrica, če bi bila odgovorna odrasla oseba, bi takoj odstopila iz te fašistične valde. Vendar njej in Kozlovčki gre samo za stolček čim dlje! Po volitvah pa brezposelnost!

  • izy 11:32 04.marec 2021.

    In zakaj je obvezna maska samo za osnovnošolce od 6. razreda dalje? Kaj je razlika med 5. in 6.-šolci? Fukjenost ali diskriminacija?