Slovenija
175 ogledov

Šolsko ministrstvo šolam razdelilo pol milijona mask

Maske Profimedia
Z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da so zavodom priskrbeli dodatnih 500.000 zaščitnih mask.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vzgojno-izobraževalnim zavodom pred začetkom šolskega leta zagotovilo, da jim bo pri oskrbi z zaščitno opremo pomagalo. V ta namen jim je priskrbelo dodatnih 500.000 zaščitnih mask, ki so jih lahko prevzeli na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje, so za STA sporočili z ministrstva.

Ministrstvo je še pred začetkom šolskega leta vzgojno-izobraževalne zavode zaprosilo, da otrokom, ki maske ob vstopu v šolo niso imeli, te priskrbijo.

S 1. septembrom se je šolsko leto začelo za 190.990 učencev in 73.900 dijakov. Osvnovnošolce in srednješolce poučuje 26.000 učiteljev. K temu pa je treba prišteti še okoli 13.000 zaposlenih v vrtcih in skoraj 90.000 vrtčevskih otrok. 

Vlada je v petek z odlokom začasno določila uporabo zaščitne maske v vseh zaprtih javnih prostorih ter tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dveh metrov.

Kacin pričakuje odgovor ministrstva vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je glede nakupa mask za učence in dijake spomnil, da je bilo ob začetku šolskega leta rečeno, da naj prinesejo maske s seboj, če jih ne bi imeli, pa bo zanje na začetku leta poskrbela šola. Odgovor na vprašanje, kako bo za naprej, pa pričakuje, da bo podalo ministrstvo za izobraževanje. Tam sicer danes poteka tudi sestanek na temo poteka visokošolskega izobraževanja. Novo študijsko leto se namreč začne prihodnji teden.

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Ogromno število neznanih virov okužb

Maske ne bo treba nositi otrokom, vključenim v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole. Čeprav je bilo sprva napovedano drugače, pa je med izjeme, za katere odlok ne velja, vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole.

Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.