Zdravje
25073 ogledov

Kacin o zgodbi z razlitim slepičem: Temu bi se reklo Catch-22

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Eni ne morejo do testov preko osebnega zdravnika, drugi do zdravnika, ker nimajo testa.

Ob naraščanju števila okuženih bolnikov z novim koronavirusom se veča pritisk na zdravstvo. Na primarno raven že nekaj časa letijo očitki o nedosegljivosti družinskih zdravnikov, ki jo je na svoji lastni koži izkusila tudi Maja Kalan Pongrac, katere izkušnjo lahko preberete v prispevku "To, kar se mi je zgodilo, se ne sme ponoviti"

Pacientka Zdravje "To, kar se mi je zgodilo, se ne sme ponoviti!"

"Od Poncija do Pilata"

"Prebral sem ta zastrašujoči zapis, ki se dogaja več ali manj na Gorenjskem," je zapis na današnji tiskovni konferenci komentiral vladni govorec Jelko Kacin. "Dogaja se na ginekologiji, na ultrazvoku, pri splošnem zdravniku in pri covid testu, ki je nenadoma postal pogoj, da te zdravstveno sploh obravnavajo, ter v bolnišnici, kjer je bila oseba tretirana, a ji niso ugotovili, da se ji je razlil slepič."

"Kar je največ vredno, je, da je gospa, ki je prestala to kalvarijo, ves čas ohranjala pozitiven pristop. Presegla je grozljivo zaporedje neverjetnih dogodkov, ki so se ji zgodili, ko je potovala med Kranjem in Jesenicami ter na koncu ugotovila, da se ji je že zdavnaj razlil slepič. To bi morali ugotoviti, cela vrsta preiskav je bila nepotrebnih in je peljala samo k dodatnim zapletom."

Jelko Kacin, vladni govorec

Bojana Beović Slovenija "Realno nas čaka do 300 ljudi v bolnišnicah"

Ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Tomaž Gantar, bo danes na temo organizacije dela v času obvladovanja novega koronavirusa, sestankoval z direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic. "Mi pričakujemo, da bo MZ na teh sestankih, ki jih sklicuje, tako z direktorji zdravstvenih domov kot bolnišnic, naslovilo to vprašanje," je v oddaji Dobro jutro zjutraj povedal Kacin. "Eni ne morejo preko svojega zdravnika do testov za covid-19, drugi pa ne do zdravnikov, ker imajo simptome, a jih zdravnik noče sprejeti, ker niso pred tem naredili testa za covid-19. To je začarani krog, temu bi se reklo Catch-22*. To je finta, zaradi katere lahko ljudje krožijo."

"Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje"

Ob tem je spomnil na pretresljivo zgodbo omenjene mlade ženske, ki je imela zdravstvene težave, a so jo po besedah Kacina pošiljali "od Poncija do Pilata", od Kranja do Jesenic in nazaj. "Vse skupaj je trajalo deset dni, na koncu se je pokazalo, da se ji je vmes razlil slepič," je dejal Kacin. "To so zgodbe, ki so življenjske in jaz ne znam drugače, kot da v odgovoru dam jasno vedeti, da je vlada na to občutljiva in pričakuje, da se bodo pristojni ne le pogovorili, ampak tudi dogovorili in situacijo spremenili. Zagotovo so organizacijske možnosti, da se zagotovi več ljudi, ki dvigujejo na telefone."

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Ogromno število neznanih virov okužb

"To se ne sme dogajati. Vedno gre za triažo. Tukaj je covid enako vnetju slepiča, enako hudi gripi, nekemu stanju, zaradi katerega bolnik potrebuje zdravljenje takoj," pa je primer pacientke komentirala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Bolnika je treba obravnavati glede na njegovo stanje, ne glede na to, ali ima to ali ono okužbo. So tudi druge zelo nalezljive bolezni, ne le covid-19 in zdravniki vedo, da se morajo za obravnavo pacientov ustrezno zaščititi." 

*Catch 22 je paradoksna situacija, iz katere posameznik ne more pobegniti zaradi kontradiktornih pravil ali omejitev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • SonnyBlack 21:49 22.september 2020.

    te kacinove izjave...pa kak ga ni sram da sodeluje v tej pokvarjeni zrezieani zlagani igri... treba bi deda fuknit zivega v ogenj not smrduha podkupljenega

  • simba0 20:58 22.september 2020.

    Deluje, kot bi se že vsi skupaj malce šalili oziroma norčevali iz ljudi...... Catch 22.....hmmm

  • SVOBODA 20:06 22.september 2020.

    Kreten cinicni spreobrnjen hlapec ima s sekto celo nacijo za norce - upam, da bo tega kmalu konec