Slovenija
1262 ogledov

Sova objavila javni razpis za tajne sodelavce

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je prvič javno objavila prosta delovna mesta v agenciji. Med drugim išče osebe na področjih pridobivanja podatkov s tajnim sodelovanjem, vrednotenja in analiziranja podatkov, informacijsko-komunikacijske infrastrukture ter pravne podpore.

Na področju pridobivanja podatkov s tajnim sodelovanjem Sova ponuja zaposlitve na delovnem mestu z najmanj srednješolsko izobrazbo in šest mesecev delovnih izkušenj ter na pripravniškem delovnem mestu z zahtevano visokošolsko izobrazbo.

Na področju informacijsko-komunikacijske infrastrukture, sistemov za pridobivanje podatkov in informacijske varnosti v Sovi ponujajo zaposlitve na delovnem mestu z zahtevano najmanj visokošolsko izobrazbo in šestimi leti delovnih izkušenj, na delovnem mestu z zahtevano najmanj visokošolsko izobrazbo in štirimi leti delovnih izkušenj ter na pripravniškem delovnem mestu z zahtevano najmanj visokošolsko izobrazbo.

Na področju vrednotenja in analiziranja podatkov, priprave informacij, ocen in prognoz sta na voljo dve pripravniški delovni mesti z zahtevano najmanj visokošolsko izobrazbo, na področju pravne podpore, priprave predpisov in drugih gradiv pa dve delovni mesti z zahtevano najmanj visokošolsko izobrazbo in sedmimi meseci delovnih izkušenj.

Kot so pojasnili v agenciji, želijo k sodelovanju pritegniti predvsem "dinamične in motivirane sodelavce, ki jih zanima delo na obveščevalno-varnostnem področju, jih delovni izzivi motivirajo in so se pripravljeni prilagoditi posebnostim zaposlitve".

Prva javna objava prostih delovnih mest

Čeprav zakon o Sovi omogoča sklenitev delovnega razmerja v agenciji brez razpisa ali objave, se je ta zdaj prvič odločila, da prosta delovna mesta objavi javno. S tem želi potem, ko je konec januarja letos na spletni strani objavila poročilo o svojih aktivnostih, "narediti naslednji korak k zastavljenemu povečanju transparentnosti delovanja", so zapisali v sporočilu.

Navedli so še, da so se za nove zaposlitve odločili zaradi "izjemno malo novih zaposlitev v agenciji v preteklih letih, hitrega tehnološkega razvoja ter spreminjajoče se narava in oblik sodobnih varnostnih groženj in tveganj". Slednje po njihovih navedbah narekuje okrepitev in osvežitev z novimi in mlajšimi kadri.

Kot je za POP TV in Kanal A dejal direktor Sove Rajko Kozmelj, je iskanje kadrov preko razpisa "korak k pomlajevanju organizacije". Hkrati pa želijo s tem po njegovih besedah preprečiti kadrovanje preko sorodnikov. Ob pomislekih, ali bi zaradi načina iskanja novih kadrov lahko dovolj dobro preverili vse kandidate, je direktor zagotovil, da jih bodo morali. "Vse bo treba preveriti. In trajalo bo, dokler nam ne uspe izvesti ustreznih postopkov. To se je zgodilo v eni izmed bližnjih držav in tega si ne smemo privoščiti," je dejal za Kanal A.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.