Slovenija
41 ogledov

Spet bo hudo tudi v Bosni

Pag
1/11
Bralec Egon
Neurja in padavine se nadaljujejo tudi na Jadranu, na Hrvaškem razglasili rdeči alarm. Sredi popoldneva je vremenska vihra zajela tudi Zagreb. Za nekaj časa ohromljen tudi letalski promet.

Hrvaški meteorološki center je za območje Istre, Kvarnerja in Dubrovnika razglasil rdeči alarm. Najhuje naj bi bilo na območju Like in Gorskega Kotarja, nevihte pa se bodo nato razširile na celotno območje Hrvaške. Pričakujejo nadaljevanje obilnih padavin, ki bodo s seboj prinašale nevihte in izredno močne nalive. Kot smo že poročali, pred slabim vremenom iz Hrvaške bežijo številni dopustniki.

Poplavljen Zadar

S težavami, povezanimi z obilnim dežjem in nevihtami, se širom Hrvaške spopadajo že nekaj dni. Na otokih severnega Jadrana je ponekod ppadlo preko 50 litrov dežja na kvadratni meter. V dvanajstih urah je na Silbi padlo 217,5 litrov dežja, kar je rekordna julijska količina za to območje, pišejo hrvaški portali.

Antena Zadar piše, da se je v tem dalmatinskem mestu nebo dobesedno spojilo z zemljo. Mestne ulice in trgi so se v nekaj minutah spremenile v jezera in slapove. Gasilci imajo polne roke dela s prečrpavanjem vode, težave imajo tudi na dobesedno poplavljenih cestah, ki so nekatere težje prevozne tudi zaradi prevrnjenih dreves. 

Najtežje naj bi bilo na hrvaških otokih Vir, Pag, Silba, Ist, Molat, Dugi otok.

Neurje zajelo tudi Zagreb in Sisak

Močna nevihta je sredi popoldneva zajela tudi Zagreb z močnim vetrom, poroča 24sata. Stadion nogometnega kluba Dinamo je prešel ciklon, ki je povzročil pravo razdejanje. "Močan veter je podiral gole po stadionu, klopi, namenjene rezervnim igralcem ob tekmah so razmetane po vsem igrišču. K sreči ni bil nihče od takrat prisotnih poškodovan, bomo pa takoj morali začeti sanacijo," pojasnjuje direktor stadiona, Miljenko Sakoman.

Zagrebški gasilci imajo sicer že polne roke dela, saj iz minute v minuto prejmejo več klicev na pomoč občanom. Nemalo težav je močan naliv povzročil tudi prometu po Zagrebu. Delno so bile prekinjene tudi linije, po katerih vozi tramvaj v mestu. Zaradi hudih sunkov vetra so se namreč lomila drevesa, ki so podirala električno napeljavo. Voda na cestah pa je začasno ustavila ali omejila tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.

Zaprt zračni prostor

Zaradi vremenske hude ure v Zagrebu je Hrvaška kontrola zračnega prometa sredi popoldneva za dobro uro in pol zaprla oziroma prepovedala preletavanje zračnega prostora nad Hrvaško zaradi daljšega izpada eletrike. Letalski promet je bil v tem času preusmerjen na sosednja letališča. Po ponovnem odprtju zračnega prostora bo zdaj predvidoma še nekaj časa  prihajalo do zamud v letalskem prometu, saj je na letališču Pleso povsem poplavljena vzletno-pristajalna steza.

Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je popoldne zajela toča, prav tako okolico Čakovca in Koprivnice.

Hude neurje pa se očitno obeta tudi Bosni in Hercegovini, saj se vremenska vihra z nalivi že približuje Banja Luke, Tuzle, Bihaća ter Mostarja in Trebinja, kjer so zaradi nevarnosti močnega deževja in strel zato že razglasili oranžni alarm. Slabo vreme v prihodnjih dveh dneh bi lahko med drugim vodilo v poplavljanje manjših rek in potokov na severu in severozahodu Republike srbske.

Na obali rekordno veliko dežja 

Letošnje poletje so padavine zaznamovale tudi slovensko obalo, po podatkih agencije za okolje se bo letošnji julij v Slovenski Istri v vremensko zgodovino vpisal kot najbolj moker v obdobju po letu 1976.Ta poletni mesec je sicer v našem Primorju ponavadi suh in vroč (povprečna količina padavin znaša okoli 70 mm). Najbolj suha sta bila julij 1983 (4 mm) in julij 2013 (5 mm dežja).

Po podatkih agencije za okolje je bil doslej najbolj moker julij leta 1977, ko je v 13 padavinskih dneh v Portorožu padlo 197 mm dežja. Letos smo že pred koncem meseca presegli tako doslej največje število padavinskih dni, kot tudi največjo mesečno količino padavin. V 17 padavinskih dneh je v letošnjem juliju na meteorološki postaji na letališču Portorož padlo že več kot 250 mm dežja.

Če je tudi vas ujelo slabo vreme, nam lahko fotografije in posnetke pošljete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:55 30.julij 2014.

    Kako so lahko taborišniki kljub strahotni napovedi , še naprej mitno taborili? Se Hrvati bojijo tujcem povedati , da naj pospravijo kamp , ker prihaja katastrofa. Zgleda da ja , ker kdo bo pa pol kasiral v praznem kampu !