Slovenija
23 ogledov

Spet kolebajo

Gregor Virant, državni zbor Saša Despot
Koalicija. DL bi lahko v drugo zavrnila.

"To ni nemogoče," je na vprašanje, ali je mogoče, da bi novo vlado oblikovale le stranke PS, SD in Desus, odgovoril predsednik SD Igor Lukšič. V soboto so SD že potrdili vstop v predvideno koalicijo pod vodstvom mandatarke Alenke Bratušek, pred tem pa so se v petek sestali le predstavniki trojice brez DL. "Kar zadeva nas, se nič ne zapleta, mi gremo v to koalicijo. Če se komu zapleta, bo moral to sam rešiti," je dodal Lukšič. Zakaj na sestanku DL ni bilo, ni povedal, dejal pa je, da jih je poklicala mandatarka, da bi se dogovorili o nekaterih detajlih, kar so tudi storili. Trojica ima v parlamentu 42 poslancev, za izvolitev vlade pa potrebujejo 46 glasov.

Zahteve DL

Po poročanju medijev naj bi se pri sestavljanju koalicije zapletlo zaradi zahtev, ki so jih naslovili na mandatarko. Zahtevali naj bi, da Zoran Janković odstopi tudi kot župan Ljubljane, da mandatarka odstopi, če se njena magistrska naloga izkaže za plagiat, vključili pa naj bi tudi zahtevo, da področje energetike ostane v infrastrukturnem resorju, ki naj bi ga prevzela DL. Rihard Braniselj, vodja poslancev DL, tega ni želel komentirati, saj je bil dva 
dni odsoten.

V petek je že odpadlo pričakovano parafiranje koalicijske pogodbe, saj so se v DL odločili, da bodo to storili šele po sredini odločitvi stranke, ali se pridružijo koaliciji ali ne. Že jutri bodo o tem odločali v Desusu, sredi tedna pa se bo sestalo tudi širše vodstvo PS. Mandatarka mora sicer do četrtka v državni zbor vložiti predlog sestave vlade.

Komentarjev 9
  • murderone 11:34 11.marec 2013.

    No klinček pizdun kje si zdaj?Samo minuse znaš deliti!Tudi sanja se ti ne kako blizu sem ti že!Seveda ti boš rekel bla bla....Bom pa objavil fotko tvojega obraza ,ko me boš videl na vratih!Prosim te pa ,če si lahko še ...prikaži več cca 2 uri na internetu!

  • murderone 11:23 11.marec 2013.

    Klinček produkt brata in sestre ali si že pozabil ali te moram še enkrat spomniti?Povej in ti dam kontaktno številko ,da se dobiva!Ali pa mogoče nimaš jajc?

  • klincek 11:17 11.marec 2013.

    pisanje te malo jebe