Slovenija
2522 ogledov

V Mercatorju ni alpskega mleka: Tako odgovarjajo Ljubljanskim mlekarnam

Mercator Saša Despot
Ljubljanske mlekarne so zaustavile dobave Mercatorju, ta zdaj pojasnjuje svojo plat zgodbe.

Ljubljanske mlekarne so prejšnji ponedeljek ustavile dobave Mercatorju, ker ta ni sprejel njihovega novembrskega zahtevka za dvig cen. Kot so dejali v Ljubljanskih mlekarnah, so prepričani, da bodo dosegli dogovor

V Mercatorju pa stvari vidijo drugače. "Francoska multinacionalka Lactalis nam je v zadnjem letu poslala 20 različnih cenikov oz. zahtevkov za dvig cen svojih izdelkov, pri čemer so povišanja cen dosegala rasti tudi do 74 odstotkov na letni ravni. Vse zahtevke so vedno podkrepili tudi z grožnjo o zaustavitvi dobave blaga," so povedali za STA. "Za zadnjega pa smo ocenili, da je povišanje neutemeljeno, in sicer zaradi umirjanja oz. padanja cen osnovne surovine in ker noben drug proizvajalec mlečnih izdelkov v Sloveniji ni najavljal oz. zahteval povišanja cen," so dodali.

Kot so pojasnili v Mercatorju, so sprejeli 19 Lactalisovih zahtevkov, pri čemer pa vseh povišanj niso neposredno prenašali v povišanje maloprodajnih cen, ker so želeli zagotavljati dostopnost izdelkov in vzdrževati konkurenčne cene za kupce. "Mercator je zato lansko leto pomembno zmanjševal svojo maržo in na maloprodajne cene ni prenesel kar 19,6 odstotka zahtev za višanje cene," so poudarili.

V Mercatorju so zatrdili, da Lactalis po prekinitvi dobave ni želel ali poskušal doseči dogovora ter da Lactalisove poteze v zadnjem času bistveno odstopajo od dolgoletnih uveljavljenih, strokovnih in tržnih zakonitosti, ki veljajo v poslovnem okolju. Ob tem so zagotovili, da so izvedli vrsto ukrepov, da bodo v najkrajšem času svojim kupcem zagotovili tudi izdelke Ljubljanskih mlekarn po konkurenčnih cenah, ter se vprašali, ali je Lactalisovo ravnanje glede na to, da imajo Ljubljanske mlekarne prevladujoč položaj na slovenskem trgu, skladno s slovensko zakonodajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • munja 18:39 16.januar 2023.

    Kako v Mercatorju ni alpskega mleka, sosed ga je kupil v petek?

  • Boris 16:03 16.januar 2023.

    Jaz bi obojne po cmički, država pobere na liter več davka kot dobijo kmetje.

  • Gandi123 15:26 16.januar 2023.

    Mercator, NAJDRAŽJI sosed. Odirajo tako dobavitelje, kot kupca in se mastijo na račun njih. V Mercatorju že dolgo ne kupujem, oziroma izjemoma!