Slovenija
486 ogledov

Sporazum za evropska sredstva podpisan, Madžarska na stranskem tiru

Podpis sporazuma o dodelitvi 109 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za drugi tir Ministrstvo za infrastrukturo
Predstavnika Evropske komisije in podjetja 2TDK sta v Ljubljani podpisala sporazum za črpanje 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev za izvedbo projekta drugi tir med Divačo in Koprom. Pogajanja z Madžarsko začasno zaustavljena.

"Današnji podpis sporazuma je pomemben, ker je z njim Evropa pokazala, da nam stoji ob strani in podpira projekt drugi tir," je ob podpisu sporazuma za črpanje 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev za izvedbo projekta drugi tir med Divačo in Koprom povedal minister Peter Gašperšič, ki je navedel, da je na celotni trasi osem predorov in z današnjim podpisom sporazuma država zagotovila, da bo gradnja teh podprta s 109 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Za pripravljalna dela je Slovenija že pred tem pridobila 44,3 milijona evrov evropskih sredstev, dodatnih 80 milijonov evrov pa naj bi si zagotovila iz kohezijskega sklada za izgradnjo osmega predora in dveh viaduktov. "Skupaj je to 233 milijonov evrov od načrtovanih 250 milijonov evrov nepovratnih sredstev," je izpostavil primer v odstopu Miro Cerar, ki je ob tem napovedal, da bi lahko s pripravljalnimi deli začeli že prihodnji mesec. Takoj, ko bo sprejet investicijski program, bi tako lahko začeli z izgradnja dostopnih cest.

Pogajanje z Madžari, ki naj bi za projekt prispevali 200 milijonov evrov, so zaradi volitev pri sosedih in zdaj še pri nas začasno zaustavljena, nadaljevala pa naj bi se, ko bodo pogoji za to vzpostavljeni. Državni sekretar in vodja projekta Jure Leben je medtem izpostavil, da so danes oddali celotno dokumentacijo, potrebno za pridobitev kredita Evropske investicijske banke (EIB). Z banko po Lebnovih besedah nadaljujejo proces, pogodbo pa bi lahko podpisali konec oktobra.

Projekt drugega tira bi se po volitvah sicer znal znajti v preobrazbi. Vsi bi, a vsak malo drugače ...

Sporazum, ki sta ga danes podpisala projektno podjetje 2TDK in Izvajalska agencija za inovacije in omrežja Evropske komisije (INEA), bo po uveljavitvi zakona o drugem tiru omogočil črpanje 109 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, ki so bila pridobljena na razpisu IPE Blending 2017 za gradnjo sedmih predorov na novi železniški progi Divača–Koper.

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 14:28 01.junij 2018.

    SMC ................stranka mentalnih cepcev !

  • jakec1575 09:03 01.junij 2018.

    Jure Leben nima pojma v kaj se je spustil.. cena ne bo šla gor zaradi že zmenjenih provizij, ampak zaradi zahtevnosti in nepredviljivosti terena. Slovenija, na zdravje!

  • miki1234 17:24 31.maj 2018.

    provizije dogovorjene...

Sorodne novice