Slovenija
4250 ogledov

Sporno poljsko meso tudi pri nas

Meso Profimedias
Meso je k nam prišlo iz Nemčije.

Potem ko je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin najprej sporočila, da spornega mesa pri nas ni, so zdaj potrdili, da so tudi v Sloveniji našli omenjeno meso, poroča Pop TV. Meso je prišlo k nam iz Nemčije, predelano v kebab, je za omenjeno televizijo potrdila direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak. Upravo je o tem obvestil distributer mesa, ki je meso dobil iz Nemčije. 

Uradnega obvestila od nemških kolegov še niso prejeli, so pa že izrekli ukrep prepovedi dajanja omenjenega mesa na trg. Ni izključeno, da bi se v posameznih, predvsem predelanih izdelkih na naših policah še lahko znašlo takšno meso, kar inšpektorji preverjajo. V takih primerih gre pogosto za dobavo izdelkov od posredniko. Ob tem so poudarili tudi, da pogosto cenejše meso iz uvoza konča v javnih ustanovah prek razpisov. 

Afera s poljskim mesom je izbruhnila, ko je poljska televizija TVN24 objavila posnetke iz poljske klavnice, ki prikazujejo zakol obolelega goveda. Novinar je v treh tednih, kolikor je delal v klavnici pod krinko, posnel šokantne prizore. Razvidno je, da so v klavnico vozili bolne živali.

Videoposnetek s Poljske Grozljivi posnetki Svet Meso bolnih krav je iz klavnice šlo kot neoporečno

Evropski komisar za zdravje in varno hrano Vytenis Andriukaitis je na Poljsko napotil inšpektorje. Prednostna naloga je najti vse proizvode iz sporne poljske klavnice in jih odstraniti s trga. "Vse države članice pozivam, naj reagirajo hitro," je dejal.

V Gospodarskem interesnem združenju (GIZ) Mesne industrije Slovenije poudarjajo, da v Sloveniji do tovrstnih škodljivih pojavov ne more priti zaradi stalne prisotnosti uradnih veterinarjev v vseh večjih klavnicah. 

Poljska je iz dotične klavnice, ki so jo medtem že zaprli, nekaj manj kot tri tone spornega mesa izvozila v deset držav EU. "Okrog 2,7 tone tega mesa je bilo izvoženega na Finsko, Madžarsko, Švedsko, Portugalsko, Slovaško, v Estonijo, Romunijo, Francijo, Španijo in Litvo," je povedal vodja poljske veterinarske uprave Pawel Niemczuk. Po njegovih besedah so to meso že umaknili s trgovskih polic, v nekaterih državah so ga tudi že uničili.

Na Poljskem so zaradi primera stekle številne preiskave. Eno je sprožilo tožilstvo, drugo pa pristojni minister Jan Krzysztof Ardanowski. Ta je namreč povedal, da je naročil natančen pregled vseh klavnic v državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • ode 18:03 01.februar 2019.

    Ta žvaruna se pridno papca v (zasebnih) domovih starejših, bolnicah, delavskih menzah, gostilnah za dopoldanske malice itd. Ta teden je bila kar dvakrat na jedilniku ogabna, faširana, smrdljiva masa, enkrat v obliki mlete pečenke, drugič v klobasi, iz katere se ...prikaži veče cedi gost, rumen loj, obakrat enakega, ogabnega, nedoločenega okusa, po katerem se "pha" še celo popoldne. Izgleda, da se mudi zaloge potrošiti še pred prihodom inšpekcije.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:04 01.februar 2019.

    Sej ni kakšne pretirane škode,sej se ve,kdo je kebab?

  • marsal 22:07 31.januar 2019.

    Nadaljaevanje: ki je doštudiral veterino in mesarastvo in tehnologijo mesa v treh tednih.