Slovenija
12030 ogledov

Sporočilo je jasno, a Janša še kar pleše

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Vlada RS
Jesenski trojček referendumov, predsedniške volitve in delno na koncu še lokalne volitve so utrdili voljo volivcev, izraženo na parlamentarnih volitvah: Janeza Janše nočemo več. Pa zaradi tega lahko plešemo?

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na predsedniških volitvah se je za resnično izkazala napoved analitika Igorja Pribca za naš portal: Pirc Musarjevi, če bo v drugem krogu okrepila agendo proti Janši, je zmaga zagotovljena. Zakon o RTV Slovenija, ki naj bi počistil z Janševo politično kliko na javni televiziji, je na referendumu dobil največjo podporo. Sporočilo je bilo popolnoma jasno. Pa se stvari postavljajo na pravo mesto?

Predsednik NSi Matej Tonin je napovedal, da njegova stranka nikoli več ne bo sodelovala v vladi, ki jo bo vodil Janez Janša, da pa bo sodelovala v vladi, v kateri bo SDS.  

Toninova izjava je smešna iz dveh razlogov. SDS ni stranka naprednega razmišljanja, sposobnosti samorefleksije, oziroma stranka, ki je sposobna prisluhniti drugačnim stališčem znotraj stranke, dokler so ta še obstajala. Je stranka ljudi, ki so absolutno prepričani v svoj lastni prav, ki ga uveljavljajo zgolj na način diskreditiranja, omalovaževanja in potvarjanja dejstev. Popolno distanciranje ne le od Janše, pač pa tudi od SDS, je za Tonina, kot kaže, preveč tvegano.

Drugi razlog, zaradi katerega je izjava Tonina smešna, je dejstvo, da Tonin ne more urejati stranke SDS, pač pa se mora ukvarjati s svojo stranko. Tonin je svojo NSi razglasil kot stranko sredine, a to je le črka na papirju. Zadnji dokaz za to je dejanje podmladka NSi, s pogromom na transspolno osebo, ki je predavala dijakom zdravstvene nege v Postojni. S tem so se postavili ob bok Alešu Primcu, ki s politično sredino nima in ne more imeti nobene povezave. 

Anže Logar, ki je bil zaradi članstva v SDS na predsedniških volitvah obsojen na poraz, je po predsedniški tekmi zelo vznemiril s skrivnostno izjavo o svojih prihodnjih načrtih, ki naj bi prinesli "nekaj velikega". V tem smislu bi bila najbolj verjetna scenarija, da bi v stranki SDS skušal oblikovati strujo, ki bi si prizadevala za nezaupnico Janši ali pa, da bi ustanovil svojo stranko, ki bi zasedla mesto na prazni politični sredini. A prvi scenarij je malo verjeten, zdi se, da je članstvo SDS po zadnjih porazih le še bolj strnilo vrste v obrambni liniji pred Janezom Janšo. Tudi drugi scenarij je ob dejstvu, da je do naslednjih parlamentarnih volitev še kar nekaj časa, precej na trhlih temeljih. 

Mislim, da v Sloveniji sploh ne vemo, kaj dejansko je desnica oziroma desna sredina. Slovenski volivci doslej še nismo imeli možnosti glasovati za stranko, ki bi dejansko stala za vrednotami desne sredine, pač pa lahko glasujemo le za desne stranke, ki so nastale iz sovraštva do leve politike pred nastankom samostojne Slovenije. Zato še zdaleč ni dovolj Janeza Janše pošiljati v pokoj ali kamor koli že, pač pa na desni oblikovati politiko, ki bo boljša od tega. 

Komentarjev 25
  • igorgeus 22:02 14.december 2022.

    Ni osebno, ampak take politike, ko jo on vodi (janšizem), nočemo

  • robi2107 09:11 06.december 2022.

    Mali Tonček bo letel jajotu v objem, čim bo dobil priložnost. Nič bat. Po epizodi z Vizjakom, ki mu je "odtegnil podporo" (smo videli ob interpelaciji, kako jo je odtegnil), je njegova kredibilnost na nuli. Cela SLO ve, da je ...prikaži več lažnivi kljukec. In ne, Logar ne bo oblikoval nobene struje. Če bo kak dosti molel glavo ven iz jajotove črede, bo jajo to glavo gladko posekal. Že videno. Bo Logar z "odpadniki" ustanovil svojo stranko? Malo verjetno, če že, pa bo šla po poti ostalih odpadnikov. Na margino

  • robi2107 09:07 06.december 2022.

    Mali Tonček bo letel jajotu v objem, čim bo dobil priložnost. Nič bat. Po epizodi z Vizjakom, ki mu je "odtegnil podporo" (smo videli ob interpelaciji, kako jo je odtegnil), je njegova kredibilnost na nuli. Cela SLO ve, da je lažnivi kljukec.