Slovenija
6352 ogledov

Novost, ki bo razveselila družine

CSD Šiška Anže Petkovšek
Sprememba bo državni proračun dodatno obremenila za 300.000 evrov.

Državni zbor je soglasno sprejel spremembe zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki pri reševanju vlog za državne štipendije črta pravilo glede fiktivnega izračuna in tako poenostavlja postopek.

Ukinja se fiktivni izračun pravice

Spremembe ukinjajo fiktivni izračun pravice, ki ga zakon določa kot sankcijo v primeru, ko družina ne uveljavi določenih pravic iz javnih sredstev v predpisanem vrstnem redu. Družina mora namreč najprej uveljaviti otroški dodatek, nato denarno socialno pomoč in varstveni dodatek in šele na koncu otrok uveljavi državno štipendijo.

Če družina navedenih pravic ne uveljavi po predpisanem vrstnem redu, mora center za socialno delo izvesti fiktivni izračun pravice, da ugotovi, ali bi bila družina do pravice upravičena. Če bi bila upravičena, šteje to fiktivno pravico kot dohodek, ki naj bi ga družina prejemala.

Študenti | Avtor: Profimedia Profimedia

Štipendija glede na dejanski materialni položaj

S črtanjem fiktivnega izračuna pravice bodo dijaki in študentje pridobili pravico do državne štipendije, ki jim pripada glede na dejanski materialni položaj.

Postopek bo tudi enostavnejši. Izračuna fiktivne denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka pri ugotavljanju upravičenosti do državne štipendije namreč ni bilo mogoče avtomatizirati.

Sprememba bo državni proračun dodatno obremenila za 300.000 evrov v letošnjem letu in za približno 1,2 milijona evrov v letu 2020.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 23:49 13.julij 2019.

    Pozdravljeni, z veseljem vam sporočam, da je resnično posojilo podjetje, od katerega lahko dobite hitro posojilo, nudimo vse vrste posojil našim zaupanja vrednim strankam z obrestno mero 3%, kontaktirajte nas, če potrebujete posojilo. Pošljite nam e-pošto Michealbensonloanagency@gmail.com Obrazec za posojilo ...prikaži več in ga vrnite. Whatsapp: +61447666281 Polno ime ................. Let .............. Država ..................    Znesek zahtevanega posojila. .................. Trajanje ................

Sorodne novice