Slovenija
4498 ogledov

Sprememba volilnega telesa: Radikalni mladi izpodrivajo generacije iz Jugoslavije

oddaja glasov na evropskih volitvah Saša Despot
Mlajši kot so volivci, bolj radikalno volijo.

Če bi na nedeljskih evropskih volitvah slovenske poslance izbirali samo mladi volivci, stari med 18-29 let, bi bilo razmerje med desnim in levim polom 5:3 in ne 4:4, sedež pa bi dobila tudi Levica. 

volitve v evropski parlament 2019 Znani rezultati Slovenija Lista SDS+SLS velika zmagovalka evropskih volitev

Če bi o poslancih odločali najstarejši volivci stari med 60-75 let, pa bi bilo razmerje 2:6, brez poslanskega mandata bi ostal NSi. To je pokazala raziskava Valicona Politikon-EP, predvolilna anketa 21.-24. maj, izračun na udeležencih - "zagotovo se bom udeležil", podatki so uteženi z dejanskim rezultatom v nedeljo.

Poslanskih sedeži po starostnih skupinah | Avtor: Valicon Poslanskih sedeži po starostnih skupinah Valicon

Na jesenskih parlamentarnih volitvah je največ najmlajših volilcev volilo SDS 20,5 odstotka, na drugem mestu pa je bila za Levica, ki je dobila 16,3 odstotka glasov.

Med mladimi tudi visoka podpora nacionalističnim strankam

Zelo visoko podporo med mlajšimi volivci imajo tudi nacionalistične stranke (SNS, DOM in ZSl), medtem ko skrajne stranke nimajo skoraj nobene podpore med starejšimi volivci.
Visoko podporo med najmlajšimi volilci ima tudi Levica, vendar ta s starostjo ne upade tako strmo kot pri nacionalistih. Razmerje med levo liberalnim polom in desno nacionalističnim je pri mladih (18-29 let) 50-50, med najstarejšimi (60-75 let) pa 66-33 v korist levo liberalnega pola.

Razmerja med posameznimi bloki strank | Avtor: Valicon Razmerja med posameznimi bloki strank Valicon

Generacije, vzgojene v Jugoslaviji, volijo levo

"Moja razlaga te tabele je, da je Slovenija tradicionalno bolj »leva« (pod to štejem Levi in Soc. liberalni blok) zato, ker na voliščih prevladujejo starejši volivci, ki jih je več v absolutnem smislu in relativnem (višja udeležba), med njimi pa je naklonjenost tema dvema blokoma izrazita – v zadnji starostni skupini že kar 2:1, torej 66.5 odstotkov proti 33.5 odstotkov. To je po mojem mnenju posledica dejstva, da gre za generacije, ki so bile rojene in vzgojene v Jugoslaviji, ali pa so v njej preživeli večidel svojega življenja. Gre skratka za recidiv socializma s človeškim obrazom, ki je bil do večine prizanesljiv. Ne pa seveda do vseh," analizira Andraž Zorko iz Valicona. 

Z leti bo podpora levo-liberalnemu bloku skopnela

Tabela nam kaže predvsem to, kako se bo z leti spremenila struktura volilnega telesa. "Z leti oz. bolje rečeno z desetletji se bo tudi v Sloveniji razmerje med levo liberalnim in desno nacionalističnim blokom počasi uravnovesilo na 50-50. Manj kot bo predstavnikov generacije »babyboomerjev«, bolj bo kopnela podpora strankam levo-liberalnega bloka, ki je danes v tej generaciji najbolj izrazita," še ugotavlja Zorko. 

volitve v evropski parlament 2019 Osmoljenci Slovenija Največji poraženci evropskih volitev
Komentarjev 14
  • max 00:13 30.maj 2019.

    Mladi razmišljajo precej realno, predvsem pa neobremenjeno z preteklostjo, katero bi morali tudi starejši volivci že davno pokopat. Bravo mularija, še je upanje za to zavoženo, v preteklosti obstalo državo.

  • Avatar jezeran
    jezeran 20:26 29.maj 2019.

    Jp, eni levo, drugi grejo v nacionalsocial, tretji v desno, matr ste pametni

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 19:17 29.maj 2019.

    visoko izobraženi in kultivirani novi državljani bodo poskrbeli za to, da dobrotniki s srcem na levi preprečijo nastop skrajnežem *honk*