Slovenija
5765 ogledov

Največji poraženci evropskih volitev

volitve v evropski parlament 2019 Saša Despot
Katastrofa za več koalicijskih strank in odločen NE skrajno desnim populistom

Koalicijske stranke SMC, SAB in DeSUS na včerajšnjih evropskih volitvah niso dobile zadostnega števila glasov podpore, da bi v Evropskem parlamentu imele vsaj enega poslanca. Najslabše se je odrezala SMC, ki je prejela le 1,60 odstotka podpore in se tako uvrstila na rep lestvice. Manj kot SMC sta dobili le še Zedinjena Slovenija in Dobra država. "Gledamo predvsem naprej," je rezultat komentiral predsednik stranke Miro Cerar, ki ocenjuje, da je rezultat posledica zelo nizke podpore v javnomnenjskih anketah in namišljenih medijskih udarcev, ki so jih doživeli v prejšnjih mesecih. 

volitve v evropski parlament 2019 Znani rezultati Slovenija Lista SDS+SLS velika zmagovalka evropskih volitev

Erjavec: Za nas je zmanjkalo prostora

Koalicijska SAB je z dobrimi štirimi odstotki končala precej daleč od praga, ki bi omogočil zamejski Slovenki Angeliki Mlinar vstop v Evropski parlament. SAB je na evropskih volitvah sodelovala prvič. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Veliko razočaranje je tudi rezultat DeSUSa oziroma njihovega kandidata, dosedanjega poslanca Igorja Šoltesa, ki je pred volitvami vstopil v stranko DeSUS in tako zamenjal Iva Vajgla, ki se je odločil, da ne bo več kandidiral. DeSUS je dobil 5,66 glasov podpore, kljub temu pa predsednik stranke Erjavec včeraj meni, da rezultat ni slab, saj je bil DeSUS na meji in je zanje "zmanjkalo prostora".

Mesec: Ne vem, kje se je zalomilo

Precej bolj nezadovoljni pa so bili v zunajkoalicijski partnerici Levici, kjer so na prvo mesto postavili Violeto Tomić, ki pa očitno ni prepričala dovolj, čeprav je bila tudi špicenkandidatka na evropski ravni. Levica je dobila 6,43 odstotka in ostala pred vrati Evropskega parlamenta. Za Levico je rezultat na evropskih volitvah slab in pod pričakovanji, je v prvem odzivu po razglasitvi volilnih izidov dejal koordinator stranke Luka Mesec. Tudi Tomičeva ni skrivala razočaranja nad izidom. "Razočaranje gotovo je prisotno, kajti raziskave javnega mnenja so kazale boljši rezultat, zato ne vem, kje se je zalomilo. Bomo pa v evalvaciji naslednji teden o tem govorili," je dejala Tomićeva.

Jelinčič brez besed

Kljub jezdenju na valu nestrpnosti in izraziti protimigrantski politiki pa so na včerajšnjih evropskih volitvah popolnoma pogorele skrajne nacionalistične stranke. Najbliže uvrstitvi v Evropski parlament je bila Jelinčičeva SNS, ki je prejela dobre štiri odstotke. Jelinčič, ki je bil prepričan, da bo osvojil mandat evropskega poslanca, se sinoči v skupnem tiskovnem središču ni prikazal. 

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Brščič in Šiško popolnoma pogorela

Za Brčičevo novoustanovljeno skrajno stranko DOM je glasovalo le 1,71 odstotka volivcev, kar je nekaj več kot 8 tisoč glasov. Še manj kot odstotek so dobili v Zedinjeni Sloveniji, kjer je za Andreja Šiška in njegove privržence glasovalo 3200 volivcev. 

Čisto na repu s pol odstotka glasov, se je znašla Dobra država s Petrom Golobom na čelu, ki je prejela 2427 glasov. 

Komentarjev 9
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 11:53 27.maj 2019.

    Luka zalomile so se vaše laži kaj vse ste obljubljali na koncu pa nič od tega! Ko pogledam Violeto sem sit politike in volitev!! Ženska je napihnjena,da se bo zdaj zdaj razpočla!! Erjavec upokojenci so vas prebrali kot odprto knjiho ...prikaži večo nikoli se niste borili za njih zgolj za lastne žepe zato me sploh nebi čudilo,če bi na naslednjih volitvah odšli po poti Golobiča in Viranta!! Verjetno boste na vrsti sedaj vi in Cerar!!

  • Avatar Krško1477
    Krško1477 11:52 27.maj 2019.

    Kje se je zalomilo? Tvojemu tastaremu je prezgodaj prišlo.

  • Silva Drevensek 11:38 27.maj 2019.

    ne ve kje se je zalomilo,ja dragi moj siti smo obljub in laži