Slovenija
4451 ogledov

Spremembe sil v koaliciji: NSi bo zahtevala še enega ministra

Janez Janša Vlada RS Janez Janša
Po odhodu Janija Möderndorferja in Gregorja Židana se je razmerje med koalicijskimi strankami spremenilo.

"Pogovarjali smo se predvsem o tretjem protikoronskem paketu," je po vrhu koalicije na Brdu pri Kranju dejala poslanka SMC Janja Sluga. "V SMC smo dali velik poudarek na ukrepih čakanja na delo in na reševanju turizma in gostinstva. Vključeni so vavčerji za turistične nastanitve - te zadeve se bodo še usklajevale, pričakujemo še nekaj popravkov, sicer smo zadovoljni." 

Poudarila je, da kljub odhodu dveh poslancev iz SMC ostajajo trden člen koalicije. "Glede koalicije smo vzpostavili zavezo, o kateri smo govorili že včeraj, vsi pogovori na današnjem vrhu so se nanašali na tretji paket," je poudarila in povedala, da je bil Počivalšek danes odsoten, ker se intenzivno pripravlja na interpelacijo.

"Zasledovali bomo načelo pravičnosti."

Jožef Horvat iz NSi o tem, ali bodo zahtevali še enega ministra

Tomaž Lisec iz SDS pa je na vprašanje, ali je koalicija še vedno trdna, dejal: "Je trdna, en poslanec gor ali dol, glavno, da imamo vsi enake cilje. Te dni, ko končujemo protikoronske ukrepe, smo pozornost namenili tudi nadaljnjemu delu koalicije, saj bo treba izpeljati še določene ukrepe, ki smo jih obljubili v koalicijski pogodbi."

Zdravko Počivalšek Slovenija Se bo Počivalšek vrnil v državni zbor?

Med prioritetami je omenil demografski sklad in debirokratizacijo. "Nabralo se je preveč ovir, da bi jih lahko rešili samo z enim zakonom," je dejal Lisec. "Naredili bomo prve okvire, da bo čim manj birokratskih ovir, kar pomeni čim lažje življenje."

Glede rekonstrukcije vlade pa je dejal: "To beremo iz medijskih objav, o tem ni bilo razprave."

Jožef Horvat iz NSi je poudaril, da je koalicija konsolidirana. "To je vedno dobra novica za državo, državljane," je dejal Horvat. "Koalicija teoretično beleži -2, dejansko ni velikih sprememb. Dobili smo nalogo, da organi koalicijskih strank preučijo, ali gredo naprej ali na volitve - odločitev je bila enotna, da gremo naprej."

Je pa pritrdil, da bodo zaradi drugačnega razmerja koalicijskih sil zahtevali večjo veljavo NSi. "Razmislek je na mestu," je odgovoril na vprašanje novinarjev, ali bodo zahtevali dodatnega ministra. "To bo stvar prihodnosti, sedaj je na prvem mestu, da zaženemo gospodarstvo in investicije, saj iz dobro delujočega gospodarstva financiramo tudi socialo."

nova vlada RS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Povedal je še, da se glede ministrov za zdravje in gospodarstvo, Tomaža Gantarja in Zdravka Počivalška, niso pogovarjali. "Razen tega, da ga na interpelaciji podpremo," je dejal Horvat. 

Jurša: Gantar ostaja minister za zdravje

Franc Jurša iz DeSUS-a je poudaril, da Gantar ostaja minister za zdravje. "Vlada bo zdaj stopila korak naprej, najhujše krize je konec, bo manj izrednih dogodkov, zato bomo lahko obravnavali druga vprašanja," je dejal.

Na vprašanje novinarjev, kako je z usklajenostjo glede demografskega sklada, pa je povedal, da o tem niso govorili. "Kar zadeva samo usklajevanje, so mnenja različna," je dejal, glede kandidatov za ministra pa povedal: "Postopki kadrovanja tečejo, a konkretnih imen nimamo."

Glede Štajerske varde je poudaril, da so stališča DeSUS jasna, da imamo za varovanje uradno imenovane organe, o vzdušju na Brdu pa je povedal: "Nič posebnega, ustaljeno, predsednik vlade se je večkrat zasmejal kot običajno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 15:38 20.maj 2020.

    »Gospod Janša, kje se vidite čez deset let?«............https://insajder.com/slovenija/gospod-jansa-kje-se-vidite-cez-deset-let

  • srecko53 14:43 20.maj 2020.

    grims je prikorakal na srečanjo po sredini cestišča in s tem pokazal svoje spoštovanje do predpisov .. odstopiti bi moral

  • srecko53 14:42 20.maj 2020.

    hojs je subjektivno in objektivno odgovoren za incident s štajersko vardo.. odstopit bi moral