Slovenija
7937 ogledov

Se bo Počivalšek vrnil v državni zbor?

Zdravko Počivalšek gov.si Zdravko Počivalšek.
Po izstopu dveh poslancev iz poslanske skupine SMC so vse glasnejša ugibanja o morebitnih menjavah v vladni ekipi.

Koalicija se bo danes na Brdu pri Kranju sešla predvsem z namenom pregleda ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, a je pričakovati tudi razpravo o razmerah v koaliciji. Ta je zadnje dni ostala brez dveh poslancev na račun odhodov iz SMC, slišati pa je bilo tudi ugibanja o morebitnih menjavah v vladni ekipi.

Iz koalicijskih partneric SDS, SMC, NSi in DeSUS je slišati predvsem pričakovanja, da se bo "treba prešteti". Po odhodu poslancev Janija Möderndorferja in Gregorja Židana iz SMC k opozicijskima LMŠ oziroma SD je namreč število koalicijskih poslancev padlo na 46, kar predstavlja šibko večino v DZ.

Vladna stran sicer računa tudi na podporo poslancev SNS in poslancev narodnih skupnosti. A koalicijske partnerice od SMC vendarle pričakujejo odgovor na vprašanje, ali bi lahko odšel še kakšen od njihovih poslancev.

To bo pomembno med drugim tudi za glasovanje ob interpelaciji predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, pri čemer je predsednik DZ iz vrst SMC Igor Zorčič za torkove Odmeve potrdil, da se preigrava tudi možnost vrnitve Počivalška v poslanske vrste, s čimer bi SMC dobila zopet poslanca več, saj je Gregor Židan v poslanskih klopeh namesto Počivalška. "Nadomestni poslanec Židan je na mestu poslanca z glasovi gospoda Počivalška, ki je tudi poslanec. Ker se je odločil, da te glasove prenese v drugo poslansko skupino, je premislek, da to presekamo," je v Odmevih dejal Zorčič. "Daleč od tega, da bi bila kakšna odločitev sprejeta, ker je to povezano s številnimi drugimi vprašanji - kaj z ministrskim mestom, rekonstrukcija vlade."

"To je samo premislek, kaj bi bilo, če bi bilo," je navedel Zorčič in dejal, da je to povezano tudi z drugimi vprašanji, med drugim vprašanjem vladne rekonstrukcije.

SMC kongres Slovenija "Ponudbe poslancem SMC presegle vse meje dobrega okusa"

Če bi do nje prišlo, se v javnosti najglasneje ugiba o odhodu ministra za zdravje iz vrst DeSUS Tomaža Gantarja, a je vodja poslancev Franc Jurša v torek zatrdil, da DeSUS stoji za Gantarjem.

V SMC in DeSUS so bili v zadnjih dneh ostri tudi do zapisa predsednika vlade Janeza Janše Vojna z mediji in spremnega pisma k poročilu o vladavini prava zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Vladno delo zadnjih nekaj tednov spremljajo tudi protesti. A predsednik vlade Janša je v nedavnem intervjuju za Novo24TV dejal, da nima nič proti njim.

Tomaž Gantar Slovenija Se Gantarju maje stolček?

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 45
 • Avatar praufo
  praufo 15:40 20.maj 2020.

  morš bit posebne vrste človek za politko, seveda tudi izbranec , pa računat na nož v hrbet, pa to ne gre na račun omenjene osebe, ampak ... so pač stvari, ki jih ne poznamo, mediji pa nekaj prodajajo ... ta ...prikaži več država je od nekdaj mafijska , tam so pa principi znani in ni dobro, da se komu zameriš ... raj grem krave past, kot da bi kdaj prestopu prag politike mafijskega slovenistana

 • duc1 13:42 20.maj 2020.

  V arest ,ne pa v državni zbor.

 • jezero 13:29 20.maj 2020.

  Cerar je rekel, da mu je žal, da se je tako zmotil o nekaterih ljudeh. Misli je na Počivalška!