Slovenija
3793 ogledov

Sproščanje športa: Vse to je po novem dovoljeno!

Šport in maske Profimedia
Kaj je zdaj dovoljeno in kaj ne?

Vlada je pretekli četrtek izdala nov odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. Odlok je začel veljati z včerajšnjim dnem in velja do 19. februarja.

Francija policija Sodba Svet Sodišče odločilo: Policijsko uro je treba takoj odpraviti

"Vlada je sledila sproščanju ukrepov ob pojemanju epidemije, pri čemer je sprostila ukrepe tudi na področju športa oz. pri izvajanju športnih programov tako za športnike kot rekreativcev," je na današnji tiskovni konferenci povedal državni sekretar za področje izobraževanja in športa Marjan Dolinšek.

Dovoljena vadba do deset oseb

V športni proces so se po besedah Dolinška lahko s ponedeljkom vrnili vsi registrirani športniki, v skupinah lahko vadijo vsi rekreativci tako na zunanjih površinah kot v zaprtih športnih objektih.

"Z včerajšnjim dnem se šport vrača v nove stare tirnice. Naloga celotne športne javnosti je, da pokaže, da je športni sektor odgovoren in da bo s spoštovanjem priporočil in omejitev dokazal, da šport ni bil in ne bo žarišče okužb novega koronavirusa. Pozivam vse, da se držite ukrepov, nosite maske in se podate na smučišča in športne površine le, če ste popolnoma zdravi."

Marjan Dolinšek 

"Z novim odlokom se dodatno se sprošča izvajanje treningov za vse mlajše selekcije športnikov na nadzorovan in varen način," je razložil Dolinšek. "Izvajanje treningov za mlajše športnike je dovoljeno v skupinah do največ deset športnikov, ob vzdrževanju varnostne razdalje najmanj dveh metrov. Strokovni delavci in trenerji ne štejejo v omejitev števila športnikov." 

Sproščeno izvajanje določenih tekmovanj

Odlok dodatno sprošča izvajanje tekmovanj na državni ravni. "V kolektivnih panogah, kot so hokej na ledu, košarka, odbojka, nogomet in vaterpolo, je po novem dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj za člane drugega kakovostnega nivoja (druga državna liga) ter za mladince prvega kakovostnega razreda (prva državna mladinska liga)," je povedal Dolinšek. "V individualni športnih panogah je dovoljeno izvajanje ligaških tekmovanj na državni ravni ter državnih prvenstev za člane in mladince." Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni doovoljena. 

Šport in maske | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljubljana Covid-19 Slovenija Epidemiološka slika regij: Takšno je najnovejše stanje!

Na področju rekreativne dejavnosti lahko od danes naprej vadijo vse generacije, tako na prostem kot v zaprtih športnih prostorih. 
"Znova je dovoljeno organiziranje skupnih športnih aktivnosti v skupinah do največ deset vadečih, ob konstantnem vzdrževanju vsaj dvometrske razdalje. Strokovni delavci in trenerji ne štejejo v to omejitev števila vadečih," je razložil Dolinšek. "Od ponedeljka je v zaprtih prostorih dovoljeno igranje tenisa, badmintona, vadbe na fitnes napravah, plavanje, plezanje, drsanje in skupinske vadbe." 

Znova tudi tečaji smučanja

Na prostem se lahko znova izvajajo tudi tečaji smučanja do deset oseb. "Navkljub temu, da odlok ne predpisuje minimalne površine na posameznega obiskovalca v zaprtih športnih objektih," je še povedal Dolinšek. "Priporočamo, da se za uporabo vadbenih površin upošteva omejitev enega vadečega na 20 kvadratnih metrov."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Odlične novice: Po dolgem času pod 700 hospitaliziranih!

Odlok sledi na vladni strategiji izvajanja množičnega testiranja - od ponedeljka dalje se morajo vsi strokovni delavci, trenerji in vaditelji redno tedensko testirati. "Redni tedenski test je pogoj za vodenje športne vadbe športnikov in rekreativcev," je poudaril Dolinšek. "Testa ne potrebujejo tisti, ki so virus preboleli v preteklih šestih mesecih ali pa so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva. Za udeležence vadbe cepljenje ni predvideno." 

Bolj "sproščeni" kot sosedje

Trenutno je izvajanje športne rekreacije po besedah Dolinška bistveno manj omejeno kot v sosednjih državah. "V sosednjih državah, kot so Hrvaška, Italija in Madžarska, so telovadnice, fitnesi in bazeni za športno rekreacijo odraslih zaprti," je dejal Dolinšek. "Tudi šport otrok ni dovoljen niti v Italiji niti na Hrvaškem." 

stanje po državi koronavirus Covid-19 Slovenija Takšno je najnovejše epidemiološko stanje po regijah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 14:36 16.februar 2021.

    Policijsko uro je treba takoj odpraviti....

  • bi_ba 13:10 16.februar 2021.

    Kaj pa avtopralnice? Tam kar mrgoli virusov? Kateri butel se je tega spomnil? Idiotizmov v tej državi ni konca. Škoda, pa tako lepa dežela smo.

  • Janez 12:20 16.februar 2021.

    Zakaj pa še imamo policijsko uro?? Kdo JJ daje takšna pooblastila, da lahko odloča brez državnega zbora??