Slovenija
34400 ogledov

Srednjeročna napoved: Najprej lahko pade rekord, nato pa sledi preobrat

jesen Profimedia
Manjša ohladitev bo sprva le prehodna. A kmalu bomo dočakali temperature, primerne letnemu času ...

Afriški anticiklon na zahodnem afriškem sektorju še vedno vztraja in občasne atlantske motnje mu zaenkrat ne pridejo do živega, pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si. Afriški anticiklon namreč prinaša suho in toplo vreme.

Jutri bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nižinah, najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C, na Primorskem do 28 °C. Tudi v petek se bo nadaljevalo sončno vreme z jutranjo meglo po nižinah. Najvišje temperature bodo med 20 °C in 26 °C, na Primorskem do 28 °C.

Kot dodajajo, pa nas bo ob koncu tedna vseeno prešla oslabljena vremenska fronta, ki nas bo s prehodom preko vzhodnega dela Alp le oplazila. "Ponekod bo v soboto popoldne nastalo nekaj krajevnih ploh, marsikje pa bo ostalo večinoma suho. Šibka burja, ki bo zapihala na Primorskem, pa bo le prehodna," pojasnjujejo.

V soboto in nedeljo bo po nižinah za kaki dve stopinji hladneje kot v petek. Že v nedeljo čez dan pa se bo, tako vremenoslovci, v višinah spet začelo ogrevati in na začetku prihodnjega tedna bomo imeli dva zelo topla dneva. "Temperatura bi lahko dosegla ponekod rekordne vrednosti za oktober," napovedujejo.

Naslednji teden nova fronta

Sredi prihodnjega tedna pa nas bo dosegla nova atlantska motnja, "ki bo po vsej verjetnosti nekoliko bolj vplivala na vreme pri nas oz. bo šel prodor nekoliko zahodneje kot pri sobotni".

Na portalu Ciklon.si pričakujejo nekoliko bolj burno vremensko dogajanje s krajevnimi plohami in nevihtami. "Po prehodu bo ostala večja zaloga hladnejšega zraka, prvič v jesenskem času pa bomo verjetno blizu ničle na 850mb. Tako da ohladitev bo kar občutna, verjetno smo s sredinim prehodom končali s petindvajseticami v celinskem delu Slovenije," dodajajo.

Ob koncu naslednjega tedna pa se bo od zahoda spet okrepilo območje visokega zračnega pritiska, prevladovalo bo sončno vreme z jutranjo meglo po nižinah. "Po dolgem času vidimo, da bodo kljub sončnemu vremenu temperaturne anomalije primerne letnemu času," pravijo na portalu.

Kot razložijo, bo nad Severno Evropo povsem jesensko in občasno tudi zimsko vreme, zato je tudi pri nas v prvi polovici oktobra pričakovati pogostejše vdore hladnejšega zraka s severa, kot jih imamo v septembru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:22 28.september 2023.

    Zvečer je nevarnost,da se stemni

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:15 27.september 2023.

    In čez dva tedna nova fronta. Kaj ne poveste!