Slovenija
14901 ogledov

Srednjeročna napoved: Nekateri že govorijo o prihajajoči zimi

Jesen Profimedia
Pred nami je zelo burno vremensko dogajanje.

"Bliža se konec meteorološkega poletja, nekateri pa že govorijo o prihajajoči zimi," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Kanadski sezonski model kaže na negativni NAO Indeks in precej zimsko vreme. Sploh to velja za konec novembra oz. začetek decembra in pišejo o arktičnem prodoru nad Evropo. Nekaj podobnega misli tudi accuweather. Zaenkrat se lahko samo nasmehnem takim napovedim, kajti njihova verjetnost je za zdaj zelo majhna."

Sneg Accuweather Slovenija Dolgoročna napoved: Takšno vreme nas čaka jeseni!

Vremensko dogajanje v naslednjih dneh je po napovedih Ciklon.si vedno slabša v smislu obilnih padavin. "Dolina bo šla še nekoliko južneje in se poglabljala dalj časa, vsaj dva dni," pišejo pri Ciklon.si. "Pod močnimi višinskimi jugozahodnimi vetrovi bomo vsaj 48 ur (od sobote popoldne do ponedeljka popoldne), kar pomeni obilne padavine zlasti na zahodu Slovenije. Težko je reči, kje bo padel višek padavin. Za zdaj kaže, da naj bi to bilo v FJK."

Bliža se konec meteorološkega poletja, nekateri pa že govorijo o prihajajoči zimi. Kanadski sezonski model kaže na...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sreda, 26. avgust 2020

Po prehodnem izboljšanju v torek 1. septembra sledi novo poslabšanje vremena, ki nas bo doseglo že v sredo. "Deževno bo verjetno še tudi v četrtek," še napovedujejo pri Ciklon.si. "Pri drugem poslabšanju padavine ne bodo tako obilne in bodo razporejene bolj enakomerno po celi Sloveniji, kljub temu pa bo tam, kjer bo v prvem delu padlo ogromno padavin, verjetno obstajala velika verjetnost plazov. Pred nami je zelo burno vremensko dogajanje, ki ga lahko primerjamo z Železniki 2007."

Kaj pravi Arso?

Pozno popoldne in zvečer je v hribovitih krajih severozahodne Slovenije možna kakšna ploha ali nevihta. "Ponoči in zjutraj bo delno jasno, več oblačnosti bo na zahodu," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija."

Jutri bo večinoma sončno, več oblačnosti bo na zahodu. Popoldne in zvečer bodo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije možne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 30 stopinj Celzija.

V soboto bo v zahodni polovici države pretežno oblačno s padavinami, deloma nevihtami, v vzhodni in deloma osrednji Sloveniji pa bo še dokaj sončno z možnostjo popoldanskih neviht. Pihal bo jugozahodni veter.

V nedeljo bo na zahodu pretežno, drugod spremenljivo oblačno. Padavine se bodo krepile in se od zahoda postopno širile proti vzhodu.

"Nad Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od jugovzhoda priteka k nam prehodno nekoliko hladnejši in v nižjih plasteh nekoliko bolj vlažen zrak."

Od 31. avgusta do 5. septembra

V prvi polovici prihodnjega tedna bodo naši kraji še pod vplivom vremenskih motenj, nato pa kaže, da se bo nad večjim delom Evrope potopno krepilo območje visokega zračnega tlaka.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V ponedeljek bo večinoma oblačno in občasno deževno, ohladilo se bo. "Padavine se bodo v noči na torek predvidoma okrepile in v torek dopoldne postopno ponehale," še napovedujejo pri Arsu. "V torek čez dan kaže na deloma jasno vreme z možnostjo za kakšno ploho. V sredo in četrtek bo spet več oblačnosti, verjetnost za padavine se spet poveča. Naslednji petek in soboto kaže, da bodo prevladovali vetrovi vzhodnih smeri z več sonca na Primorskem in majhno verjetnostjo za padavine."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zvone92 20:39 27.avgust 2020.

    Kje? V FJK???...aja fejk. Sorry.

  • Avatar Leon
    Leon 17:49 27.avgust 2020.

    Dež do nižin .......kje je sedaj tista V.D. direktoica