Slovenija
92158 ogledov

Srednjeročna napoved: Obeta se "zlom" poletja!

Jesensko vreme Profimedia
Se bo pravo poletje zaključilo 24. avgusta?

"V teh dneh imamo najbolj vroče dni v tem poletju. To ni nič nepričakovanega, veliko je odvisno od položaja ITCZ, ki je tudi po osvežitvi bil v prvi avgustovski dekadi nad dolgoletnim povprečjem. In položaj sonca ni tako pomemben," piše Gregor Skok s Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Velik skok navzgor pa se je zgodil na vzhodni strani, kar pomeni da bo imel zahodni del Rusije kar hudo vročino. Moskovčani si lahko obetajo izjemen vročinski val, temperatura bi se lahko povzpela na začetku naslednjega tedna blizu 35 stopinj Celzija."

S torkom ohladitev

Pri nas bo vročinski val prekinila vremenska fronta, ki nas bo po napovedih portala prešla v noči na torek. "Pred njo bo še vroče, najvišje temperature bodo od 30 do 36 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "V ponedeljek bo še sprva sončno in vroče, pihal bo jugozahodni veter, popoldne in zvečer bodo od severa začele nastajate krajevne plohe in nevihte, ki se bodo v noči na torek širile proti jugu. Zapihal bo severni veter. V torek dopoldne oz. čez dan bodo padavine večinoma ponehale in od zahoda se bo delno zjasnilo. Največ padavin bo predvidoma padlo na vzhodnem in južnem delu Slovenije."

Uničene strehe Slovenija Huda ura z nalivi in točo: Tu je bilo najhuje!

V noči na sredo in v sredo zjutraj bo padlo nekaj dežja zlasti na severu in vzhodu, čez dan se bo postopno zjasnilo, severni veter oz. šibka burja na Primorskem bo postopno oslabela. "Razmeroma sveže bo, saj bodo temperature čez dan med 20 in 25 stopinjami Celzija, na Primorskem do okoli 30 stopinj," pišejo pri vremenskem portalu.

Nato bo sledilo nekaj sončnih in postopno spet bolj vročih dni. Temperature bodo iz dneva v dan postopno višje, kajti nad severnim delom Atlantika bo ciklonsko območje, ki bo pred seboj izpodrivalo vroč afriški zrak. "Od petka naprej bodo tridesetice možne spet povsod in ne le na Primorskem," še napovedujejo pri Ciklon.si.

Konec poletja okoli 24. avgusta?

Sprememba vremena se po napovedih Ciklon.si kaže okoli 24. avgusta, čeprav so napovedi po oceni Skoka precej negotove. "Glavni zagon evropskega modela jo podpira, medtem ko večina skupinskih izračunov še ne," pišejo pri Ciklon.si. "Če bo prišlo do omenjenega prehoda vremenske fronte, bo to prav gotovo fronta, ki bo pomenila zlom drugega najbolj vročega poletja, kar se ponavadi zgodi v zadnjih dneh avgusta."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje večinoma sončno vreme, pihal bo južni do jugozahodni veter. "Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35, v alpskih dolinah okoli 27 stopinj Celzija."

Ponoči se bodo padavine, sprva bodo vmes tudi nevihte, prehodno razširile nad večji del države. Zapihal okrepljen severni veter, občutno se bo ohladilo. Jutranje temperature bodo od 11 do 18, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne od severa ponehale. Popoldne se bo razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25, na Primorskem okoli 28 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Danes bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. Postopno bo topleje.

"Na severno Evropo je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki je že dosegla Alpe in bo ponoči prešla tudi naše kraje," razlagajo pri Arsu. "Pred njo z jugozahodnimi vetrovi nad naše kraje še doteka zelo topel in postopno bolj vlažen zrak."

 

Od 19. do 24. avgusta

Nad zahodno in srednjo Evropo bo šibko območje visokega zračnega tlaka. S prevladujočim severozahodnikom bo k nam pritekal bolj svež in razmeroma suh zrak. V začetku prihodnjega tedna bo veter obrnil na jugozahodno smer in naše kraje bo predvidoma dosegla vremenska fronta.

Od četrtka do nedelje bo večinoma sončno. Kakšna popoldanska nevihta bo možna predvsem nad hribovitimi predeli. Postopno bo topleje, sprva bodo najvišje temperature okoli 25, ob koncu tedna pa okoli 30 stopinj Celzija. V začetku naslednjega tedna se bo verjetnost za padavine povečala, kaže tudi na ohladitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 15:07 17.avgust 2021.

    Kratkoročna napoved pa se glasi... Zvečer se bo od vzhoda približeval mrak, ki se bo razširil čez celo Slovenijo in to do nižin.. Proti jutru bo postopoma sledilo izboljšanje..

  • marsal22 11:19 17.avgust 2021.

    že 5 letni otroci vedo , da po poletju sledi jesen in za njo zima !

  • TistoPravo 20:20 16.avgust 2021.

    Moja vremenska postaja mi kaže še zelo toplo do 1.novembra...jesensko toplo dp 1.februarja naslednje leto...in potem spet vse po starem, zelo toplo kot tudi paše deželi z morjem v Sredozemlju.