Slovenija
53526 ogledov

Srednjeročna napoved: pred nami razcep polarnega vrtinca

Zima
Vremensko bo nov teden gotovo mnogim precej po godu.

"V prihodnjem tednu v četrtek se bo zgodil razcep polarnega vrtinca," napovedujejo na vremenskem portalu Ciklon.si / Srednjeročna napoved, kjer dodajajo primerjavo z letom 2018. "Vremenske karte takrat pred razcepom niso kazale še nič posebnega, dva dni po razcepu pa so dobile močan signal iz stratosfere in videli smo enega največjih polarnih vdorov v zadnjih letih. 26.februarja se tudi v Ljubljani temperatura ni dvignila nad -6,6 stopinj Celzija." 

Za letošnjo situacijo poudarjajo, da pravega izračuna, kaj se bo zgodilo ob omenjeni vremenski situaciji, ne bo še do konca prihodnjega tedna, a po dogodku bi morali tudi izračuni postajati vse hladnejši.

V tednu, ki je pred nami, bo vreme sicer bistveno toplejše kot je bilo v prvi dekadi februarja. "Dolgo bomo v središču območja visokega zračnega pritiska, temperaturne anomalije bodo nekoliko nad dolgoletnim povprečjem," napovedujejo na omenjenem vremenskem portalu. Dodajajo, da bo prevladovalo večinoma sončno in suho vreme z nekaj jutranje megle oz. nizke oblačnosti po nižinah.

Podrobneje po dnevih 

Jutri bo pretežno jasno, po nižinah bo zjutraj in dopoldne nekaj megle oz. nizke oblačnosti, najvišje dnevne temperature bodo med 4 in 9 stopinjami Celzija, na Primorskem do 12 stopinj.

V torek in sredo bo pretežno jasno, najvišje dnevne temperature bodo med 6 in 11 stopinjami, na Primorskem do 13 oziroma 14.

V četrtek bo sprva pretežno jasno, zjutraj bo na severovzhodu nekaj nizke oblačnosti, ki se bo popoldne in zvečer začela pojavljati na jugozahodu, saj bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Čez dan se bo prehodno pooblačilo, najvišje temperature bodo med 7 in 12, na jugovzhodu do 15 stopinj.

V petek bo ob morju precej nizke oblačnosti, drugod bo deloma sončno s nekaj spremenljive oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 7 in 12, na vzhodu do 15 stopinj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:25 12.februar 2023.

    Ful zanimivo. Podatki iz 2018. Butasto.