Slovenija
62353 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihaja nov vročinski val

vročina Profimedia
Čaka nas vremensko precej pester julij.

"Danes je izjemno lep sončen dan. Takega imamo običajno dan oz. dva po vremenski fronti, zato pravijo da je najlepše iti po dežju na Triglav, ker so takrat razgledi najlepši," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si, a dodajajo, da je vreme dinamičen proces - zapihal bo namreč jugozahodni veter, ki bo v srednje plasti ozračja prinesel več vlage in na nebu bo že več oblakov, v hribovitem svetu zahodne Slovenije pa bodo vrhovi dobili značilne kape, ki so znak poslabšanja vremena.

"Glede na lego ciklona v soboto največ padavin pričakujemo v Istri, okoli 20 milimetrov, drugod pa bo padavin precej manj," pojasnjujejo.

Arso vreme | Avtor: Arso Arso

Nedelja bo bolj sončna, temperature bodo ponekod dosegle 30 °C, a se lahko še vedno ponekod pojavljajo krajevne plohe ali nevihte.

Nestabilno ozračje, nato pa vročinski val

"Na začetku naslednjega tedna se bo nad Zahodno in Severno Evropo poglabljalo ciklonsko območje, ki se bo več dni obnavljalo, Slovenija bo na robu območja visokega zračnega pritiska s centrom nad vzhodnim delom Evrope," pravijo na portalu Ciklon.si.

Kaj to pomeni za nas? "Sprva bodo pihali nad nami zmerni jugozahodni do zahodni vetrovi, zato bo ozračje precej labilno. V ponedeljek čez dan in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. V torek bo v višinah še nekoliko hladnejši zrak, zato bodo plohe in nevihte pogostejše in se bodo pojavljale že zjutraj in dopoldne," razložijo.

V drugi polovici tedna pa pričakujte otoplitev, ozračje bo bolj stabilno, afriški anticiklon se bo začel širiti proti severu. 

"Za petek, 7.julija, ima glavni izračun povsem poletne temperature in lahko govorimo o začetku drugega vročinskega vala," napovedujejo, a dodajajo, da bo afriški anticiklon proti sredini meseca verjetno začel slabeti, kar pomeni, da nas takrat čaka poslabšanje vremena. "Nova atlantska motnja je že vidna na srednjeročnih izračunih meteoroloških modelov," še pojasnjujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec42 08:39 01.julij 2023.

    Če je pred 60 leti bilo julija 32 stopinje je to bilo za ljudi zelo vroče,pa tudi toča je bila redka!

  • Plavi-mil 15:10 30.junij 2023.

    Ma kakšen vročinski valj. POLETJE JE, saj je bilo pred 60 leti tudi vroče, pa ni nobeden bluzil o vročinskih valovih.