Slovenija
49205 ogledov

Srednjeročna napoved: Pripravite se na najverjetneje zadnji vročinski val letos

vročina Saša Despot
Proti koncu tedna se bo živo srebro povzpelo tudi do 35 stopinj Celzija.

Vse več nihanj in dolgotrajnejši vročinski valovi

Pred osmimi leti je bil današnji dan najbolj vroč v zgodovini meritev, saj smo imeli temperature čez 40 °C, so spomnili vremenoslovci portala Ciklon.si. Takrat se je v Ljubljani segrelo do 40,2 °C, na letališču Cerklje ob Krki pa do rekordnih 40,8 °C.

Temperaturna nihanja postajajo vse bolj izrazita, vročinski valovi pa so dolgotrajnejši, so opozorili. "Če smo imeli v Ljubljani pred letom 2000 vsega 18 ekstremno vročih dni s temperaturo čez +35 °C se jih je po letu 2000 nabralo že 59!"

Jutri bo nekoliko hladneje kot danes

Današnji dan je "postregel" s hudo točo v nekaterih delih države (na tej povezavi si lahko ogledate, kakšna toča je padala na območju Žalca), drugod je bilo večinoma delno jasno z občasno oblačnostjo. Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

Kot pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si, se bodo padavine ponekod zavlekle v noč na ponedeljek in v drugem delu noči postopoma ponehale. "Jutri dopoldne bo še pretežno oblačno, ponekod je možna tudi kakšna kaplja dežja, popoldne se bo zjasnilo, nekoliko bo hladneje, kot je danes," dodajajo.

Proti koncu tedna temperature blizu 35 stopinj Celzija

Po njihovih napovedih bo v torek sončno in spet bolj vroče, saj bodo temperature ponekod že čez 30 °C. "V sredo bo ozračje spet bolj labilno, pihal bo šibak severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, temperature bodo podobne kot v torek."

Nato pa se bo začel ponovno krepiti afriški anticiklon, v drugi polovici naslednjega tedna lahko, kot pišejo, pričakujemo sončno in vroče poletno vreme. "Temperature bodo postopno vsak dan višje ob koncu tedna marsikje že blizu +35 °C. V soboto in nedeljo lahko nastanejo vročinske nevihte, ki bodo pogostejše na severu," pravijo.

Kot napovedujejo, bodo to verjetno zadnji izrazito vroči dnevi letos, "obstaja velika verjetnost, da se bo po 19. avgustu ali pa še kakšen dan prej postopno spustil iznad Arktike hladnejši zrak".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • TistoPravo 07:49 09.avgust 2021.

    Hladni fronti vedno sledi toplejši del. Štos je samo v tem, da višina sončka pada in dolžina dneva se krajša. Tako da, ni več prave računice za poletje, če bo jesen podobna poletju vsaj malo.,,to bomo pa šele videli...

  • Avatar pantani
    pantani 07:32 09.avgust 2021.

    Vam je toliko za verjet,kot lanskemu snegu!!!

  • MaloNor 21:22 08.avgust 2021.

    Ne ga srat! Ali ne bo še en vročinski val tam okrog 15. decembra?