Slovenija
29162 ogledov

Srednjeročna napoved: Ta dva dneva bosta najbolj vroča. Kaj pa julij?

Sončno vreme Shutterstock
Podrobnejša napoved po dnevih in prognoza, kaj nas čaka.

Kot smo že poročali, dolgotrajen vročinski val nad jugozahodno Evropo se uresničuje. Ponekod so že deseti dan temperature višje od 35 stopinj Celzija, opozarjajo na vremenskem portalu Ciklon.si / Srednjeročna napoved, kjer dodajajo, da bo očitno junij močno pretopel, trenutne anomalije so na najbolj vročem delu med 5-6 stopinjami Celzija nad leti 1991-2020! 

Pri nas je nekoliko manj vroče, pa kljub temu bo na koncu verjetno letošnji junij med tremi najtoplejšimi od začetka meritev, ugotavljajo. "V naslednjem tednu bo večinoma sončno in vroče, vsak dan pa so možne krajevne plohe in nevihte, ki bodo pogostejše na severu Slovenije. Še največja verjetnost je v sredo popoldne in zvečer, ko bo severno od Alp potovala vremenska fronta," opozarjajo pri vremenskem portalu Ciklon.si / Srednjeročna napoved. 

"K indeks kaže vrednosti 35 stopinj in več, kar pomeni da je potencial za nevihte izjemno velik na vzhodu Slovenije." Dodajajo še, da ima zadnji izračun 6Z evropskega modela precej visoke urne vrednosti padavin na severovzhodu Slovenije. A dogajanje bo potrebno spremljati sprotno vsak dan, napovedi neviht za vnaprej niso povsem zanesljive.

Jutri najbolj vroče

Najbolj vroče vreme napovedujejo jutri, ko bo na vzhodu blizu 35 stopinj, saj bo pihal okrepljen jugozahodni veter, in potem v petek, ko se nam bo bližalo višinsko jedro hladnega zraka, jugozahodnik pa bo poskrbel za podobne temperature kot jutri.

Za praznični dan napovedujejo, da bi lahko afriški anticiklon oslabel pred vremensko motnjo, višinsko jedro hladnega zraka naj bi valovilo nad Alpami in destabiliziralo ozračje. To bi pomenilo osvežitev, vročina bo popustila, vendar zaenkrat ne kaže da bi bilo to dolgotrajno, kajti Afričan bi se lahko spet hitro vrnil.

Sončno in vroče bo vse dni prihajajočega tedna, ob koncu tedna pa se bo predvidoma osvežilo, plohe in nevihte bodo bolj pogoste.

Nevihte tudi julija

Letošnja sezona se je začela za ljubitelje neviht zelo pestro in podoben tip vremena se bo nadaljeval tudi na začetku julija, negativne oz enakomerne anomalije geopotencialnih višin severno od nas pomenijo nevihtno precej pestro vremensko dogajanje, opozarjajo pri Ciklon.si / Srednjeročna napoved.

Vročina Skrbi Svet Vreme že prinaša te izredne razmere

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • radovednica 07:51 20.junij 2022.

    Samo govorite, govorite o tem, koliko bo sonca, pa da bo vroče, pa lepo, pa počitnice...ne nakladajte več in poskusite kaj o tem, kdaj bo lepo zmerno deževalo (vsaj teden dni in ob takšnih temperaturah vsaj vsak teden dan ali ...prikaži več dva), brez vode bodo vse rastline pocrkale, torej ne bo hrane in pocrkali boste tudi vi.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 19:01 19.junij 2022.

    snega še ne bo