Svet
13368 ogledov

Vreme že prinaša te izredne razmere

Vročina EPA
Junijski vročinski val.

Zahodna Evropa je še naprej pod udarom junijskega vročinskega vala. Ta med drugim pesti Španijo, Francijo in Italijo. Slednja se sooča z vse hujšo sušo, zato so dežele na severu države vlado pozvale k razglasitvi izrednih razmer. Vročina povzroča številne gozdne požare in skrbi, da bo huda vročina v zgodnjem poletju postala običajna.

Dežja ni že štiri mesece

V različnih delih Italije ni deževalo že približno štiri mesece. Minister za kmetijstvo Stefano Patuanelli je ta konec tedna že ocenil, da je razglasitev izrednih razmer neizogibna. V prihodnjih dneh v Rimu načrtujejo srečanje na najvišji ravni med deželami in vlado, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reka Pad je na najnižji ravni v zadnjih 70 letih. Pomanjkanje vode ogroža pridelek v severnih italijanskih deželah Piemont, Lombardija in Emilija-Romanja.

V nekaterih območjih Italije je po ocenah tamkajšnjih kmetijskih strokovnjakov pridelek manjši za polovico. Prizadeta je tudi mlekarska industrija. Zaradi neobičajne vročine in pomanjkanja krme italijanske krave proizvedejo do 10 odstotkov manj mleka.

42,9 stopinj Celzija

Vroče je tudi v Španiji in Franciji. Visoke temperature ob koncu tedna so prinesle vrhunec junijskega vročinskega vala, kar je sicer v skladu z napovedmi znanstvenikov, da se bodo takšni pojavi zaradi globalnega segrevanja dogajali prej kot običajno.

V priljubljenem francoskem obmorskem letovišču Biarritz na jugozahodu države so v soboto popoldne zabeležilo najvišjo temperaturo doslej, in sicer 42,9 stopinje Celzija. Za Španijo so za danes v nekaterih delih države napovedane temperature, ki bodo presegle 40 stopinj Celzija. Najvišje naj bi bile v Zaragozi, kjer pričakujejo, da se bo živo srebro povzpelo do 43 stopinj Celzija.

V Združenem kraljestvu so že v petek zabeležili najbolj vroč dan v letu, saj so temperature v zgodnjih popoldanskih urah presegle 30 stopinj Celzija.

Sonce Vreme Svet Resna opozorila meteorologov

Skrbi meteorologov

Strokovnjaki opozarjajo, da so visoke temperature posledica zaskrbljujočih trendov podnebnih sprememb. "Zaradi podnebnih sprememb se vročinski valovi začnejo prej," je dejala tiskovna predstavnica Svetovne meteorološke organizacije v Ženevi Clare Nullis.

"To, čemur smo priča danes, je na žalost napoved prihodnosti," če se bodo koncentracije toplogrednih plinov v ozračju še naprej povečevale in višale globalno segrevanje v primerjavi s predindustrijsko ravnijo za dve stopinji Celzija," je dodala.

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Vreme Slovenija Tako visoko se bo pri nas v prihodnje povzpelo živo srebro vročina temperatura sonce pripeka Težave Svet Vročina. Najhuje po letu 1947.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 07:04 20.junij 2022.

    brez skrbi saj se topi polarni led, kmalu bo zemlja pod vodo,ohlajena upam da zraven še vsa populacija debilov, ki jim ni jasno da ne morjo imet klimo na 18 stopinj pa julija hodit po stanovanju v montlu. če niso ...prikaži več imel cajt ga razkazvat za božič , ga tud zdej ni treba. čeravno, res nikomr ni apetitlih gledat njihove šlauhe, in pomarančne narastke. pa kdo bi tud lahk ugasno tv in comp, predno gre na dopust.

  • Avatar Sara_Hardey
    Sara_Hardey 16:46 19.junij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži več 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>> Www.OrdCash.Com

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 15:57 19.junij 2022.

    in pri tej vročini potem najdejo covid pozitivne