Slovenija
27026 ogledov

Srednjeročna napoved: takšno vreme nas čaka v začetku marca

vreme pomlad dež luža dežnik Profimedia
Nova srednjeročna napoved. Bo tudi marec tako topel?

"Sedaj je že jasno, da bo februar najtoplejši od začetka meritev. Trenutno je povprečna temperatura po nižinah pred zadnjo dekado večinoma okoli 7 °C, kar pomeni, da bo odklon med 4 °C in 6 °C nad 1991–2020! Taka povprečna temperatura tudi velikokrat v marcu ni bila presežena," s presenečenjem ugotavljajo pri portalu Ciklon.si

V zadnje objavljeni srednjeročni napovedi so še zapisali, da je pred nami poslabšanje vremena, ki bo na severozahodu prineslo tudi obilne padavine. "Verjetno bodo tam s presledki padavine vse do srede. Verjetno pa še dlje, kajti nad zahodno Rusijo bo vladal stabilen anticiklon, ki se bo dlje obnavljal, zato se atlantske motnje preko zahodne Evrope večinoma pomikale proti Sredozemlju in občasno vplivale na vreme pri nas. Ker bomo pretežno na privetrni strani, bo iz Sredozemlja pritekal vlažen in razmeroma topel zrak. ICON nam za Julijce do konca meseca daje lokalno več kot 400 mm, pa resolucija ni najboljša," so napovedali. 

dež dežnik Málaga | Avtor: Profimedia Profimedia

Vremenoslovci portala Cikon.si še ugotavljajo, da ponekod že piha jugozahodni veter, ki bo jutri zlasti na vzhodu okrepljen. "Najbolj obilne padavine pričakujemo v noči na soboto, ko bo ob obilnejših padavinah snežilo tudi v alpskih dolinah na severozahodu. V soboto bodo, kot kaže, padavine oslabele in ponehale, na vzhodu bo celo nekaj sonca. Na zahodu pa bo občasno še rahlo deževalo. V nedeljo se bo novo ciklonsko območje pomikalo iz severnega dela Atlantika proti Sredozemlju. V ponedeljek se bodo padavine na zahodu in jugu spet nekoliko okrepile in se proti večeru lahko razširile tudi nad osrednji del Slovenije. Po skupinskem izračunu evropskega modela bo tudi v torek še nestabilno z občasnim dežjem," so še zapisali. 

Začetek marca podoben

V začetku marca bistvene spremembe še ne bo, nad vzhodno polovico Evrope in zahodno Rusijo bo obsežno območje visokega zračnega pritiska, nad zahodno Evropo pa bo ciklonsko območje, ki se bo spuščalo večinoma proti zahodnemu delu Sredozemlja in občasno vplivalo na vreme pri nas, ugotavljajo pri Ciklon.si in dodajajo: "Še naprej bo razmeroma toplo."

Kako bo z vremenom do konca tedna?

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, na vzhodu bodo tudi sončna obdobja, na zahodu bo občasno deževalo, krepil se bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C.

V petek bo oblačno in deževno, največ dežja bo padlo na zahodu, na vzhodu bo do popoldneva padavin malo. Ob močnejših padavinah bo v Zgornjesavski dolini snežilo. Pihal bo južni do jugovzhodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 3 °C, drugod med 8 °C in 13 °C. Vremenoslovci portala Neurje.si pa dodajajo, da bo v visokogorju močno snežilo – v tem poslabšanju lahko pade tudi preko meter novozapadlega snega. Več o tem smo pisali tukaj.

rahlo sneženje snežinke vreme | Avtor: Profimedia Profimedia
V soboto bo sprva oblačno z dežjem, zjutraj bo dež ponehal. Ponekod se bo delno zjasnilo. Čez dan in popoldne se bodo zlasti na zahodu občasno rahlo deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 4 °C, drugod med 10 °C in 15 °C.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo rahlo deževalo, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 5, drugod med 8 °C in 13 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, v zahodni in južni Sloveniji bo občasno deževalo, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo na severozahodu okoli 5 °C, drugod med 10 °C in 15 °C, zaključujejo pri Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.