Slovenija
40719 ogledov

Vreme: Sneg ponekod do nižin in pošteno nas bo prepihalo

dež veter naliv Profimedia
Po vremensko mirni sredini tedna, bo vreme od četrtka naprej postalo zelo razgibano.

Če bo danes popoldne povečini še sončno, se bo zvečer povsod po Sloveniji pooblačilo, jutri bo večinoma oblačno, v zahodnih krajih bo začelo deževati. Zapihal bo jugozahodnik, ki prinaša večjo spremembo vremena. "Najmočnejši bo na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bodo najmočnejši sunki po nižinah lahko dosegali hitrost med 50 in 70 km/h, v hribovitem svetu pa tudi okoli 90 km/h, napovedujejo na Agenciji za okolje Republike Slovenije (Arso).

"Od četrtka naprej bo staro celino pošteno "prepihalo". Sprva bo zaradi plitvega ciklona na udaru britansko otočje, nato pa bo južni do jugozahodni veter zajel praktično celotni del Evrope,"  dodajajo vremenoslovci portala Neurje.si.

V noči na petek se bo dež okrepil in postopno zajel vso državo. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo pihal okrepljen južni veter. Padavine bodo najmočnejše na SZ države. Meja sneženja bo povečini nad okoli 1500 m nad morjem, v zaprtih alpskih dolinah pa tudi niže.

V visokogorju tudi do meter snega

Napovedano poslabšanje vremena bo največ padavin prineslo zahodnemu delu države, zaradi orografskih pregrad ter dvigovanja vlažnih zračnih mas Alpsko-dinarski pregradi. Do sobotnega popoldneva lahko tako pade preko 200 litrov dežja na kvadratni meter. "Take količine padavin so v Posočju in drugod vajeni, zato kakih večjih težav ali posebnosti ne pričakujemo," še dodajajo na portalu Neurje.si. Meja sneženja se bo znižala do okoli 1000-1100 m nadmorske višine oziroma do nekaterih alpskih dolin. V visokogorju bo močno snežilo – v tem poslabšanju lahko pade tudi preko meter novozapadlega snega.

V soboto se bo umirilo

Zaradi okrepljenega juga bo visoka tudi gladina morja. Morje bo v petek zvečer prestopilo obalno črto v višini med 20 in 30 cm. Vremenska situacija se bo umirila v noči na soboto, ko bodo padavine oslabele in marsikje tudi ponehale. Tudi veter se bo polegel, napoveduje Arso. V soboto in v nedeljo bo nato deloma jasno s spremenljivo oblačnostjo, tu in tam bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Popoldanska temperatura bo večinoma še vedno nad 10 °C.

Do konca meseca nestanovitno, s pogostimi padavinami

Vremenoslovci Neurje.si še dodajajo, da lahko v zadnji dekadi februarja pričakujemo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, ki bodo zaradi lege bolj tipične za zahodni del države. "Naše kraje bo prešlo več vremenskih motenj, daljše obdobje sončnega in lepega vremena pa bo tako zamenjalo obdobje oblačnega vremena (vmes bo tudi nekaj sončnih žarkov) - govora je o dnevih do konca meseca. Zaradi poglobljenega ciklona bo nastal tako imenovani "blok" med skrajnim vzhodnim in zahodnim delom Evrope, kjer bo območje visokega zračnega pritiska, le ta pa bo vztrajal predvidoma do konca februarja. Temperature bodo blizu dolgoletnega povprečja."

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 1
  • Facja 16:26 21.februar 2024.

    Ma ne bo me napihalo. Kupil sem dodatno kilo kave in bom notri kofetal. Ne bojim se jaz Gregorčiča, Markoška in Tanje Cegnar!