Slovenija
1401 ogledov

Redko videno: poseben sprehod po drobovju kultnega objekta!

Stadion NK Rudar Trbovlje razstava Igra postaja zelo napeta in živahna ZMT Elementi razstave Igra postaja zelo napeta in živahna v tunelu trboveljskega stadiona.
V medijsko manj izpostavljenem klubu so na ogled postavili zanimivo stvaritev, v kateri sta združena kultura in šport.

V Sloveniji deluje več kot 300 nogometnih klubov. Okrog 240 jih ima moško člansko ekipo, večina teh nastopa na regionalnem ali medobčinskem nivoju tekmovanja. Pod okrilje državne Nogometne zveze Slovenije (NZS) namreč spadajo le Prva liga Telemach, 2. SNL, 3. SNL - vzhod in 3. SNL - zahod. V teh ligah skupno nastopa 54 klubov, vsi ostali se udejstvujejo v četrtem, petem ali šestem rangu tekmovanja.

Eden teh je Rudar Trbovlje, ki s člansko ekipo nastopa v Regionalni ljubljanski ligi. Zeleno-črni "knapi" so nekoč krojili vrh slovenskega nogometa, po osamosvojitvi pa se klub ni profesionaliziral in začel drseti po ligaški piramidi.

V svojih zlatih časih sredi sedemdesetih let 20. stoletja je Rudar trikrat postal slovenski prvak. Štirikrat se je prebil v finale Pokala Slovenije in ga enkrat osvojil, je tudi edini osvajalec Zimskega pokala NZS, izpeljanega kmalu po drugi svetovni vojni. Iz kolektiva je izšlo veliko odličnih nogometašev in reprezentantov. Tudi vzhajajoči zvezdnik slovenskega nogometa Benjamin Šeško se je nekaj mesecev kalil v kadetski ekipi Rudarja.

Lani so v Trbovljah obeležili sto let organiziranega igranja nogometa. V ta namen je klub v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje (ZMT), Filatelističnim društvom Trbovlje ter trboveljsko občino in njenim zavodom za šport pripravil več projektov.

Izdan je bil knjižni zbornik o trboveljskem nogometnem stoletju, ki ga je pred drugo svetovno vojno krojilo kar šest različnih klubov. Nekateri so, potem ko je nosilec panoge postal Rudar, delovali tudi v desetletjih po drugi svetovni vojni. Poleg zbornika, ki je popisal zgodovino, je nastalo še več drugih obeležij. Pošta Slovenije je izdala spominski poštni žig in spominsko znamko z motivom stoletnice, v Delavskem domu Trbovlje je bila organizirana slavnostna akademija.

Tekmovalni del proslave je bil izpolnjen s prijateljsko tekmo med članskima ekipama Rudarja in ljubljanske Olimpije ter revijalnim srečanjem med večgeneracijsko zasedbo Rudarja in moštvom nogometašev, ki so Slovenijo zastopali na mundialu 2010 v JAR.

Poleg naštetega je bila v ZMT več mesecev na ogled razstava z naslovom Igra postaja zelo napeta in živahna, ki so si jo ogledali tudi nekateri oddelki trboveljskih osnovnih šol. Njen avtor je kustos Žiga Blaj, kot sodelavec mu je pomagal David Buovski, za enotno oblikovanje z ostalimi projekti je poskrbela Nika Bradač. Postavitev je pritegnila precej pozornosti.

Umetnost, znanost, šport

Stadion NK Rudar Trbovlje razstava Igra postaja zelo napeta in živahna | Avtor: ZMT ZMT

Omenjena razstava je, nekaj mesecev po njenem umiku iz muzejskih prostorov, dobila novo življenje. Na pobudo novega klubskega vodstva pod taktirko predsednika Denisa Bolteta je bil namreč del postavitve, točneje informativni panoji, postavljeni v drobovje Stadiona Rudar. Zgodovinski utrinki so razporejeni na hodniku pod glavno tribuno, ki od slačilnic vodi k izhodu na zelenico. 

Stadion NK Rudar Trbovlje razstava Igra postaja zelo napeta in živahna | Avtor: ZMT ZMT

Nogometaši in nogometašice lahko tako pred treningi in tekmami začutijo pridih ponosne preteklosti in v edinstvenem sožitju kulture in športa spoznajo športno in družbeno preteklost svojega mesta.

Za rekord poskrbeli Gvinejci

Stadion Rudar je bil z udarniškimi delovnimi akcijami in prostovoljnimi prispevki občanov zgrajen v obdobju 1960-61. Ponaša se z eno najstarejših še stoječih pokritih tribun na območju bivše Jugoslavije. Na glavni tribuni premore 989 sedišč, še nekaj sto gledalcev se lahko namesti na stranski kamniti tribuni. Nekoč je imel tribuno tudi za severnim golom, a so jo "vzeli" novejši gospodarski in stanovanjski objekti.

Rekorden obisk na stadionu se je zgodil 14. septembra 1961, ko se je na prijateljski tekmi z Rudarjem pomerila reprezentanca Gvineje, srečanje si je ogledalo okrog 4000 navijačev. Tekma se je končala z neodločenim izidom (4:4).

NK Rudar Trbovlje ima poleg članske in veteranske ekipe v sezoni 2023/24 devet tekmovalnih mlajših selekcij (U19, U17, U15, U13, U12, U11, U10, U9, U8), v katerih skupno trenira in igra skoraj dvesto otrok. V Trbovljah v zadnjih letih deluje tudi dekliški nogometni klub DNK Trbovlje, ki prav tako domuje na edinem trboveljskem nogometnem igrišču.

zasavski derbi Rudar Trbovlje NK Zagorje | Avtor: NK Rudar Trbovlje Pogled na glavno tribuno trboveljskega stadiona med zasavskim derbijem. NK Rudar Trbovlje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.