Šport
454 ogledov

Stoletje v štirih dneh: stara mama, slaščice in Rudar!

igrišče SK Amater 1934 Arhiv NK Rudar Trbovlje Igrišče SK Amater leta 1934.
V največjem zasavskem mestu ta teden obeležujejo sto let organiziranega nogometa.

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo danes ob 100. obletnici organiziranega nogometa v Trbovljah ob 18. uri odprli razstavo Igra postaja zelo napeta in živahna, ki bo na ogled do decembra. Kot je za STA povedal kustos razstave Žiga Blaj, bodo pestro športno preteklost, zaznamovano s številnimi že davno ugaslimi klubi, obeležili na več načinov.

V Delavskem domu Trbovlje ob 19. uri slavnostna akademija NK Rudar Trbovlje. Z nagovori visokih gostov, glasbenim programom in zgodovinskimi odlomki bodo predstavili zanimivo preteklost trboveljskega nogometa z urbanimi legendami in velikimi uspehi nogometnega kluba (NK) Rudar v 60. in 70. letih 20. stoletja.

V soboto bo na Stadionu Rudar v Trbovljah potekalo več revijalnih tekem. Najprej se bosta selekciji NK Rudar Trbovlje U13 in U15 pomerili proti istoimenskemu klubu iz Velenja. Ob 17. uri se bo trboveljsko člansko moštvo udarilo z ljubljansko Olimpijo, kar bo za zmaje prva preizkušnja v novi sezoni. Ob 19. uri bo medgeneracijska ekipa legend Rudarja igrala proti članom slovenske reprezentance, ki so se leta 2010 uvrstili na svetovno prvenstvo v Južni Afriki.

Ob stoletnici so bili izdani: knjižna publikacija (zbornik), spominska znamka in spominski poštni žig.

stoletnica NK Rudar Trbovlje razglednica znamka žig | Avtor: ZMT ZMT

Leta 1922 je bil v Trbovljah ustanovljen prvi delavski nogometni klub - SK Zora. Slednja, čeprav zgolj eden od mnogih trboveljskih nogometnih kolektivov, velja za predhodnico današnjega kluba.

Po letu 1945 se je trboveljska športna moč strnila v vrstah NK Rudar Trbovlje. Ta je do slovenske osamosvojitve igral pomembno vlogo na Slovenskem in tudi na medrepubliški ravni. Ponaša se s tremi naslovi slovenskega republiškega prvaka, s pokalom Slovenije. Po letu 1945 se je trboveljska športna moč strnila v vrstah NK Rudar Trbovlje.

Med številnimi naslovi slovenskega prvaka v mladinski in kadetski konkurenci velja po mnenju kluba izpostaviti še naslov jugoslovanskega mladinskega podprvaka.

Iz vrst Rudarja so prišli odlični nogometaši in slovenski reprezentanti. Enci Kos, Robert Šušter, Leopold OpresnikJože Zagorc, Peter Ameršek, Vili Ameršek, Miloš Breznikar, Klemen Lavrič in Mišo Brečko so le nekateri izmed tistih, ki so s ponosom nosili zeleno-črni dres.

Ena prvih povojnih legend Rudarja je Leopold Opresnik. O njem je v publikaciji 30 let športa v Trbovljah iz leta 1952 zapisano: "Rad je slaščice, rad ima staro mamo in sadovnjak, pravi pa, če bi mu vse to ponudila Crvena zvezda, bi ne prestopil."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice