Šport
129 ogledov

V revirjih slavijo "proletarci"

Brečko Nikolić Zagorje Rudar Trbovlje zasavski derbi Anže Petkovšek
Na zasavskem derbiju je Zagorje visoko premagalo trboveljski Rudar (5:1) in nadaljevalo niz domačih zmag na lokalnih obračunih

Še sedmi zaporedni zasavski derbi je pripadel domači ekipi, tokrat so se veselili nogometaši Zagorja (5:1), ki so Rudarju z obrestmi vrnili za jesenski poraz v Trbovljah (1:0). Rezultat je morda malce previsok, da bi bil odraz realnega stanja na igrišču, a "proletarci" so pokazali, da so trenutno kakovostnejša, predvsem pa izkušenejša ekipa in tekmo so kljub rezultatski negotovosti na začetku drugega polčasa mirno pripeljali h koncu. 

Rudar, ki je tekmo začel s tremi mladinci v prvi postavi (na klopi so bili še štirje), bi kaj lahko povedel v 11. minuti, ko je Rok Drnovšek lepo našel vtekajočega Denisa Žiberta, slednjemu pa izvrstno priložnost ubranil Miha Gracar. Zagorjani so sčasoma prevzeli pobudo in zabili že iz svoje prve prave priložnosti, akcijo po desni je efektno zaključil Branimir Đokić

Domačini so bili sredi prvega dela boljši v polju in pobudo so kronali v 30. minuti, resda tudi s pomočjo gostov. Po predložku Nika Vodeba z desne je obramba Rudarja reagirala slabo in Amar Kulašević je dosegel avtogol, čeprav smo mu ga pripisali s težkim srcem, saj se je žoga od njega nesrečno odbila v mrežo. Rudar se ni predal in v 41. minuti prišel do znižanja, ko je enajstmetrovko izsilil Antonio Jurić, z bele točke je bil zanesljiv Damir Memišević.

Vozelj dvakrat za mirno končnico

V prvi polovici drugega polčasa se ni dogajalo veliko, spremljali smo precej enakovredno igro. Zagorje je žogo skušalo več držati v svoji posesti, Rudar pa je poskušal s hitrimi prehodi v napad. Odločitev o zmagovalcu je padla v razmaku treh minut.

V 66. minuti je gostujoči vratar Klemen Radič podrl Đokića v kazenskem prostoru, zanesljiv izvajalec je bil domači kapetan Nejc Vozelj. Slednji je vajo ponovil že praktično v naslednji akciji, ko je prekršek nad Rokom Upljem storil Gal Novak

Voljni moment pri gostih je po visokem zaostanku precej padel, domači pa so mirno nadzirali dogajanje in v 90. minuti postavili piko na i. Po kotu Denisa Nikolića je najvišje skočil Vozelj in podaljšal žogo do Đokića, ta pa je s strelom v bližnji kot postavil končni izid.

Nadaljevanje tradicije

Zadnjih sedem prvenstvenih zasavskih derbijev se je končalo z zmago domačinov. Rudar je v lanski sezoni v Trbovljah, tako kot v letošnji, slavil z 1:0, v predlanski sezoni pa z 2:1. Zagorje je lani doma zmagalo s 3:0, predlani z 2:0, z enakim izidom so rivale ugnali tudi leta 2011, a takrat v Regionalni ligi. Zadnjo gostujočo zmago na derbijih so zabeležili Zagorjani, leta 2010 so v Trbovljah slavili z rekordnih 1:7.

Kratka zgodovina derbijev

Gre za enega najstarejših slovenskih lokalnih derbijev. V Trbovljah se nogomet neprekinjeno igra od leta 1922 (dijaški Sportni klub Trbovlje je zaživel že leto prej), v Zagorju pa od leta 1926. Zagorski klub Jupiter je bil sicer ustanovljen že 18. junija 1923, toda živel je le dobro leto, preden ga je tedanja oblast v Kraljevini Jugoslaviji razpustila iz političnih razlogov (člani kluba naj bi propagirali komunizem). Zasavski mesti je v preteklosti ločila tudi deželna meja med Štajersko in Kranjsko

Do devetdesetih let je bil precej uspešnejši Rudar, ki je nastopal tudi v medrepubliški jugoslovanski ligi. Po osamosvojitvi Slovenije je primat prevzelo Zagorje, ki je uspešnejše tudi na zadnjih medsebojnih tekmah. Moštvi sta se od leta 1991 srečali v prvem, drugem, tretjem in četrtem rangu tekmovanja, zadnji prvoligaški derbi je bil odigran leta 1992. Vse to, skupaj s specifičnim revirskim okoljem, ustvarja eno lepših zgodb slovenskega nogometa, polno pristnih navijaških čustev.

3. SNL - center, 25. kolo:

Zagorje - Rudar Trbovlje 5:1 (2:1)
Đokić 16., 90., Kulašević 30./ag, Vozelj 66./11m, 68./11m; Memišević 41./11m

Ilirija - Zarica Kranj 2:1 (2:1)
Kočevje - Komenda 2:1 (1:0)
Britof - Bled Hirter 0:2 (0:1)
Sava Kranj - Kalcer Radomlje B 4:2 (4:0)
Jezero Medvode - Kolpa 5:0 (2:0)
Šobec Lesce - Ivančna Gorica 1:1 (1:1)

LESTVICA:
1. Zarica Kranj 60 točk
2. Ilirija 53
3. Ivančna Gorica 52
4. Zagorje 50
5. Sava Kranj 36
6. Kalcer Radomlje B 36
7. Rudar Trbovlje 33
8. Bled Hirter 31
9. Jezero Medvode 29
10. Kolpa 27
11. Komenda 24
12. Šobec Lesce 21
13. Kočevje 19
14. Britof 18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice