Šport > Nogomet
156 ogledov

Ko Arsenal, Borussia Dortmund in Barcelona ostanejo v senci

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi Saša Despot
V soboto popoldne se bo čas za zasavske nogometne navdušence ustavil, spet je na sporedu derbi med Zagorjem in trboveljskim Rudarjem.

V soboto bomo videli finale angleškega FA (Arsenal - Aston Villa), španskega kraljevega (Barcelona - Athletic Bilbao) in nemškega DFB pokala (Borussia Dortmund - Wolfsburg), toda v Zasavju bo vse omenjene dogodke zasenčil lokalni derbi.

Srečanje med Zagorjem in Rudarjem je na papirju morda le še en tretjeligaški obračun v 3.SNL - center, a ne gre za navadno tekmo. V Zasavju se, ne glede na dejstvo, da sta oba kluba daleč od najboljših časov, derbiju posveča precej pozornosti. Gre namreč za zgodovinsko rivalstvo, ki presega športne okvirje in v Zasavju vedo, da ni slajše zmage od tiste, ki je dosežena proti najbližjim sosedom.

Zagorje je v letošnji sezoni v boljšem položaju. "Proletarci" so četrti na prvenstveni lestvici s 47 točkami, teoretično bi se še vedno lahko prebili na drugo. Rudar je sedmi in ima 33 točk, še vedno bi se lahko prebil na petega. 

Zagorje stavi na izkušnje, Rudar na mladost

Zagorjani so torej v vlogi favorita, čeprav so jeseni v Trbovljah minimalno klonili (1:0). V primerjavi z jesenskim delom ne morejo več računati na napadalca Nebojšo Karamarkovića, ki je odšel na Hrvaško, zaradi poškodbe pa bo tokrat manjkal prvi strelec moštva Anže Krajnc.

Pri Rudarju težav s poškodbami in kartoni nimajo, toda v primerjavi z jesenskim derbijem so izgubili veliko igralcev: odšli so Marko Sotenšek, Amel Mrvoljak, Jure Laznik, Žiga Laznik, Jan Holešek, Dejan Cvjetić in strelec odločilnega gola na zadnjem derbiju Davor Rižner. Omenjene so nadomestili večinoma z igralci iz mladinskih vrst, ki pa dostojno zastopajo trboveljske barve.  

"Res imamo mlado ekipo, ki pa zna igrati nogomet. Lahko rečem, da se v Trbovljah spet oblikuje mlada perspektivna ekipa, ki bi čez nekaj časa lahko naredila korak naprej. Zagorjani so resda bolj izkušena ekipa, imajo nekaj fantov, ki so igrali v Prvi in Drugi ligi. Pričakujem odlično vzdušje in pravi derbi," je dejal trener Rudarja Bahrija Hadžić, sicer nekdanji trener in igralec Zagorja, ki bo lahko računal na podporo več sto Trboveljčanov, ki se bodo odpravili "čez hrib".

V zagorskem taboru, kjer je vajeti pred nekaj koli prevzel Anton Kurež, so pred obiskom Rudarja zelo optimistični. "Izkušnje so na naši strani, tudi individualna kakovost. V zadnjem obdobju igramo res dobro in če bomo to ponovili proti Rudarju, me za rezultat ne skrbi. A to je derbi, ljudi bo veliko, pritisk večji kot ponavadi in moramo biti previdni," je dejal Kurež.

Na zadnjih šestih tekmah tip 1

Srečanje se bo v soboto na Mestnem stadionu v Zagorju začelo ob 16. uri. Že prej, ob 12.30, bodo gledalci lahko spremljali revialno tekmo, na kateri bodo ob veteranih Zagorja in Rudarja nastopili znani slovenski glasbeniki.

Zadnjih šest prvenstvenih zasavskih derbijev se je končalo z zmago domačinov. Rudar je v lanski sezoni v Trbovljah, tako kot v letošnji, slavil z 1:0, v predlanski sezoni pa z 2:1. Zagorje je lani doma zmagalo s 3:0, predlani z 2:0, z enakim izidom so rivale ugnali tudi leta 2011, a takrat v Regionalni ligi. Zadnjo gostujočo zmago na derbijih so zabeležili Zagorjani, leta 2010 so v Trbovljah slavili z rekordnih 1:7. 

Kratka zgodovina zasavskega derbija

Gre za enega najstarejših slovenskih lokalnih derbijev. V Trbovljah se nogomet neprekinjeno igra od leta 1922 (dijaški Sportni klub Trbovlje je zaživel že leto prej), v Zagorju pa od leta 1926. Zagorski klub Jupiter je bil sicer ustanovljen že 18. junija 1923, toda živel je le dobro leto, preden ga je tedanja oblast v Kraljevini Jugoslaviji razpustila iz političnih razlogov (člani kluba naj bi propagirali komunizem).

Zasavski mesti je v preteklosti ločila tudi deželna meja med Štajersko in Kranjsko. Do devetdesetih let je bil precej uspešnejši Rudar, ki je nastopal tudi v medrepubliški jugoslovanski ligi. Po osamosvojitvi Slovenije je primat prevzelo Zagorje, ki je uspešnejše tudi na zadnjih medsebojnih tekmah. Moštvi sta se od leta 1991 srečali v prvem, drugem in tretjem rangu tekmovanja, zadnji prvoligaški derbi je bil odigran leta 1992. Vse to, skupaj s specifičnim revirskim okoljem, ustvarja eno lepših zgodb slovenskega nogometa, polno pristnih navijaških čustev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice