Šport > Nogomet
206 ogledov

Za zasavski ponos: najslajša je zmaga nad sosedom

rudar trbovlje zagorje DaB
V soboto popoldne bo za velik del Zasavja čas spet obstal: ponovno je namreč na sporedu nogometni spopad med trboveljskim Rudarjem in Zagorjem. Trboveljčani so pred dnevi zamenjali trenerja, medtem ko imajo Zagorjani veliko težav zaradi poškodb in kartonov.
"To je zame drugi največji derbi v Sloveniji, takoj za tekmo Maribor - Olimpija. Morda je za kakšnega Prekmurca večji derbi med Nafto in Muro, zame ne. Zame je pomembno, kaj derbi pomeni za igralce. V derbijih vsak nogometaš sprejema še več informacij in impulzov, kot na običajni tekmi. Toda igralci morajo biti osredotočeni le na igro. Če niso, potem ne znajo odreagirati v situaciji, ki se jim v trenutku pojavi na igrišču. Ker je vseh informacij iz okolja več kot ponavadi, je treba hitro razbrati, kaj je treba storiti. V strogem nogometnem smislu se derbi le po tem razlikuje od običajne tekme," je pred spomladanskim zasavskim derbijem povedal Rajko Jeršin, ki je šele pred nekaj dnevi sedel na klop trboveljskega Rudarja
 
"Sem 'Trbouc' (Trboveljčan, op. a.) in to bom ostal do konca življenja, ne glede na to, kje vse sem in bom delal po Sloveniji. Verjamem v zmago Rudarja. Če jaz ne bom verjel, tudi igralci ne bodo. Gremo na zmago," je namene jasno razkril izkušeni trener, ki je svojo nogometno pot začel prav v Trbovljah, sedel pa je tudi že na klopi ljubljaskega Factorja, Kamnika in Radomelj. Med drugim je bdel tudi nad razvojem dolgoletnega slovenskega reprezentanta Miša Brečka, ki je že večkrat dejal, da se je od Jeršina veliko naučil.
 

In kakšno je trenerjevo mnenje o ekipi, s katero je pretekli konec tedna debitiral z domačim remijem proti ekipi Brd (0:0)? "Vsaka ekipa mora imeti osnovni red. In na osnovi tega potem gradiš naprej. Gre za člansko ekipo, vsi fantje imajo za seboj minimalno od osem do deset let trenažnega procesa - oni znajo igrati nogomet. Treba jih je vkomponirati, jih držati skupaj, da v moštvu ne bo razprtij, podporo občinstva bomo imeli in rezultat bo tu. Ne vidim razlogov, zakaj kot ekipa ne bi mogli biti uspešni."

"Videla se je ihta in zagnanost"

Razlog za prekinitev sodelovanja z bivšim trenerjem Milošem Breznikarjem je bil slab uvod Rudarja v spomladanski del sezone. Trboveljčani so prve štiri tekme izgubili, premierno točko pa vknjižili šele v prejšnjem kolu. Potem, ko je bila ekipa po polovici prvenstva še povsem v igri za napredovanje v 2. SNL, pa je Rudarjeva usoda sedaj v zlati sredini.

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB
"Nisem opazil, da je ekipa (zaradi slabih izidov, op. a.) manj samozavestna. Ob tem bi izrabil priložnost, da se zahvalim bivšemu trenerju Milošu Breznikarju - mojemu prijatelju, soigralcu iz otroških let - za 25 točk, to so njegove točke, to je njegovo delo. Na tekmi z Brdi nisem opazil, da je kaj narobe. To je bila prava igra Rudarja, zaradi katere sem tudi prišel v Trbovlje. Vem, da je tukaj nogomet doma. Na prejšnji tekmi so fantje, predvsem v drugem polčasu, prikazali pravo Rudarjevo igro. Videla se je tista ihta in zagnanost, ki so jo vlagali v dvoboj. Res se ni videlo, da je ekipa v slabem momentu," Jeršin iz situacije ni želel delati prevelike drame.

Med zasavskima tekmecema ni skrivnosti, tako da je priprava na tekmeca specifična. "Veste, kako je: če bom preveč razmišljal o Zagorju, bom premalo osredotočen na našo igro. Fantom nočem deliti preveč informacij o Zagorju, ob tem pa pozabiti na to, kar moramo na igrišču delati mi. Osredotočen bom na naše igralce, na našo igro. Mene osebno nasprotnik niti ne zanima, pa tudi igralcem ne bom preveč govoril o tekmecih. Ne bom govoril: 'pazite na tega ali onega'. Mi bomo imeli svoj koncept igre in če bomo to uspeli ponavljati vseh devetdeset minut, potem bomo na koncu zadovoljni," je svojo napoved pred sobotnim srečanjem zaključil Jeršin.

Diplomiranec: "Ta tekma je posebna"

V primerjavi z jesenskim delom sezone, ko so Zagorjani doma gladko slavili (3:0), bodo Trboveljčani tokrat močnejši za visokega branilca Amela Mrvoljaka, ki je pred kratkim diplomiral na Fakulteti za upravo. "Kljub slabemu startu v spomladanski del prvenstva smo optimistični. Igramo na domačem stadionu, pred domačim občinstvom, tudi na treningih vse teče tako, kot je treba. Tekma z Zagorjem je posebna in seveda bomo storili vse, da bi zmagali," je dejal strelec enega od dveh zadetkov ob zadnji zmagi Rudarja nad Zagorjem (jesen 2012; 2:1). 

"Težje je kreniti v tekmo, ko si v seriji slabih rezultatov. Toda na zadnji tekmi smo pokazali, da lahko odigramo dobro. Pokazali smo, da lahko odigramo brez prejetega gola. Lahko smo še boljši: sam sem se šele pred kratkim popolnoma vrnil v trenažni proces, tudi Armin Ibrahimović je dobil novo vlogo v obrambi, tako da še nismo povsem uigrani. A seveda bomo tudi na tekmi z Zagorjem poskušali mrežo ohraniti nedotaknjeno. Težko pojasnim, kaj je šlo narobe na prvih spomladanskih tekmah, saj jeseni nisem igral. V igri pridemo do nasprotnikovih vrat, vendar vedno nam nekaj zmanjka. Vedno je kakšna poteza preveč, kakšna finta preveč. Včasih je treba proti golu udariti tudi z razdalje," je nekaj problemov, s katerimi se soočajo zeleno-črni, opisal Mrvoljak.
 

"Glavni problem, kot vedno, v glavi"

Eden ključnih členov ekipe Rudarja je Marko Sotenšek, ki je še malce bolje orisal težave knapov v zadnjih tednih. "Gotovo se pozna, da nas je pozimi zapustilo nekaj igralcev: Peter Klančar, Mirsad Fazlič, Aleš Medved. Tudi Jan Holešek tokrat ne bo igral zaradi kartonov. Trenirati smo začeli malce kasneje kot ponavadi, tudi to vpliva na naše predstave. A kot vedno v športu je naš glavni problem v glavi. Uvodni spomladanski poraz s Tolminom nas je potolkel in nismo znali pravilno odreagirati. V naslednjih treh tekmah smo prejemali zadetke prepoceni, po 'smešnih' zadetkih pa se nismo zmogli vrniti, temveč smo popustili in te tekme do konca odigrali brez pravega karakterja."
 
Sotenšek je v preteklosti že nosil tudi dres sosedov, tako da večne rivale seveda pozna še bolj podrobno. "Pričakujem trdo tekmo. Seveda je vedno veliko odvisno od dnevne forme, a odločala bo želja. Ni pomembno, kdo igra in kdo ne, odločalo bo to, kdo bo pokazal več želje po zmagi. Mislim, da nobena ekipa ne bo zmagala z veliko razliko. Prepričan sem, da ne bomo izgubili na tak način, kot smo jeseni v Zagorju. Sedaj igramo doma. Upam, da bomo pokazali takšen karakter, kot smo ga prikazali proti ekipi Brd in da bomo v obrambi odigrali tako, kot moramo. V napadu bomo pač storili, kolikor bomo lahko," je svoja pričakovanja strnil ofenzivni vezist.
 
Tudi pod vodstvom novega trenerja bo Sotenšek najbrž eden nosilcev igre, tako kot pri Breznikarju. "O bivšem trenerju ne morem povedati nič slabega. Po takšnih igrah je ekipa nekaj potrebovala, to je šok terapija, takšne stvari se v nogometu dogajajo. Kot vedno z novim trenerjem pride nova energija, na treningih in v klubu smo spet disciplinirani in zavzeti. Vnesel je svež veter, v igri spet zavzeto izpolnjujemo svoje naloge in smo odgovorni. Vidi se, da gre za izkušenega trenerja, ki je že dolgo v tem poslu," je o spremembi na trenerskem stolčku povedal Sotenšek.
 

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Bantan za 3. v nizu z mladinci na klopi

Zagorjani so še vedno v igri za preboj v višji rang tekmovanja, so na tretjem mestu s 34 točkami, štirimi manj od vodilnega Tolmina in osmimi več od sedmouvrščenega Rudarja. Toda v Trbovlje tokrat prihajajo močno oslabljeni. "Smo močno zdesetkani. Na klopi bom verjetno imel le dva člana, ostala mesta bomo zapolnili z mladinsko ekipo. Imamo ogromno težav z manjkajočimi igralci, toda treba je pač igrati s tistimi, ki so na voljo," je smolo, ki je doletela njegovo moštvo, brez večjega dramatiziranja sprejel trener Zagorja Danilo Bantan, ki je do sedaj s klopi kot trener pospremil dva zasavska derbija in oba dobil (spomladi 2013 z 2:0, jeseni 2013 s 3:0), toda tokrat bo kot trener proletarcev prvič obiskal domovanje trboveljskih knapov.
 
"Tokratna tekma bo gotovo precej drugačna od jesenske. Igramo v gosteh, nismo kompletni, smo v rahli rezultatski krizi, poleg tega pa bomo igrali na umetni podlagi, na kateri se Rudar znajde precej bolje od nas. Mi smo pač vajeni treniranja in igranja na naravni travi. Tako da so pričakovanja precej nižja, kot na obeh predhodnih tekmah. Želimo si predvsem to, da bomo po tekmi lahko navijačem pogledali v oči. Tudi fantom sem rekel, da morajo igrati tako, da lahko po srečanju brez slabe vesti in obžalovanja stopijo pred mene in ostale v klubu," je precej previdno napoved podal nekdanji vratar, ki s svojo ekipo v letošnji sezoni še ni izgubil v gosteh (šest zmag, trije remiji). Zagorjani so vse štiri poraze presenetljivo doživeli na svojem Mestnem stadionu, kljub temu pa so le štiri točke od samega vrha.
 
Kako Bantan, katerega oče je bil pred leti tudi trener Zagorja, gleda na spremembo na trboveljski klopi? "Nekaj informacij o igri Rudarja pod novim trenerjem sem dobil. Sedaj na igrišču stojijo malce drugače. Rahlo sem bil presenečen, da so proti ekipi Brd ostali neporaženi, mi smo tam (v gosteh pri Brdih, op. a.) zmagali s pomočjo sreče. Sedaj so malce bolj organizirani v obrambi. A čestitati gre tudi bivšemu trenerju Breznikarju, ki je s to ekipo naredil dober rezultat v jesenskem delu. Vedno je neugodno igrati z ekipo, ki je pred kratkim zamenjala trenerja, takrat se poveča raven discipline in tudi motivacija je večja. Še enkrat bom poudaril: moramo igrati tako, da bomo po tekmi našim navijačem lahko pogledali v oči," je zaključil mladi trener, ki je na zadnji tekmi doma klonil proti ekipi Jezero Medvode (1:3), ob tem pa izgubil tudi Aleša Burjo zaradi poškodbe.
 

Brečko Nikolić Zagorje Rudar Trbovlje zasavski derbi | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po točke je treba tudi brez Đokića 

Zaradi natrganine v mečni mišici bo gotovo manjkal tudi motor zagorskega moštva, izkušeni vezist Branimir Đokić. "Đole" je spomladi odigral le eno tekmo (zmaga v Kamniku z 0:1), ekipa pa mora brez njega funkcionirati na drugačen način. Zaradi rumenih kartonov bosta manjkala Denis Bašić in Anže Gorišek, močno vprašljiv je tudi nastop Roka Uplja.
 

"V Trbovljah nam bo gotovo težje, kot nam je bilo jeseni v Zagorju. Rudar bo pred svojimi navijači gotovo bolj motiviran, kot je bil v Zagorju. Čeprav nam bo manjkalo veliko igralcev, se bomo potrudili po najboljših močeh, da našim zvestim navijačem Crazy Boysom, kot tudi ostalim Zagorjanom, ki jih bo gotovo veliko na tekmi, pripravimo nekaj veselja. Želimo pokazati, da lahko kljub slabim rezultatom, ki jih beležimo na domačem igrišču, še vedno osvajamo točke," je napovedal zagorski kapetan Nejc Vozelj, ki se veseli "selitve" nekaj sto someščanov na trboveljski stadion Rudar.

Tudi prekaljeni centralni branilec ne pozna razloga, zakaj fantje v rdečih dresih boljše rezultate dosegajo v gosteh. "Morda smo v gosteh malce bolj sproščeni in nam tako igra bolj steče. Doma igramo v nekakšnem krču. Na večini tekem smo prevladovali v polju, imeli pobudo, a tega nismo znali vnovčiti. Tudi v Kamniku, kjer smo minimalno slavili, smo trikrat zadeli okvir gola, ob tem pa je njihov vratar imel nekaj izjemnih obramb. Enostavno nam žoga noče v gol. Če je nekaj 'začarano', potem je 'začarano'. A treba je delati naprej, da se nam bo to nehalo dogajati. Težko bo tudi zaradi tega, ker velik del naše igre sloni na Đokiću, ki ga tokrat ponovno ne bo, spomladi je igral le eno tekmo. Tudi zaradi tega imamo težave, ko pridemo na 25, 30 metrov do gola. Ostali bomo morali prevzeti odgovornost," ne obupuje Vozelj, sicer zvesti navijač milanskega Interja. 

Predložek Sotenška, višina Rudarja

Tudi on se zaveda, da bodo Trboveljčani z novim trenerjem še nevarnejši. "Vsak nov trener prinese nove poglede in nove stvari. V Trbovljah so se po štirih porazih pač odločili za 'šok terapijo'. Spomladi so dosegli le en gol, prejeli so jih 13 in to se je pač zgodilo. Vseeno pa je treba pohvaliti bivšega trenerja Miloša Breznikarja, ki je ekipo zelo dobro vodil v jesenskem delu prvenstva in jih pripeljal pod vrh lestvice. Vsekakor se želijo vsi nogometaši novemu trenerju dokazati, vsi želijo igrati v prvi postavi. Gotovo bodo zaradi tega še precej bolj motivirani, kot bi bili drugače," je o trenutnem položaju pri Rudarju dejal dolgoletni član Zagorja, ki se je sam že večkrat srečal z zamenjavo trenerskega štaba.

"Posebej pozorni bomo morali biti ob prekinitvah. Vsi vemo, da ima Marko Sotenšek izreden predložek, Rudar pa je precej višja ekipa od nas. Ko smo nazadnje izgubili proti Trboveljčanom (jeseni 2012; 2:1) smo oba gola dobili po kotih," je ob koncu še opozoril branilec, ki je doma le nekaj metrov od zagorskega nogometnega objekta ob starem Športnem domu Proletarec, kar daje povsem drugačen pomen frazi "živeti s klubom". 

3. SNL (zahod), 19. kolo:

Sobota ob 17.00:
Rudar Trbovlje - Zagorje
Brda - Škou Ajdovščina
Sava Kranj - Ivančna Gorica
Jadran Dekani - Tabor Sežana
Izola - Zarica Kranj
Tolmin - Calcit Kamnik
Adria - Jezero Medvode

 
Komentarjev 1
  • astibo8020 13:29 25.april 2014.

    Zelo lep prispevek to je eden največjih derbijev v Sloveniji.