Šport > Nogomet
102 ogledov

Zasavje tokrat obarvano v rdeče

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi
1/75
Saša Despot Mestni stadion v Zagorju.
Zasavski derbi med Zagorjem in trboveljskim Rudarjem še enkrat več ni razočaral. Okrog 2000 gledalcev, lepa navijaška koreografija, gledalci vseh generacij in borbena nogometna predstava so obeležili ponovno snidenje dveh najboljših zasavskih klubov. Na koncu so bili srečnejši domači Zagorjani, ki so z zmago (2:0) sosedom vrnili za jesenski poraz. V galeriji vas čaka nekaj enkratnih prizorov iz enega najstarejših slovenskih derbijev.


Srečanje so malce bolj odločno začeli nogometaši Zagorja. Že v uvodnih sekundah je do strela z roba kazenskega prostora prišel Anže Krajnc, njegov močan poizkus pa je Aljaž Ivačič zanesljivo odbil. Po nekaj minutah je strejal še Mirsad Fazlić, trboveljski vratar je tokrat žogo ujel. 

Prvih petnajst minut je tako minilo v znamenju domačih, nato pa je tudi Rudar Trbovlje začel igrati bolj podjetno in z organiziranimi napadi prihajal pred gol rdečih. Toda konkretnega zaključka ni bilo, po dobrih dvajsetih minutah je domači vratar Miha Gracar s pravočasnim izletom iz gola preprečil strel Jana Bergerja. Slednji se je v priložnosti znašel po slabe pol ure igre, po gneči v kazenskem prostoru je prišel do udarca iz težkega položaja, poizkus iz neposredne bližine je Gracar odbil v kot.

Zagorjani so odgovorili nekaj minut kasneje. Po levi strani je prodiral Denis Nikolič, s poldiagonalno podajo lepo našel Krajnca na drugi strani, še pravočasno pa so nevarnost odklonili gostujoči nogometaši, na čelu z osrednjima branilcema Juretom Brečkom in Petrom Klančarjem. Na nasprotni strani igrišča je bilo spet vroče v 36. minuti. Rudar je imel na voljo prosti strel z desne, k žogi je pristopil kapetan Trboveljčanov Damir Memišević, njegov dobro odmerjen strel, ki je letel proti levemu zgornjemu kotu Gracarjevega gola, pa je domači vratar z izjemno parado odbil.

Do konca polčasa so imeli gostje žogo več v svoji posesti, toda Zagorjani so z nekaj dobrimi prehodi v napad uspeli ogroziti Ivačiča. Tako je strel Aleša Burje zletel čez gol, lep prodor in oster predložek Fazlića pred gol Rudarja pa ni obrodil sadov. Trboveljčan v dresu Zagorja je do konca polčasa še dvakrat imel na voljo prosti strel, obakrat pa je zadel živi zid. Na drugi strani je pred koncem prvega dela s prostega strela nevarno podajo pred gol poslal Nebojša Karamarković, pred vrati je skočil Vukašin Ristić, njegov poizkus z glavo je Gracar odbil.

V drugem polčasu prevlada Zagorjanov

Drugi polčas je bil precej bolj v znamenju Zagorjanov, Trboveljčani so bili kljub dokaj veliki posesti žoge manj nevarni, domači napadalci pa so povzročali težave gostujoči enajsterici.

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Fazlić je v 47. minuti sprožil mimo gola, štiri minute kasneje se je protinapad domačih končal z novo obrambo Ivačiča. V 53. minuti je Fazlić poslal visoko podajo pred vrata, Tomaž Nahtigal pa je z glavo meril čez gol ljubljanskega vratarja v golu Rudarja. Po nekaj minutah je bilo spet vroče v kazenskem prostoru zeleno-črnih, ko je po kotu v gneči do strela prišel Nejc Vozelj, Trboveljčani pa so v zadnjem trenutku blokirali, tako kot še en poizkus iz gneče, ki je sledil.

V 59. minuti je nekaj več napadalnih ambicij pokazal tudi Rudar, prodor Karamarkovića po levi strani in njegov posledičen strel v daljši kot pa je bil lahek plen za dobro postavljenega Gracarja. Na drugi strani je močan predložek pred vrata z desne strani poslal Anej Kurež, pred vrati pa ni bilo domačega napadalca, ki bi žogo pospravil v mrežo.

Zato pa je Mestni stadion v Zagorju eksplodiral le minuto kasneje. Po novi gneči v kazenskem prostoru gostov in vsestranskem prerivanju je glavni sodnik Dragoslav Perić pokazal na belo točko zaradi prekrška nad Krajncem. Ostri ugovori Trboveljčanov niso zalegli, zanesljiv izvajalec pa je bil Vozelj, ki je žogo poslal v desni, Ivačiča pa v levi kot. Zadetek je razumljivo razburkal strasti, tako na tribuni, kot na igrišču in v naslednjih minutah smo videli nekaj ostrih štartov, a tekma je vseeno ostala v zelo športnih okvirjih, za kar gre pohvala obema ekipama.

Rezervist Prašnikar potrdil zmago

V trenutkih po golu smo spremljali malce bolj raztrgano igro. Gostje so vse bolj poizkušali na silo priti do izenačenja, domači pa so dobro zaprli dostope do svojega gola. V 83. minuti pa je bila tekma odločena. Po kotu za Zagorje je žoga malce srečno prišla do rezervista Jake Prašnikarja, slednji pa je iz neposredne bližine okroglo usnje porinil v mrežo za podvojitev vodstva in ekstazo domače navijaške skupine Crazy boys.

V igralnem smislu Trboveljčani niso več našli odgovora, dolgo žoge pa so bile plen domače obrambe. Edini primer, v katerem je malce zadišalo po zadetku priključka, se je zgodil v 90. minuti, ko po kotu Rudarja Gracar ni prišel do žoge, a gostje niso uspeli priti do strela. Povsem ob koncu je zapretil še domači kapetan Branimir Đokić, njegov prodor po levi se je končal z ostro podajo v sredino, ki pa ni ogrozila Ivačića.

Po nekaj minutah sodnikovega dodatka je sodnik Perić zapiskal konec zasavskega derbija in slavje domačih navijačev se je lahko začelo, medtem ko so imeli Trboveljčani malce zagrenjen občinski praznik. Zagorjani so se sosedom uspeli maščevati za poraz v jesenskem delu prvenstva (2:1). 

Izjave trenerjev in igralcev po derbiju:

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Odločilo je to, da smo bili na Rudarja dobro pripravljeni in smo do konca tekme ohranili mirno glavo. Tudi danes, tako kot v preteklih tekmah, nismo dobro začeli, a smo se v nadaljevanju pobrali. Zavedali smo se, da Rudar zna igrati nogomet, imajo dobro mladinsko šolo in šolane igralce. Ker največ trenirajo na umetni travi, jim gre dobro igra na malem prostoru. Pričakovali smo težko tekmo, kar je tudi bila. Sam zase vem, da bi lahko igral bolje in bolj individualno, a v tej ekipi sem zato, da soigralce usmerjam in poizkušam kontrolirati igro na sredini igrišča, kar nam je danes tudi uspelo. Za konec bi pohvalil obe navijaški skupini, predvsem naše Crazy boys in tudi trboveljsko Kamnito/Torcido. Takšno vzdušje je v Sloveniji le na derbijih Olimpije in Maribora," je po srečanju povedal kapetan domače vrste Branimir Đokić, ki je dobro dirigiral zagorski vezni liniji.

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"V prvem polčasu smo igrali dobro, v drugem slabše, srečanje pa je odločil sodnik. Pri enajstmetrovki je bil kontakt, a to ni bilo za prekršek. Pri drugem golu pa je domačega vezista Nikoliča žoga zadela v roko. V prvem delu smo imeli kar šest kotov, vratar Gracar je odlično ubranil prosti strel, na žalost nismo zabili. Podlaga nam je povzročala nekaj težav, žoga je skakala, na kar nismo navajeni. Sicer pa derbi kot derbi. Ni bilo lepote v igri, Zagorjani so bili nevarni s "preskok igro" na Krajnca. Pohvala našim navijačem, ki so v takšnem številu prišli peš iz Trbovelj, bili so enkratni," je bil na delivca pravice jezen gostujoči kapetan Damir Memišević, ki pa ni pozabil pohvaliti navijaške skupine Kamnita/Torcida, ki je k sosedom prišla peš v močni zasedbi, organiziranih privržencev Rudarja je bilo več kot 200. 

"Odločila je želja in večja borbenost domačinov. Tekma je bila dinamična. Nas je malce oviral teren, saj večinoma igramo na umetni travi, v Zagorju pa je bila podlaga mokra, kar je vplivalo tudi na kakovost zelenice in tako so bili pogoji za nas neugodni, že v prvem polčasu smo imeli kar težke noge. Zagorjani so bili danes pač boljši. A mi smo imeli tudi kar nekaj smole s sodnikom, enajstmetrovke mu ne bi bilo treba piskati. Bil je kontakt, a v derbijih se to ponavadi ne piska. Pri drugem golu pa je nekoga od domačih žoga zadela v roko. Pohvalil bi obe navijaški skupini, posebej pa bi se zahvalil našim navijačem, njihova podpora je bila izjemna," je bil po srečanju slabe volje najnevarnejši v ekipi Rudarja, Nebojša Karamarković.

"Igrali smo s srcem. Pokazali smo, da se znamo boriti za Zagorje in za rdeči dres. Pri zadetku žoga mene ni zadela v roko. Zadeti pred skoraj 2000 ljudmi na takšni tekmi ... Neverjeten občutek. Popolnoma se mi je 'odbilo'! Glede na vzdušje se je videlo, da Zasavje živi za nogomet in upam, da bomo kmalu videli še več takšnih tekem," je bil presrečen strelec drugega gola na tekmi, domači napadalec Jaka Prašnikar.

"Zmagalo je srce igralcev. Vedeli smo, da bo glede na tekmo, ki sprošča visoke napetosti, treba imeti pogum in mirnost. Fantje so pokazali srčnost in disciplino, kar je bilo na koncu odločilno," je bil po zadnjem sodniškem žvižgu jedrnat domači trener Danilo Bantan.

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Mi smo v prvem polčasu zapravili priložnost, da bi iz te tekme potegnili kaj več. V prvem delu smo imeli priložnosti, da bi zabili, tudi posest je bila občutno na naši strani. Vedel sem, da bo v drugem polčasu drugače. V drugem polčasu mi marsikaj ni bilo všeč, a sodniških odločitev ne bi rad komentiral, čeprav je tista enajstmetrovka odločila tekmo. A ne glede na vse sem Zagorjanom športno čestital, saj so si to zaslužili. Pohvalil bi vzdušje in naše navijače. Bil sem kar malo presenečen, ko sem videl, koliko ljudi je začelo vzklikati 'Rudar, Rudar ...' Je pa to vplivalo na nekatere naše mlajše fante, ki niso pokazali vsega, kar znajo. Skušali smo igrati nogomet, tokrat se nam žal ni izšlo," pa je povedal strateg Rudarja Miloš Breznikar.

3. SNL - zahod, 25. kolo:

Zagorje : Rudar Trbovlje 2:0 (0:0)
Vozelj (68/11m), Prašnikar (83)

Zagorje: Gracar; Kurež (od 85. Gorišek), Bašić, Nahtigal, Vozelj; Burja (od 69. Prašnikar), Nikolič, Đokić, Radonjić (od 63. Đombić), Fazlić; Krajnc.
Klop: Kralj; Povšnar, Klančišar, Krhlikar.

Rudar Trbovlje: Ivačič; Jurić (od 64. Cvjetić), Brečko, Klančar (od 86. Laznik), Kešina; Drnovšek, Holešek, Memišević, Ristić (od 73. Kaltak); Karamarković, Berger.
Klop: Bokal; Primož, Kirbiš, Žibert. 

Jadran Dekani : Izola 0:4 (0:2)
Livar Iv. Gorica : Tabor Sežana 4:2 (1:0)
Bilje : AH Mas Tech 0:2 (0:2)
Zarica Kranj : Calcit Kamnik 5:1 (2:1)
Brda : Adria 2:4 (1:1)

Komentarjev 2
  • Da Vid 23:34 02.junij 2013.

    Hello Kitty Rudar !!FORZAAAAA ZAGORJEEEEE, FORZA CRAZY BOYS!!!!!!

  • hejki 21:02 02.junij 2013.

    Bravo! To potrebujemo v 1.ligi.