Šport > Nogomet
210 ogledov

Dan, ko se Zasavcem "utrga"

rudar trbovlje zagorje
1/39
DaB
Okrog 1800 gledalcev, dve glasni in številčni navijaški skupini ter živčna in do konca napeta tekma - to nam je še enkrat ponudil zasavski derbi med trboveljskim Rudarjem in Zagorjem, v katerem so tokrat z 2:1 zasluženo slavili Trboveljčani. Gre za eno najstarejših nogometnih rivalstev v Sloveniji, ki v Zasavju pomeni zelo veliko ...

Tekmo je bolj odločno odprl Rudar, že v drugi minuti so imeli domači na voljo prosti strel iz ugodnega položaja, a ga niso izkoristili. Zagorje je odgovorilo v peti minuti, ko je po levi strani pobegnil Mirsad Fazlić in v sredini iskal Branimirja Đokića, a večje nevarnosti za domačega vratarja Aljaža Ivačiča ni bilo. Je pa zato po golu v mreži zelenih močno zadišalo v 17. minuti, ko je Jaka Prašnikar pred vrati našel Anžeta Krajnca, ki je iz obrata dobro sprožil in zadel prečko, nato pa je žogo z golove črte izbil domači branilec Primož Marijan.

Sledilo je obdobje bolj raztrgane igre, Trboveljčani pa so s svojo agresivnostjo Zagorjanom še naprej preprečevali, da bi vzpostavili igro kratkih podaj in iz odvzetih žog so nekajkrat nevarno krenili v napad, a do konkretnega zaključka niso prišli. V 31. minuti je Damir Memišević sprožil z okrog dvajsetih metrov, gostujoči vratar Miha Gracar pa je bil zanesljiv. Bolj vroče je bilo v kazenskem prostoru gostov le štiri minute kasneje, ko je zadetek v gneči pred vrati s skrajnimi močmi preprečil bočni nogometaš Boštjan Jelševar. V 37. minuti pa eksplozija na stadionu Rudar. Po ostrem predložku iz kota je na drugi vratnici visoko skočil domači centralni branilec Aleksandar Berić in z glavo žogo zabil v daljši kot vrat Zagorja. Do konca polčasa so gostje poizkušali hitro izenačiti, kar pa se jim ni posrečilo, njihov dosežen zadetek je bil razveljavljen s strani sodniške trojke pod vodstom Darka Čeferina.

Končnica za infarkt

V drugem polčasu smo videli zadržan uvod, prvi poskus v 56. minuti pa je bil delo Đokića in Krajnca, toda Ivačič ni bil pretirano ogrožen. Tri minute kasneje je Jan Berger za domače ustrelil mimo desne vratnice Gracarjevega gola, v 65. minuti pa se je gostujoča mreža še enkrat zatresla. Tudi tokrat je bil usoden kot, po katerem igralci v rdečem niso dobro izbili žoge, gnečo pred Gracarjem pa je izkoristil Nebojša Karamarković in iz bližine domače "knape" popeljal v vodstvo z 2:0. Zagorjani so bili prisiljeni staviti vse na napad, ob tem pa so seveda puščali več prostora za protinapade Rudarja. Enega od teh je zaključil Berger, toda meril je mimo daljše vratnice. Gostje so vse več poizkušali tudi z dolgami žogami, ki pa so bile večinoma plen obeh domačih centralnih branilcev, Berića in Amela Mrvoljaka. Glede na to, da oba nogometaša v višino merita krepko prek 190 centimetrov, to niti ni bilo presenetljivo.

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB

Nato pa je sledila nora končnica. Najprej sta poizkušala Fazlić na eni in Memišević na drugi strani, nato pa so gostje v 87. minuti prišli do kota, po katerem so "proletarci" znižali izid. Po predložku na drugo vratnico je najvišje skočil kapetan rdečih Nejc Vozelj, ki je žogo lepo vrnil pred obličje gola, kjer jo je pričakal Krajnc in iz neposredne bližine z glavo zabil mimo Ivačiča za prebujeno upanje gostov. Zadnje minute so se domačim najbrž zdele kot ure, ko so Zagorjani pritisnili na vse ali nič in vse bolj stiskali Trboveljčane pred njihova vrata. V 90. minuti je z leve strani v kazenskem prostoru sprožil Đokić, a je bil njegov strel nenatančen. Sodnik Čeferin je tekmo podaljšal za kar osem minut, največji razlog za to pa je bila izključitev domačega trenerja Toneta Hrovatiča kmalu po začetku sodniškega dodatka, po kateri sta si v lase za kratek čas skočili tudi obe klopi, dvoboj pa je bil prekinjen za kar nekaj minut. Do konca so Zagorjani mrzlično poizkušali izenačiti, domači pa so zdržali pritisk in se po zadnjem žvižgu s svojimi navijači zasluženo veselili zmage nad največjim rivalom.

Posebna pohvala pa gre obema navijaškima skupinama. Domača Kamnita, kateri je na pomoč priskočila še rokometna Torcida; in gostujoči Crazy Boys so pričarali fantastično vzdušje, ki se ga ne bi sramovala nobena prvoligaška ekipa. Razen žgečkljivih napevov, ki so značilni za lokalno rivalstvo in nekaj pirotehnike, je tekma potekala v korektnem vzdušju, več kot sedemdeset oseb, zadolženih za varnost, pa ni zasledilo niti enega resnega incidenta.

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB
Odzivi po derbiju

"Občutki po taki zmagi so fenomenalni. Ko pogledaš polno tribuno zadovoljnih obrazov, si zadovoljen tudi sam. Bila je dobra prvenstvena tekma. S prvim polčasom sem zelo zadovoljen, škoda da nismo izkoristili terenske premoči in nekaterih priložnosti. V drugem delu smo se pomaknili malce bolj nazaj iz taktičnih razlogov in prežali na protinapade. Dali smo dva gola iz prekinitev, s katerimi do sedaj nismo imeli sreče, čeprav smo v tem elementu dokaj močni. Danes se nam je obrestovalo delo na treningih, ta zmaga nas bo ponesla naprej, saj smo po dobrem začetku prvenstva popustili, imeli smo tudi probleme z vratarji, sedaj pa lahko gremo v zadnji dve tekmi sproščeni in samozavestni. Kaj ta tekma pomeni za klub? Trbovlje so nogometno mesto, Rudar je bil tudi v jugoslovanski zvezni ligi, potem pa je nekaj let stagniral. Upam, da bo današnje vzdušje dalo še več zagona tako občinskim fukcionarjem, kot upravi kluba in navijačem, da se letos uvrstimo v sredino lestvice, kar bi bil za novinca lep uspeh, naslednje leto pa si za cilj postavimo drugo ligo, saj je potenciala za to več kot dovolj," je po tekmi povedal trener domačega Rudarja, Tone Hrovatič.

"Težek poraz, proti Rudarju seveda ni prijetno izgubiti. Trboveljčanom smo pustili preveč prostora za igro na sredini, pri pokrivanju smo bili nedosledni in nedisciplinirani. Pokopale so nas individualne napake pri prekinitvah, po katerih smo dobili oba gola, čeprav je res, da je Rudar precej višja ekipa od nas. A treba je dvigniti glave in gledati naprej, v novembru imamo še dve tekmi in treba ju bo odigrati bolje, kot smo današnjo. Hvala našim navijačem, bili so enkratni," pa so bile besede razočaranega zagorskega stratega Edvarda Navratila.

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB
"Poraz proti rivalu je seveda najbolj boleč, a treba je dvigniti glave, to je le ena od 26 tekem v prvenstvu. Danes smo dobili dva prepoceni gola, na začetku smo delovali prestrašeno in nismo našli ritma, preveč smo poizkušali s preskakovanjem igre, kar ni naš značilen slog. V drugem polčasu smo sicer pritisnili na Rudarja, a to na koncu ni bilo dovolj, tako da lahko sosedom le stisnemo roko za zasluženo slavje. Posebej pa bi se zahvalil navijaški skupini Crazy Boys, bili so enkratni in upam, da nas bodo v velikem številu spremljali tudi na naslednjih tekmah," ni želel obupavati gostujoči kapetan Nejc Vozelj.

"Počutim se super! Zmagali smo na krilih naših navijačev, ki so bili fantastični. Če bi bilo takšno vzdušje na vsakem obračunu, bi dobili 90 odstotkov vseh tekem. Danes je bila motivacija proti velikemu rivalu seveda na vrhuncu, vsak je dal svoj maksimum. Zagorjani so v drugem delu sicer dominirali, mi smo se morali braniti, a mislim, da smo na koncu zasluženo zmagali. Dali smo dva gola po kotih, kar je izvrstno, saj smo se pred tekmo zavedali, da imamo višjo ekipo in smo prekinitve tudi dodatno izpilili na treningih. Lepo je, ko vidiš da se delo obrestuje. Sam sem imel dober dan, bil sem motiviran in to je to. Pred takšno publiko še nisem igral in sem imel na začetku tremo, a pozneje se mi je odprlo in zelo sem vesel, da sem nekaj prispeval k tej zmagi," je bil po zmagi proti sosedom presrečen Nebojša Karamarković, strelec drugega gola za domače, prste pa je imel vmes tudi pri prvem golu Rudarja in je bil ob Memiševiću gonilna kreativna sila Trboveljčanov.

"Danes nam je manjkalo srčnosti. V tekmi smo šli malce zadržano in posledica takšnega odnosa sta bila tudi dva poceni prejeta zadetka. V drugem polčasu, ko nismo imeli več kaj izgubiti, smo sicer poizkušali igrati malce bolj agresivno in plod tega je bil tudi dosežen zadetek in negotova končnica, a kaj več si danes nismo zaslužili. Tekma sicer ni bila na vrhunskem nivoju, je pa bilo vrhunsko vzdušje. Strast, zavzetost in zanimanje ljudi, navijanje in čustva; vse to je v Sloveniji le na enem derbiju na višjem nivoju kot pri zasavskem derbiju - na tekmah Olimpije in Maribora," je bil samokritčen nekdanji igralec Aluminija in velenjskega Rudarja Branimir Đokić, ki se je zavedal, da je tako sam, kot tudi ekipa, sposoben igrati na precej višjem nivoju kot tokrat.

"Igrali smo borbeno, disciplinirano in tudi kreativno. Ustvarili smo si še kar nekaj priložnosti, ki jih nismo izkoristili in bi lahko zmagali še z višjo razliko, a mislim, da je končni rezultat pošten, naša zmaga pa zaslužena. Na treningih smo še posebej delali na prekinitvah in to se je obrestovalo, pri mojem golu pa sva z Amelom (Mrvoljakom, op. p.) zamenjala strani, saj ponavadi jaz stečem na prvo vratnico, on pa na drugo, tokrat pa sva zamenjala strani in se je izšlo. Slaviti današnji gol je bilo še posebej sladko, čustva so še bolj prišla do izraza kot ponavadi. Občinstvo pa ... Na tekmah Olimpije in Maribora prihaja do incidentov in konfliktov, danes pa smo videli, kako se navija za klub in istočasno spoštuje nasprotnika. Takšno tekmo moraš doživeti," se je po dvoboju "rudarjev" in "proletarcev" smejalo strelcu prvega gola na tekmi, Aleksandru Beriću.

rudar trbovlje zagorje | Avtor: DaB DaB
"Po tem porazu je težko povedati kaj pametnega. Danes enostavno nismo bili pravi, odigrali smo eno najslabših tekem v tej sezoni. Puščali smo jim preveč prostora, tudi v napadu pa nam igra nikakor ni stekla, nismo vzpostavili naše značilne igre po tleh. Rad bi se zahvalil Crazy Boysom, ki so spet izvrstno navijali in so pravi navijači, saj nas spodbujajo na vseh tekmah, ne le na derbijih," je bil razumljivo razočaran bočni nogometaš Zagorja Boštjan Jelševar.

"Poraz proti rivalu sicer boli, sicer mene osebno toliko kot vsak poraz, se pa zavedam, da je za klub in naše okolje najbolj neprijetno izgubiti prav proti Rudarju. Danes smo bili zelo nedisciplinirani, podarili smo jim preveč prekinitev v nevarni coni. Tudi oba gola smo dobili zaradi nedoslednosti pri pokrivanju in zato ni izgovora, sami smo si krivi za tokratni neuspeh. Upam, da ta poraz ne bo pustil posledic na vzdušju v ekipi, saj so fantje dovolj zreli, da jih to ne bi smelo potreti. Imamo še dve tekmi do konca tega dela prvenstva, če dobimo obe, bomo imeli 21 točk, kar bi bil lep uspeh, sledi pa tudi še povratni derbi v Zagorju, tako da ni razloga za obupavanje. Rudar je bil danes pač boljši in to ni nobena tragedija. Kar pa se tiče vzdušja, je bilo vse fantastično, super navijanje in nobenega incidenta. Hvala navijačem," pa je bil s pogledom že zazrt v prihodnost odlični vratar Zagorja Miha Gracar, nekdanji čuvaj mreže kranjskega Triglava.

Komaj čakamo na naslednji "knapovski" derbi, ki se bo odvil 1. junija (na trboveljski občinski praznik) na Mestnem stadionu v Zagorju ...

3. SNL - zahod, 12. kolo:

Rudar Trbovlje : Zagorje 2:1 (1:0)
Berić (36), Karamarković (63); Krajnc (87)

Tabor Sežana : Ivančna Gorica 1:2 (0:1)
Calcit Kamnik : Zarica Kranj 2:2 (0:0)
AH Mas Tech : Bilje 2:1 (1:1)
Adria : Brda 1:4 (1:1)
Izola : Jadran Dekani 3:2 (1:1)
Tolmin je bil prost.
Jadran Ilirska Bistrica je izstopil iz lige.

Komentarjev 5
  • Albert Kolar 14:50 12.november 2012.

    zagojani vi ste bol malo peli ker se vas ni slisalo 10 metrov stran,lahko vi pojete v dvorani ko se vse slisi na povratni nas bo pa še vec,200max

  • bmk 03:55 12.november 2012.

    Vzdušje na tej tekmi je bilo na takšnem nivoju da ga razen na tekmah Olimpije in Maribora redko ali pa sploh nikoli na slovenskih nogometnih stadionih ne vidimo...in to brez enega izgreda...okrog 200 pristašev domače ter dobrih 50 članov gostujoče ...prikaži več navijaške skupine je neumorno navijalo skozi celotno tekmo...na tekmi kjer se je zbralo slabih 2000 ljudi! Dokaz da si oba nogometna kluba, občini, navijači ter ljudje iz Zasavja zaslužijo 2 najmanj drugoligaša! Svaka čast vsem!ZAŠTO ŠUTITEEEEE, ZAŠTO ŠUTITEEEEEEEE, ZAŠTO ŠUTITEEEEEEEEEEEEE!! :)))))

  • Anonymous999 20:44 11.november 2012.

    Grmo Zaguurrje ! Bomo vidli koliko jih bo v Zagorju... 20 max :DMI TEBI POJEMO, KO ZMAGUJEMO, ALI IZGUBLJAMO, MI TEBI POJEMO!!