Slovenija
10 ogledov

Štajerska zapušča stranko SNS

Sašo Peče Kalohovega izstopa še ni prejel, pravi pa, da se vsakdo odloča sam. Žurnal24 main
Po Pečetovih besedah je odhod iz SNS velik, in to ne samo v Mariboru, ampak na območju celotne Štajerske. Tudi v Prekmurju ugotavljajo velik odhod iz stranke SNS.
Sašo Peče je v intervjuju za zurnal24.si povedal, da so glavna načela Lipe teženje k širini in odpiranje stranke, brez zapiranja, česar so bili vajeni v sklopu SNS. Lipa si v prihodnosti želi pretoka informacij in sodelovanja z vsemi, ki bodo na sodelovanje pripravljeni, predvsem s strani civilne sfere, in ne le politične. Lipa bo stranka centra, katere edini naslov in moto je Slovenija.

 
 

Lipa bo stranka centra, katere edini naslov in moto je Slovenija.

Sašo Peče

 
Razlikovanja od SNS se bodo po njegovem mnenju pokazala predvsem po širini, saj naj bi imela Lipa vse tiste stvari, ki jih je SNS na listu papirja sicer imela napisane, v realnosti pa jih ni izvajala. Poudarek bo na slovenskem gospodarstvu, socialni noti, ki je bila do zdaj zanemarjena, skratka, v okviru poslanske skupine Lipa se bo vse vrtelo okoli slovenstva.

Poleg Saša Pečeta naj bi Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac po izstopu iz SNS in njene poslanske skupine izpolnjevali vse pogoje za ustanovitev nove poslanske skupine. Formalno bo ustanovljena konec prihodnjega tedna, ko bodo v DZ pripravili administrativno-tehnične pogoje za njeno delovanje in se dogovorili o članstvu v delovnih telesih. Peče je še omenil, da naj bi delovanje poslanske skupine potekalo tudi v sklopu društva, prav zaradi odprtosti, saj je vstop v društvo omogočen vsakemu posamezniku, vstop v poslansko skupino pa je dovoljen le poslancem. Odziv je za zdaj presenetljiv in zelo pozitiven. Po Pečetovih besedah je odhod iz SNS velik, in to ne samo v Mariboru, ampak na območju celotne Štajerske. Tudi v Prekmurju ugotavljajo velik odhod iz stranke SNS. "To seveda ne pomeni, da bodo odbori razpadli, ker seveda ne morejo, vendar pa se bo verjetno število po trenutnih željah in težnjah zmanjšalo z 20 na dva ali tri posameznike. Večina bo odšla v širino in prihodnost," pravi Peče.

Jelinčič je delno potrdil besede Pečeta. © BOBO

 
Zmago Jelinčič Plemeniti je za zurnal24.si povedal, da je zjutraj organizacijski sekretar preklical vse štajerske odbore in po zadnjih podatkih naj bi v Mariboru odšla približno polovica, z Rokom Pečetom na čelu. Odšel bo celoten odbor iz Šentilja, iz Pesnice pa naj bi odšla polovica odbora.



Peče tudi o zunanji politiki
Na vprašanje o morebitnem prihodnjem referendumu o vstopu Hrvaške v EU je Peče povedal, da Hrvaška igra zelo dobro zunanjo politiko, medtem ko Slovenija igra izjemno slabo, predvem slovenska vlada, ki hkrati predseduje EU. Slovenija bi morala sprejeti vse ukrepe iz naslova predsedovanja, žal pa slovenska vlada tega ni storila in Peče meni, da bi morala v teh šestih mesecih predsedovanja uporabiti čisto vse instrumente, ki jih daje na voljo predsedovanje. "Po oceni poslancev, ki predstavljamo Lipo, nam daje prav predsedovanje neslutene možnosti, vendar pa vlada iz neznanih razlogov tega ni pripravljena narediti."


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.