Slovenija
83 ogledov

Stanovanje jim pokažejo šele, ko plačajo aro

brdo1 J. Z.
"Če se kupec s takimi pogoji ne strinja, naj na razpisu ne konkurira. Nihče ga ne sili, da mora stanovanje kupiti," pravi direktor stanovanjskega sklada Žiga Andoljšek.

Pogoji prodaje 342 stanovanj v soseski na Brdu, kot smo razkrili na žurnalu24, predvidevajo, da si lahko kupec ogleda stanovanje šele po vplačilu are, ki znaša deset odstotkov kupnine. "Ti pogoji so v skladu z zakonodajo in ko so zainteresirani kupci konkurirali na razpisu, so se z njimi strinjali in jih sprejeli. Zdaj se pojavljajo apeli posameznikov, ki želijo uveljaviti svoje želje in izboljšati svoje pogoje pri nakupu," zdaj poudarja Žiga Andoljšek, šef Stanovanjskega sklada (SSRS). 

Žurnal: "Se vam ne zdi nenavadno, da kupec stanovanja ne sme videti in pravzaprav ne ve kaj kupuje?"

Andoljšek: "Seveda ve, saj si je stanovanje ogledal."

Žurnal: "Ne, ogledal si je vzorčno stanovanje."

Andoljšek: "Če komu način prodaje ne ustreza, naj na razpisu ne konkurira. Stanovanje je predstavljeno na spletu, pogoji prodaje tudi. Nihče nikogar ne silil v prijavo. Če je nekdo sprejel pogoje prodaje in se zdaj pritožuje, ni šel z najboljšimi nameni v sam postopek." 

Žurnal: "Ali morda vi niste šli z najboljšimi nameni v postopek?" 

Andoljšek: "Ta zaključek si boste morali pa sami ustvariti."


Če torej želijo kupci stanovanje, ki ga bodo kupili, videti, morajo najprej plačati aro. A če jim lega ali razgled iz stanovanja ne bosta ustrezala in bi si po ogledu zaradi tega radi premislili, jim sklad are ne bo vrnil. Na vprašanje, zakaj so se odločili za takšen postopek prodaje, Andoljšek odgovarja: "Gre za jasne in transparentne pogoje, drugače prodaje tako velikega števila stanovanj v čim krajšem času ne bi mogli zagotoviti."

Kmalu bodo na ogled vsem

"Ko bo SSRS stanovanja dokončno prevzel, bomo njihov ogled omogočili vsem, še prej pa jih je treba očistiti in pripraviti za oglede. O datumu zdaj težko govorim,"  še pravi Andoljšek. Na naše vprašanje, ali ni takšno početje diskriminatorno – kupcem, ki so stanovanje kupili v prvih dveh krogih prodaje, ogleda namreč niso omogočili – šef SSRS odgovarja, da ne, ker bodo imeli morebitni kasnejši kupci manj izbire.

Koliko pogodb so doslej podpisali z zainteresiranimi kupci, ne ve. Podobno odgovarja na vprašanje, ali je povodenj, ki je v preteklih tednih prizadela velik del države – tudi Ljubljano – povzročila škodo tudi v soseski na Brdu. 

Komentarjev 4
  • maresem 20:39 13.november 2014.

    Še en neostesanec, ki bi ga bilo treba zbrcati iz fotelja in poslati v jarke.

  • spenjac 20:04 13.november 2014.

    hja, nihče nas ne sili k nakupu stanovanja, nas pa država sili, da plačujemo davke iz katerih se napaja stanovanjski sklad. Skrajno neumno od sklada, ampak nič manj neumno od ljudi. Šli so pogledat vzorčno stanovanje in sprejeli drugo stanovanje ...prikaži več (domnevno enako, vendar ne isto) za določeno ceno - zakaj se šele sedaj pritožujejo? Zakaj niso zahtevali pregleda "svojega" stanovanja še pred kandidiranjem na razpisu? Saj so vendar vedeli točno za katero (katera) stanovanja kandidirajo. Če bodo napake po vselitvi, naj jih enostavno grajajo in zahtevajo njihovo odpravo. Če ne bo šlo zlepa, pa z odvetnikom...

  • Avatar frnazzi
    frnazzi 19:15 13.november 2014.

    Imam občutek, da je Žiga Andoljšek po stari balkanski navadi svojo ženo spoznal šele na poroki, čeprav si je vzorčni model verjetno prej ogledal v javni hiši. Ampak posle onoga nema kajanja in sedaj se fantek maščuje poštenim kupcem!